Artık günümüzde iyice yaygınlaşan motorize tekerlekli sandalyeler engellilerin hayatını epey kolaylaştırıyor. Küçük bir kumandayı elle kullanarak hareket imkanı sağlayan motorize tekerlekli sandalyeler harika cihazlar, ancak elini kullanamayacak durumda olanlar için bu pek de bir şey ifade etmiyor. Gelişen teknoloji sayesinde artık bu üzücü duruma da bir çözüm üretildi. Wheelie 7 adlı yeni nesil tekerlekli sandalye, sadece yüz ifadeleriyle bile kontrol edilebiliyor. Dünyada yüz binlerce engellinin hayatını kolaylaştırmaya aday olan bu üst düzey teknoloji harikasına gelin birlikte göz atalım.
Wheelie 7 adlı tekerlekli sandalye Intel işbirliğiyle geliştirildi
Hoobox Robotics adlı firma tarafından geliştirilen ve vücudunu büyük oranda hareket ettiremeyenler için tasarlanan Wheelie 7 etkileyici bir araç. Intel’in AI for Good (İyilik İçin Yapay Zekâ) bölümüyle işbirliği yapılarak üretilen Wheelie 7, sadece yüz hareketleriyle kontrol edilebiliyor. İçerisinde hem gelişmiş donanım bileşenleri hem de üst düzey bir yazılım bulunan Wheelie 7, üç boyutlu tarama teknolojisine sahip Intel RealSense kamera aracılığıyla kullanılıyor.
Bu tekerlekli sandalyenin içinde Intel Core işlemcili minik bir bilgisayar var
Neredeyse gecikmesiz bir şekilde tepki algılama yeteneğine sahip olan Wheelie 7’nin içerisinde Intel Core işlemcili bir mini bilgisayar bulunuyor. 100 milisaniyeden küçük bir gecikmeyle yüz ifadelerini algılayan Wheelie 7, üç boyutlu algılama özelliğine sahip kamerası aracılığıyla engellilere gelişmiş hareket kabiliyeti sağlayacak.
Wheelie 7, beş farklı yüz hareketini anında algılayabiliyor ve bu hareketler özelleştirilebiliyor
Elini hareket ettiremeyecek kadar büyük kayıp yaşamış olan engelliler için çok önemli bir araç olan Wheelie 7, farklı yüz hareketlerini algılayacak şekilde programlanabiliyor. Beş farklı ifadeyi tanıyabilen ve bu sayede ileri, geri, sola, sağa gitme ve durma fonksiyonlarını gerçekleştiren Wheelie 7, tam bir teknoloji harikası. Cihazı kontrol etmeyi sağlayan hareketler arasında burun kırıştırma, kaş kaldırma, gülümseme, göz kırpma, öpücük atma, dil çıkarma ve dudak büzme gibi seçeneklerin yer aldığı belirtiliyor.
Adındaki 7 sayısı, cihazın programlama ve kurulum kolaylığıyla ilgili
Hoobox Robotics’in açıklamasına göre Wheelie 7 sadece 7 dakika içerisinde kurulup programlanabiliyor. Bu tarz cihazlardaki en büyük sorunlardan biri olan kurulum zorluğu, Wheelie 7 ile tarihe karışacak gibi görünüyor. Şu an prototipleri 60’tan fazla kullanıcı tarafından test edilen cihazın her gün ortalama 4 saatten fazla süre boyunca hareket ettirildiği tespit edilmiş. Yani bu tekerlekli sandalye, normal şartlar altında evin bir köşesinde oturmaya mahkûm kalan engellilerin aktif olarak hareket etmesini sağlayabileceğini şimdiden kanıtlamış durumda.
Intel’in RealSense kamerası hem gün ışığında hem de karanlık ortamlarda sorunsuzca hareket algılıyor
Yüz ifadelerinizle hareket ettirebildiğiniz bir tekerlekli sandalyeyle yaşamaya mahkûm olduğunuzu düşünün. Yüzünüzün çok parladığı ya da neredeyse hiç görünmediği ortamlarda kameranın çalışmaması halinde ne yaparsınız? Tabii ki çaresizce beklemek ve birilerinden yardım istemek zorunda kalırsınız. Intel’in açıklamasına göre RealSense kameralar en parlak güneş ışığında da, sinema salonu gibi son derece karanlık ortamlarda da yüz ifadelerini sorunsuz bir şekilde algılayabiliyor.
Wheelie 7 maalesef herkesin erişebileceği kadar uygun fiyatlı bir ürün değil
Hoobox Robotics firması bu harika ürün için açıkçası biraz yüksek bir fiyat belirlemiş. Wheelie 7 kullanıcısı olmak isteyen engelli bireylerin aylık 300 dolarlık üyelik ücretini gözden çıkarması gerekiyor. İlk stoğun 400 adet Wheelie 7’den oluştuğunu belirten Hoobox, bu 400 sandalyenin birçoğunun şimdiden rezerve edildiğini de söylüyor. Umarız bir gün bu tarz insanlığa faydalı teknolojik cihazların çok daha erişilebilir fiyatlarla kullanılabildiği günleri de görürürüz. Ne dersiniz, sizce de aylık 300 dolarlık üyelik ücreti biraz abartılı değil mi?
Kaynak: 1