Konu hastalık teşhisi olduğunda günümüzde oldukça ileri teknolojiler kullanıyoruz. Peki ya bundan 200 yıl önce hastalıkları nasıl teşhis ediyorlardı? ? Yüzlerce yıl önce doktorlar, ya da şifacılar, hastaların yüzlerine bakarak sorunu tespit etmeye çalışıyorlardı. Yüz Haritalama adı verilen Çin öğretisi sayesinde yüzün her bölümü analiz ediliyor, hastalığın kaynağı bulunmaya çalışıyordu. Biz de sizler için yüzümüzün sağlığımızla ilgili verdiği ipuçlarını araştırdık ve derledik. İşte akneden göz altı torbalarına, yüzünüzün sağlığınızla ilgili verdiği ipuçları…
1. Çene çekilmesi
Çekilen bir çene, genellikle yaşlanma sürecinin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak bu durum genetiğinizden de kaynaklanıyor olabilir. Çene çekilmesi için bilinen diğer nedenler ise Pierre Robin sekansı ve Treacher Collins sendromudur. Bazı doktorlar, dişlerin yanlış hizalandığı vakalarda diş teli kullanılmasını önerebilirler.
2. Aşırı tüylenme
Eğer yüzünüzde aşırı tüylenme varsa bu durum bir sağlık probleminin işareti olabilir! Hirsutizm adı verilen bir hastalık, vücudunuzdaki tüylerin olduğundan yoğun ve sert çıkmasına neden olabilir.
3. Soluk cilt
Deride renk değişikliği, nadir görülen bir durum değildir. Soluk ciltli insanların anemi riskine karşı test yaptırmaları önerilir. Ancak cildinizdeki solukluk belli bir noktada yoğunlaşıyorsa bu durumda bir uzmanla görüşmeniz şart! Solukluk, kan akışının azalmasına ve vücuttaki oksijen seviyesinin düşmesine bağlı olarak gelişiyor olabilir. Ek olarak bu durum, güneşe maruz kalamama, donma ya da düşük tansiyon gibi çevresel faktörlerden dolayı da ortaya çıkabilir.
4. Çatlamış dudaklar
Özellikle mevsim geçişlerinde dudaklarımızın kuruması ve çatlaması oldukça doğaldır. Ancak çatlamış dudaklar, sandığınızdan çok daha ciddi bir sağlık sorununa da işaret ediyor olabilir. Düzenli bakım yapmanıza rağmen dudaklarınız iyileşmiyorsa keilit sendromuna karşı tetikte olmanızda fayda var. Keilit sendromu, kuru hava, enfeksiyon, dehidrasyon ve bazı ilaçlara bağlı olarak gelişebilir. Kontrol altına alınmayan keilit sendromu, kansere davetiye çıkarabilir!
5. Benler
Eğer yüzünüzde yeni benlerin oluştuğunu fark ediyorsanız bu benlerin gelişimini dikkatli bir şekilde izlemeniz gerekiyor! Asimetrik, farklı renklerde ya da tüylü benler, mutlaka bir uzman tarafından kontrol edilmelidir. Ek olarak benlerin genç kalmanıza yardımcı olduğunu da söyleyelim!
6. Uçuk
Herpes 1 virüsünden kaynaklanan uçuklar, dudak çevresinde ve burun kenarlarında ortaya çıkar. Tedavi edilebilen bu uçuk türü, ne yazık ki kendisini kısa süre içerisinde tekrarlayabilir. Bir kere uçuk geçirdiğiniz zaman stresli ve yorgun dönemlerinizde uçuğunuzun nüksettiğini fark edebilirsiniz. Eğer uçuklarınız alışılmadık derecede büyükse bir uzmanla görüşmenizde fayda var.
7. Yüz felci
Felç kelimesi kulağa oldukça korkutucu gelse de yüz felci, zannedildiğinden çok daha yaygın bir sağlık problemidir. Yüz felcinin nedeni tam olarak bilinmese de yüz sinirlerine baskı uygulayarak ağrı ve şişmeye neden olan viral bir enfeksiyondan kaynaklandığı düşünülmektedir. Birkaç saat içerisinde gelişmeye başlayan yüz felci, 3 ila 6 ay içerisinde iyileşebilir.
8. Kuru cilt
Kuru cilt, yaygın görülen bir sorundur ve genellikle düzenli nemlendirmeyle çözülür. Özellikle mevsim geçişlerinde karşımıza çıkan bu problem, çok daha ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir! Eksik beslenme, dehidrasyon, hipotiroidizm, ateroskleroz ya da diyabet, cildinizin normalden çok daha fazla kurumasına neden olabilir. Çözüm mü? Elbette bir uzmanla görüşmek!
9. Göz altı torbaları
Şişmiş göz altı torbaları, genellikle uykusuzlukla ilişkilendirilir. Daha verimli bir uyku rutiniyle göz altı torbalarının ve morluklardan kurtulmanız mümkün. Eğer düzenli ve verimli bir şekilde uyumanıza rağmen tüm bu problemler devam ediyorsa göz altı torbalarınızda sıvı birikmiş olabilir. Bunun altında ise fazla tuz tüketmek, alerjik reaksiyon ya da çok ağlamak gibi nedenler olabilir.
10. Çene hizasında akne
Akne, hepimizin bildiği gibi, cilt altındaki yağın birikmesiyle oluşur. Eğer akne ve sivilcelerin çene hizanızda yoğunlaştığını fark ettiyseniz bunun nedeni PMS olabilir. PMS’e ek olarak doğum kontrol hapları, hormonal değişiklikler ya da stres de çene bölgesinde akneye yol açabilir.
11. Cansız ve mat saçlar
Zayıf ve donuk saçlar, dengesiz beslenmenin, dehidrasyonun ya da kimyasal hasarın bir göstergesidir. Bunlara ek olarak bakım yapıldığı halde canlanmayan saçlar ise tiroid sorunlarına işaret edebilir.
12. Alında oluşan enine çizgiler
Hemen hemen hepimizin yüzünde çeşitli çizgiler ve kırışıklıklar vardır. Kimi zaman bu izlerin tek nedeni, yaşlanmak olmayabilir. Alındaki yatay çizgiler, genellikle fazla stresle ilişkilendirilir. Buna ek olarak zayıf beslenmenin ve az sıvı alımının da bir göstergesi olabilirler.
Kaynak: 1