Böcekler, pek çok insan için vahşi yırtıcılardan bile daha korkutucu. Ancak bu canlıları ilginç hatta sevimli bulanlar da var. Böceklerin, özellikle de kanatlı böceklerin sevimli olup olmadığı oldukça tartışmalı bir konu. Fakat bazı türlerin hayli ilginç özelliklere sahip olduğu sugötürmez bir gerçek. Yusufçuklar da doğadaki en ilginç böcekler arasında. Üstelik bu sıra dışı canlılar, 350 milyon yılı aşkın bir süredir dünyanın dört bir yanındaki bataklıkların, göletlerin ve su birikintilerinin etrafında uçmaya devam ediyor. İşte yusufçuklar hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız 10 ilginç bilgi.
1. Yusufçuklar, dinozorlardan daha yaşlı!
Günümüzden yaklaşık 350 milyon yıl önce dünya üzerinde bugün meganisoptera ismi verilen oldukça sıra dışı canlılar yaşıyordu. Üstelik bu kanatlı böcekler devasa boyutlardaydı. İşte, günümüzdeki yusufçuklar bu korkutucu canlıların soyundan geliyor.
Meganisopteraların ilk ortaya çıktıkları tarih göz önüne alındığında ise bu canlıların dinozorlardan bile önceki bir zaman diliminde yaşadığı görülüyor. Yani teknik olarak modern zamanların yusufçukları da, dinozorlardan daha yaşlı!
2. Antarktika hariç her yerde yaşayabilirler
3. Ömürlerinin ilk birkaç yılını su altında geçirirler
Yetişkin yusufçuklar, yumurtalarını su bitkilerinin üzerine veya doğrudan su yüzeyine bırakır. Dünyaya gözlerini açan yavru yusufçuklar, ömürlerinin ilk birkaç yılını su altındaki canlı organizmalarla beslenerek geçirirler ve erişkin hale gelene kadar su altında yaşarlar.
4. İnanılmaz bir uçma yetisine sahipler
Oldukça dayanıklı canlılar olan yusufçuklar uzun süre havada kalabilir, güçlü kanatları sayesinde saatte 55 kilometre hızla uçabilirler. Ancak yusufçukların uçuş konusundaki hünerleri bunlarla sınırlı değil.
Yusufçuklar, sahip oldukları sıra dışı kanatları sayesinde pek çok uçan canlının aksine, istedikleri her yönde hareket edebilir ve havada kolaylıkla yön değiştirebilirler. Hatta bu şaşırtıcı canlılar, istedikleri zaman geriye doğru da uçabilirler!
5. Yusufçukların birbirinden bağımsız şekilde hareket edebilen 4 kanadı bulunuyor
Uçuş konusundaki inanılmaz hünerlerini de işe bu kanatlara borçlular. Yusufçuklar, sahip oldukları bağımsız kanatlar ile çok hızlı veya çok yavaş uçabilir, havada sabit kalabilirler.
6. Avlanmak konusunda da oldukça yetenekliler
Yusufçuklar, küçük boyutlarına rağmen vahşi doğadaki en tehlikeli avcılar arasında yer alıyor. Sıra dışı uçma yetenekleri sayesinde güveler ve sinekler başta olmak üzere pek çok farklı türdeki böceği kolaylıkla avlayabilirler. Öyle ki yapılan araştırmalara göre bir yusufçuğun, avlamaya karar verdiği canlılardan yalnızca yüzde 5’i, hayatta kalmayı başarabiliyor.
Bununla birlikte yusufçukların avlanma yöntemleri de hayli ilginç. Yusufçuklar, vahşi doğadaki pek çok avcının aksine, doğrudan avlarına saldırmazlar. Bunun yerine avlamak istedikleri canlıların hızlarını, yönlerini ve uzaklıklarını saniyeler içerisinde hesaplayarak avlarından önce, avlarının varış noktasına konuşlanırlar ve en doğru anda öldürücü hamlelerini yaparlar.
7. Havadayken dahi kamufle olabilirler
Kamuflaj, vahşi doğadaki bir avcının sahip olabileceği en etkili silahlar arasında. Yusufçuklar ise bu etkili silahı oldukça ilginç bir şekilde kullanabilen canlılar. Öyle ki havadayken dahi kamufle olabiliyorlar…
Avlandıkları esnada fark edilmemek, yusufçuklar için son derece önemli. Bu nedenle “hareket kamuflajı” isimli bir uçuş yöntemi kullanırlar. Yani düşmanları veya avları tarafından fark edilmemek ve en doğru zamanda saldırıya geçmek için sabit bir hızda, aynı yöne doğru uçarlar. Bu sayede düşmanlarında, havada hareketsiz duruyormuş yanılgısı yaratarak korkutucu bir tehdit olmadıkları izlenimi verirler!
8. Batı kültüründe pek de sevilen canlılar değiller
Dahası, pek çok Avrupa ülkesinde şeytanla ve uğursuzlukla ilişkilendiriliyor, kötülerin yoldaşı olarak kabul ediliyorlar. Buna karşın Doğu toplumlarında ve özellikle Japonya’da cesaretin, başarının, gücün ve hatta mutluluğun sembolleri arasında gösteriliyorlar.
9. Neredeyse 360 derecelik bir görüş açısına sahipler
Yusufçuklar, tıpkı sinekler gibi binlerce bağımsız mercekten oluşan kompleks bir göz yapısına sahipler. Sayıları 24.000’e kadar çıkabilen bu mercekler sayesinde neredeyse 360 derecelik bir görüş açısına sahip olan yusufçuklar, bu alandaki en özel canlılar arasında kabul ediliyor.
10. Vücut sıcaklıklarını düzenleyebilirler
Soğukkanlı canlılar olan yusufçuklar, ihtiyaç duydukları zaman vücut sıcaklıklarını yükseltebilirler. Bunun için kanatlarını vücut sıcaklıklarını yükseltecek denli hızlı şekilde hareket ettirirler. Öte yandan vahşi doğanın bu sıra dışı canlıları, istedikleri zaman vücutlarını soğutabilme yetisine de sahipler.
Kaynak: 1