Bağdat doğumlu ünlü mimar Zaha Hadid, Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde matematik eğitimi aldıktan sonra Londra’da Mimarlar Derneği’nde mimarlık kariyerine başlamıştı. 1979 yılında kendi şirketini kurdu ve o günden bugüne; birçok ünlü yapının altına imzasını attı.
2004’te Pritzker Mimarlık Ödülü’nü alan ilk kadın mimar olan Hadid, daha öncesinde de mimariye olan katkılarından dolayı CBE’ye layık görülmüştü. 2008’de ise Forbes dergisinin “Dünyanın En Güçlü 100 Kadını” listesinde 69. oldu.
Dünyanın her yerinde görebileceğimiz yapıları dışında Hadid, oldukça prestlijli eğitim kurumlarında da mimarlık hakkında eğitimler verdi.
Ve 30 Mart’ta bronşit tanısı konularak hastaneye kaldırılan Hadid hastanede geçirdiği kalp krizi sonucu Miami’de hayatını kaybetti. Kendisini saygıyla anıyoruz ve sizi tasarımı ona ait olan dünyanın en ünlü yapılarıyla baş başa bırakıyoruz.
Londra Olimpiyatları’nda yüzme ve atlama yarışlarının düzenlendiği; dalgayı andıran “Aquatic Centre”
Londra’daki “Serpentine Sackler Galerisi”
Glasgow’daki “Riverside Müzesi”
Ve yine “Guangzhou Opera Binası”
Azerbaycan-Bakü’deki “Haydar Aliyev Kültür Merkezi”
Amerika’daki “Rosenthal Çağdaş Sanatlar Merkezi”
Almanya’daki “Phaeno Bilim Merkezi”
İspanya’daki “Köprü Pavyonu”
İtalya’daki “MAXXI Ulusal 21. Yüzyıl Sanatları Müzesi”
Hadid’in 2020 Tokyo Olimpiyatları için fütüristik tarzda tasarladığı Olimpiyat Stadı projesi ise, maliyeti nedeniyle iptal edilmişti
BONUS: “İstanbul- Kartal kentsel dönüşüm projesi”
Geçen yıl İstanbul Belediye Meclisi’nde kabul edilen İstanbul Kartal kentsel dönüşüm projesinin de tasarımı Zaha Hadid’e ait.