Ne bir Canan Karatay, ne de bir Vedat Milör değiliz. Ama insani deneyimlerimize dayanarak güzel kokuları ve tatları, iyi hissettiren yiyecekleri az biraz anlıyoruz. Bu topraklarda yetişmesine rağmen henüz birçok insanın haberdar olmadığı bir bitki zahter.
Çeşitli yollardan tüketme şansımızın olduğu bu güzelim bitkiyi neden daha çok yaymamız gerektiğini, meraklıları için bu yazımızda açıklıyoruz.
“Nasıl bi’ şeymiş ki bu zahter, neye benziyor?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz…
Arapça bir sözcük olan zahter, Türkçe’de yaygın olarak “dağ kekiği”, kimi yerlerde de “kara kekik” olarak anılan bir yabani bitki. Bildiğimiz kekiğe biraz benziyor tabii ama farklı olarak, daha ferah bir kokuya, capcanlı bir yeşil rengine ve uzun yapraklara sahip bu sevilesi bitkimiz.
Peki nerden çıktı bu zahter?
Çoğunluk olarak Doğu Akdeniz bölgesinde, başıboş bir yabani bitki olarak yetişiyor. Çalı gibi olan zahterin sert görünümünün altında yumuşacık bir tadı var. Genel olarak Orta Doğu’da bulunuyor, ülkemizde ise en çok rastlanılan kentler; Mardin, Hatay, Gaziantep, İskenderun, Mersin. Tarihte ilk kez zahter tüketenler ise Finikeliler olarak biliniyor.
Zamanında savaşçıların güç toplamak için kullandığı bitki olan zahteri tüketerek, bedeninize yapacağınız iyilikler:
Sağlam bir antioksidan olan zahter bitkisi aynı zamanda kansızlığa iyi geliyor, bedensel gücü arttırıyor, düzenli olarak tüketildiğinde kabızlığı önlüyor, öksürüğü kesiyor, iştah açıyor, kalp çarpıntısını gideriyor ve idrar söktürerek mesane ağrısını azaltıyor.
Yalnız uyaralım; zahteri hamilelerin ve guatr hastalarının tüketmesi pek önerilmiyor.
Merhem niyetine zahter
Mantar şikayetlerini de azaltan zahterin yara ve yanıkların üzerine sürüldüğünde mikrop kapmasını önlediği söyleniyor. Tabii siz yine de çok büyük ve hassas yaralarda ilaç kullanmayı deneyin. Bunun yanında yine besin olarak tüketmeye devam edin çünkü yaraların kapanmasını hızlandırıyor ve mikropları öldürüyor.
En yaygın kullanımı çay
“Eh peki nasıl tüketeceğim ben bunu?” diyenler ilk etapta çayını içerek tanışabilir zahterle. Kurutulmuş zahter otundan bir çay kaşığı kadar alıp (önce üzerinden su geçirmenizi öneriyoruz) tıpkı yeşil çay gibi sıcak suya koyarak çok uzun değil, 2-3 dakika demlemesini bekleyeceksiniz.
Zahter piyazı
Zahter piyazı veya salatası da zahteri müthiş lezzetli bir yiyeceğe dönüştürmek için tercih edebileceğiniz tüketim şekli.
Kahvaltıda zahter
Kahvaltıda ekmeği zeytinyağına banmak gibi müthiş zevkleriniz zaten vardır diye tahmin ediyoruz. İşte bunun aynısını zeytinyağının içine zahter baharatı karıştırarak veya toz halindeki zahtere ve zeytinyağına ekmeği ayrı ayrı banarak yapabilirsiniz. Günün en güzel öğününe, boğazınızdan şifalı ve lezzetli bir yiyecek geçirerek başlayabilirsiniz. <3