Yolsuzluk, dünyanın dört bir yanındaki devletler için oldukça ciddi bir sorun. Bu bağlamda Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Group of States Against Corruption (Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu) geçtiğimiz günlerde Avrupa ülkelerindeki yolsuzluk hakkında önemli verilerin yer aldığı bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye’nin yolsuzlukla mücadele konusundaki tavsiyeleri büyük oranda yerine getirmediği ve yolsuzlukla mücadele alanındaki en başarısız 10 ülkeden bir olduğu belirtildi. Detaylara birlikte bakalım.
Group of States Against Corruption (GRECO) 48 farklı ülkenin yolsuzlukla mücadele süreçlerine dair dikkat çeken bir rapor yayımladı
2022 yılına ait verilerin yer aldığı raporda, Türkiye’nin milletvekilleri, hâkim ve savcılarla ilgili yolsuzluğun önlenmesi konusundaki tavsiyeleri büyük oranda yerine getirmediği ve bu alandaki performansının daha önceki yıllarda olduğu gibi bir kez daha “kötü” olduğu bilgisine yer verildi.
Türkiye, yolsuzlukla mücadele konusundaki tavsiyeleri yerine getirme konusunda başarısız olan 10 ülkeden biri
Türkiye dışında, yolsuzlukla mücadele alanındaki en başarısız ülkeler ise Ermenistan, Belçika, Almanya, Avusturya, Macaristan, Danimarka, Lüksemburg, Malta, Danimarka ve Moldova.
GRECO, Avrupa dışından 4, Avrupa’dan 44 ülkeye yolsuzlukla mücadeleye yönelik tavsiyelerde bulunuyor
Tavsiyeler arasında; etik ilke ve davranış kuralları, çıkar çatışması, belirli faaliyetlerin yasaklanması veya kısıtlanması ve mal varlıkların ve yükümlülüklerin beyanı gibi farklı alanlardaki uygulamalar yer alıyor.
GRECO tarafından yayımlanan yolsuzlukla mücadele raporuna göre Türkiye milletvekili, hâkim ve savcılarla ilgili yapılan 31 tavsiyenin yarısından fazlasını yerine getirmedi
Bununla birlikte Türkiye, ilgili tavsiyelerin yüzde 38,7’sini kısmen yerine getirdi, yüzde 9,7’sini ise tamamen uyguladı. Yani Türkiye, 2021 yılında olduğu gibi, 2022 yılında da yolsuzluğa karşı verdiği mücadelede sınıfta kaldı.
Türkiye’nin, milletvekilleri için yapılan tavsiyelerin yüzde 57’sine uymadığı belirtildi
Hâkimlerle ilgili tavsiyelerin ise yüzde 50’sine uyulmadığı açıklandı. Hâkimler hakkındaki tavsiyelerin yüzde 33,3’üne kısmen, yüzde 16,7’sine ise tamamen uyuldu. Bununla birlikte Türkiye, yolsuzlukla mücadele alanındaki tavsiyelerin savcılar hakkında olanlarına uyma konusunda da isteksiz.
İlgili tavsiyelerin yüzde 50’sine hiç uyulmadı. Yüzde 41,7’sine kısmen uyuldu, savcılar hakkındaki tavsiyelerin yalnızca yüzde 8,3’ü tamamıyla uyguladı.
GRECO geçtiğimiz yıllarda, Türkiye’deki yapısal düzenlemelerin hâkim ve savcıların bağımsızlığına zarar verdiği uyarısında bulunmuştu
Ayrıca ilgili düzenlemelerin, yargı mensuplarının siyaset karşısındaki bağımsız konumunu, eskiye oranla daha sıkıntılı hale getirdiği ifade edilmişti. Öte yandan Ankara, milletvekilleri ve yargı mensupları içerisinde yolsuzluğun önlenebilmesi adına somut önlemler almamakla eleştirilmişti.
Kaynak: 1