Ülkemizde giderek derinleşen ekonomik kriz, bütün tüketim ürünlerinin fiyatının artmasına sebep oluyor. Otomobiller ise pahalanan ürünlerin başında geliyor. Öyle ki milyonlarca insan için yeni bir otomobil satın alabilmek, uzak bir hayale dönüşmüş durumda. Tam da bu nedenle sayısız vatandaş, yurt dışından Türkiye’ye otomobil getirmenin daha hesaplı olup olmayacağını merak ediyor. Bu nedenle çok sayıda insan yurt dışında Türkiye’ye araba getirme sürecinde hangi adımların atılması gerektiğini araştırıyor. İşte, yurt dışından Türkiye’ye otomobil getirmeden önce bilmeniz gereken tüm detaylar.
Yurt dışından Türkiye’ye otomobil getirilebilmesi ve ülkemizde kullanabilmesi için aranan bazı kriterler var
Her şeyden önce otomobili getirecek kişinin, otomobili getireceği ülkede oturum iznine sahip olması gerekiyor. Bununla birlikte araç sahibinin, son bir yıl içerisinde en az 185 gün aracın getirileceği ülkede yaşamış olması ve yine son bir yıl içerisinde Türkiye’de 180 günden fazla yaşamamış olması gerekiyor.
Yurt dışından emekli olan insanların ülkemize getirecekleri ilk otomobilleri için, son bir yılda en az 185 gün yurt dışında yaşamış olma şartı aranmıyor
İlgili kriterleri karşılayan kişilerin ülkemize yurt dışından otomobil getirmelerinin ve burada kullanmalarının önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Ancak yurt dışından getirilen araçların hangi şartlarda kullanılabileceği de yasal düzenlemelerle belirlenmiş durumda.
Otomobiller, ülkemize giriş yaptığı tarihten itibaren 2 yıl boyunca kullanılabiliyor
Otomobillerini ülkemizde kullanmaya devam etmek isteyen sürücülerin, iki yılın ardından otomobilleriyle 185 boyunca yurt dışında bulunması gerekiyor. İki yıl dolduğu halde yurt dışına çıkarılmayan otomobiller trafikten menedilebiliyor, sürücülere para cezası uygulanıyor. Ancak yurt dışından getirilen otomobillerin ülkemizdeki kullanım şartlarını düzenleyen kurallar bununla sınırlı değil.
Yurt dışından gelen otomobilleri, yalnızca araç sahibi kullanılabilir
Yani otomobili, araç sahibinin birinci dereceden akrabaları dahi kullanamıyor. Aksi takdirde o an için sürücü koltuğunda bulunan kişilere cezai işlem uygulanıyor. Bununla birlikte yurt dışından ülkemize getirilen araçların satılması, kiralanması veya bir başkasına devredilmesi de kanunen mümkün değil.
Bu araçlar için motorlu taşıtlar vergisi ödenmiyor
Sürücülerin, yurt dışından getirdikleri otomobilleri ile trafiğe çıkabilmeleri için yalnızca zorunlu trafik sigortası yaptırması yeterli. Bu sayede otomobiller, yabancı plakaları ile ülkemizde kullanılabiliyor.
Yurt dışından ülkemize otomobil getirmek isteyenler, ön beyanda bulunmak zorunda
İlgili kriterleri karşılayan kişiler, araçları ile ülkemize gelmeden önce bir ön beyanda bulunmak durumunda. Gümrüklerdeki evrak işlerinin daha kolay ve hızlı bir şekilde ilerleyebilmesi için gerekli olan bu işlem, e-devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor.
Otomobillerini, iki yıl kuralına bağlı kalmadan sürekli olarak kullanmak isteyen sürücülerin yurt dışından otomobil ithal etmesi gerekiyor
Yukarıdaki kriterleri karşılamayan veya ilgili kurallara bağlı kalmadan otomobil kullanmak isteyenlerin, yurt dışından otomobil ihraç etmesi gerekiyor. Ancak bunun da bazı şartları var. Her şeyden önce ihraç edilecek otomobil, ya 0 kilometre olmalı ya da 50 yaşından büyük, “klasik otomobil” kategorisinde yer almalı.
Elbette ihraç edilen otomobiller için takip edilmesi gereken bazı prosedürler var. Bunların başında, ihraç edilen otomobilin ülkemizde bir gümrüğe sokulması geliyor. Gümrükte, aracın motor hacmine göre ne kadar ÖTV ödeneceği belirleniyor ardından yüze 18’lik KDV bedeli ödenmesi gereken tutarın üzerine dâhil ediliyor, ilgili tüm vergiler ödendikten sonra aracın ruhsatı ve plakası veriliyor.
Yurt dışından otomobil getirmek isteyen kişilerin ödemesi gereken gümrük vergisi ne kadar?
Yurt dışından getirilen otomobillerde aracın motor hacmine göre değişen ÖTV miktarı araç fiyatına ekleniyor. Daha sonra bu toplam tutarın üzerine bir de yüzde 18’i kadar KDV bedeli dâhil ediliyor ve ödenmesi gereken toplam ücret bu şekilde ortaya çıkarılıyor. Bunun haricinde ilgili taşıtlara gümrük vergisi adıyla herhangi bir vergilendirme uygulanmıyor.
Kaynak: 1