Yumurtlama dönemi; yumurtanın olgunlaştıktan sonra folikül ismi verilen kesecikten follop tüplerine bırakıldığı dönemdir. İlk adet ile başlayan ve sağlıklı her kadında menopoz sürecine kadar devam eden yumurtlama, üreme çağındaki kadınlarda her ay gerçekleşir. Bu dönemde yumurtanın sperm hücresiyle bir araya gelmesi kolaylaşır. Dolayısıyla hamilelik planı yapan çiftler için yumurtlama günü hesaplama çok daha önemlidir. Peki yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, yumurtlama dönemi ile ilgili bilmeniz gerekenleri 5 maddede listeledik…
Yumurtlama dönemi nedir?
Ovülasyon olarak da bilinen yumurtlama dönemi, yumurtanın folikül ismi verilen kesecikten follop tüplerine bırakıldığı dönemdir. Ergenlikle birlikte başlayıp menopoz sürecine kadar görülen yumurtlama dönemi, üreme çağındaki sağlıklı kadınlarda her ay gerçekleşir. Follop tüplerine bırakılan yumurtanın sperm hücresi tarafından döllenmesi ise gebeliğin ilk adımını oluşturur. Dolayısıyla gebelik planlaması yapan kadınların yumurtlama dönemlerini bilmesi ve bu süreçte cinsel ilişkiye girmeleri hamile kalma şanslarını fazlasıyla artırır.
Yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir?
Ovülasyon dönemi, kendisini bariz belirtilerle düzenli olarak hissettiren bir süreç değildir. Haliyle hiçbir belirtinin olmaması, yumurtlamanın gerçekleşmediği anlamına gelmez. Kimi kadınlar bu dönemde şiddetli belirtiler hissederken, bazı kadınlarda hiçbir belirti olmayabilir. Belirtileri hisseden kadınlar ise genellikle alt karın ağrısı şikâyetinden muzdarip olur. Yumurtanın olgunlaşması ve içinde yer aldığı folikül adlı kesenin gerilmesi nedeniyle oluşan bu ağrıya ara sıra yanma hissi de eklenebilir.
Alt karın ağrısıyla birlikte progesteron hormonuna bağlı olarak bazal vücut ısısında 0,5 derece artış görülebilir. Aynı zamanda bu dönemde servikal mukus olarak adlandırılan vajinal akıntının miktarında artış görülebilir. Spermin rahme ulaşmasını ve kadın vücudunda daha uzun süre kalmasını sağlayan bu akıntı şeffaf ve kaygan bir yapıdadır.
Tüm bunlara ek olarak yumurtlama döneminde bazı kadınlarda göğüs hassasiyeti, tat ve koku almada değişiklik, karın bölgesinde şişlik ve cinsel istekte artış olabilir.
Yumurtlama dönemi kaç gün sürer?
Yumurtanın olgunlaşması ve folikülden atılması 5 – 6 gün, yumurtlamanın gerçekleşmesi ise yaklaşık 24 saat sürer. Yani yumurtanın folikülden ayrılıp follop tüplerine yerleşmesi ve burada canlı olarak kalması toplam 1 gün sürer. Spermin ise kadın vücudunda 4 – 5 gün canlı kalabildiği bilinmektedir.
Yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?
Adet döngüsü düzenli olan kadınlarda yumurtlama dönemini hesaplamak çok kolaydır. Ortalama 28 günde bir adet gören kadınların yumurtlama günü, bir sonraki adet tarihinin ilk gününden 14 gün geriye giderek hesaplanır. Doğru hesaplama yapmak için iki adet kanaması arasındaki zaman diliminden 14 sayısı çıkarılmalıdır.
Yumurta follop tüplerinde 24 saate kadar, erkek üreme hücresi olan sperm ise 4 – 5 güne kadar yaşayabilir. Dolayısıyla yukarıdaki yöntem ile bulduğunuz günden önceki 5 gün ya da yumurtlamadan sonraki 24 saat boyunca girilen cinsel ilişki, gebelik şansını fazlasıyla yükseltir.
Doğurganlığınızın en yüksek olduğu dönemi otomatik hesaplamak için yumurtlama dönemi hesaplama aracımızdan faydalanabilirsiniz.
Adet düzensizliği olan kişiler yumurtlama gününü nasıl hesaplayabilir?
Üreme döneminde olan her sağlıklı kadının 28 günde bir adet görmesi beklenir. 35 günden fazla veya 21 günden az aralıklarla gerçekleşen kanamalar adet düzensizliği olarak tanımlanır. Bununla birlikte 3 aydan uzun süre adet kanamasının gerçekleşmemesi veya gerçekleştiğinde çok uzun/çok kısa sürmesi de adet düzensizliği olarak değerlendirilir. Genellikle hormonal sorunlardan kaynaklanan adet düzensizliğine; depresyon, diyabet, miyom, polip ve yumurtalık kisti gibi durumlar da neden olabilir. Adet düzensizliği olan kişilerin yumurtlama dönemini adet döngüsü üzerinden hesaplaması pek mümkün değildir. Fakat eczanelerde satılan yumurtlama kitleri ile yumurtlama dönemlerini öğrenebilirler.