Medya teknolojileri her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Aynı zamanda yayın platformları hiç olmadığı kadar yaygınlaşmış durumda. Haliyle televizyon dizilerinde de birçok değişiklik yaşanıyor. Tek bir oda içinde düşük bütçeyle çekilen kısa diziler artık rağbet görmüyor. Bu dizilerin yerini daha uzun soluklu ve yüksek bütçeli prodüksiyonlar alıyor. Hiç kuşkusuz dizi sektöründeki bu değişim büyük oranda Game of Thrones ile başlamıştı. Şimdiden kült haline gelen Game of Thrones, sektördeki düşünce yapısını büyük ölçüde değiştirdi ve diziler gişe rekortmeni filmlerle yarışmaya başladı. Dizi sektörünün bu kadar gelişmesinin en önemli sebeplerinden biri de hiç kuşkusuz prodüksiyonların yüksek bütçeleri. O halde şimdiye kadar çekilen en yüksek bütçeli diziler hangileriymiş birlikte bakalım.
1. Halo (2022 – )
Halo dizisi Türkiye’de hizmet sunmayan Paramount+’ta yayınlanıyor. Microsoft’un ikonik bilgisayar oyunundan uyarlanan bu dizinin her bir bölümü için 10 milyon dolar (yaklaşık 185 milyon TL) harcanıyor.
2. The Crown (2016 – )
Türkiye’de önemli bir hayran kitlesi olan The Crown, Netflix’in en sevilen orijinal yapımlarından biri. Kraliçe II. Elizabeth’in hükümdar olmasıyla başlayan dizi, 1990’lara kadar İngiliz Kraliyet Ailesi’nin yaşadıklarını konu alıyor. Ancak 8 Eylül’de kraliçenin ölmesiyle dizinin çekimlerine ara verildiği açıklandı. The Crown’un çekimleri için bölüm başına 13 milyon dolar (yaklaşık 240 milyon TL) harcanıyor.
3. Game of Thrones (2011 – 2019)
Fas, Malta, İzlanda, Hırvatistan ve Birleşik Krallık gibi farklı ülkelerde çekilen HBO yapımı Game of Thrones, George R. R. Martin’in kitaplarından uyarlandı. Dizinin ilk sezonlarında bölüm başı bütçesi 5 milyon dolar (yaklaşık 92 milyon TL) civarındaydı. Ancak ilerleyen dönemlerde bütçe bölüm başına 15 milyon dolara (yaklaşık 277 milyon TL) kadar yükseldi.
4. See (2019 – )
Apple TV+’ta yayınlanan See, insanlığın görme yetisini kaybettiği distopik bir gelecekte geçiyor. Jason Mamoa’nın başrolünde olduğu bu dizinin bölüm başı bütçesi 15 milyon dolar (yaklaşık 277 milyon TL).
5. The Mandalorian (2019 – )
Star Wars: Jedi’ın Dönüşü’nden sonrasını konu alan bu dizi Disney+’ın ilk orijinal yapımlarından biri. Dizinin çekimleri için bölüm başına 15 milyon dolar (yaklaşık 277 milyon TL) harcanıyor.
6. The Pasific (2010)
HBO yapımı olan Pasific, II. Dünya Savaşı sırasında bir adada Japon ve Amerikalı askerlerin yaşadıklarını konu alıyor. 2010’lu yılların en yüksek bütçeli mini dizilerinden biri olan bu yapımın her bir bölümüne 20 milyon dolar (yaklaşık 370 milyon TL) ayrıldı.
7. House of the Dragon (2022 – )
Son günlerin en popüler HBO dizilerinden biri olan House of the Dragon, Game of the Thrones’ta yaşananlardan 172 yıl öncesini konu alıyor. Dizinin bölüm başı bütçesi 20 milyon dolar (yaklaşık 370 milyon TL).
İlginizi çekebilir?
8. WandaVision (2021)
Marvel Sinematik Evreni 21. yüzyılın en popüler film serilerine imza atıyor. Bu filmlerin bütçeleri de oldukça yüksek. Örneğin Avengers: Endgame filmi için 400 milyon dolar (7.4 milyar TL) harcanmıştı. Marvel filmlerin yanı sıra dizi projelerine de ağırlık vermeye başladı. Elizabeth Olsen ve Evan Peters’ın başrolü paylaştığı Disney+’ta yayınlanan WandaVision’ın her bir bölümüne 25 milyon dolar (yaklaşık 462 milyon TL) harcandığı biliniyor.
9. Stranger Things (2016 – )
Netflix’in orijinal yapımlarından biri olan Stranger Things, Duffer Kardeşler’in yarattığı oldukça popüler bir dizi. Dizinin son sezonunda her bölüm için 30 milyon dolar (yaklaşık 555 milyon TL) harcandı.
10. Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri (2022 – )
Yüzüklerin Efendisi spinoff’u olan Güç Yüzükleri, Orta Dünya’nın birinci çağını anlatıyor. Bölüm başına 58 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar TL) ayrılan dizi, Amazon Prime Video’da yayınlanıyor.
Kaynak: 1