Filipin mitolojisine göre ylang ylang ağacı; Ilang adında güzeller güzeli bir kadının, asla evlenemeyeceği bir erkeğe âşık olmasıyla ortaya çıkıyor. Rivayete göre iki aşık asla bir araya gelemiyor ve genç kadın, bu ayrılığın acısına dayanamayıp bir ağaca dönüşüyor. Sevdiği adamın “Ilang! Ilang!” diye haykırışları ise günümüzde faydaları saymakla bitmeyen Ylang Ylang ağacına bu ismi veriyor. Yüzyıllardır ylang ylang ağacı ve onun güzel kokusu, aşkla ilişkilendirilir. Üstelik bununla birlikte ylang ylang ağacının partnerler arasındaki arzuyu güçlendirdiğine inanılır. Kokusu afrodizyak etkisi yaratan ylang ylang yağı nedir? Filipin inanışında yeni evli çiftlerin odalarına serpiştirilen ylang ylang yağı ne için kullanılır? Bitkisel yağ kullanımı nasıl olur? Yoga ve meditasyon uygulamalarında tercih edilen ylang ylang yağı nasıl kullanılır? Detaylara dilerseniz birlikte bakalım.
Ylang ylang yağı nedir?
Faydaları saymakla bitmeyen ylang ylang esansiyel yağı; tropikal iklimin hakim olduğu yerlerde yetişir. Bu yağ bulunduğu ortama egzotik bir koku yaymasıyla popüler hale gelen ylang ylang ağacının deniz yıldızına benzeyen sarı ve yeşil çiçeklerinden elde edilen bir uçucu yağ çeşididir.
Nasıl kullanılır?
Bu mucizevi uçucu yağın faydalarından tam anlamıyla yararlanabilmek için kullanım aşamasına özen gösterilmesi önemlidir. Yağın uygulama aşamasında, ylang ylang esansiyel yağı hangi faydaya yönelik kullanacağınızı belirlemeniz gerekir. Yağı cilde doğrudan uygulamak, solumak veya masaj yağı şeklinde kullanmak arasından hangisinin size uygun olacağını ihtiyacınıza göre belirleyebilirsiniz. Yağın kullanım şekilleri arasında; saça ve cilde uygulamak, koklayarak kullanmak ve masaj yağı olarak cildi rahatlatmak listelenebilir. Bu bitkisel yağı nemlendirici kreminizin içine ekleyerek de kullanabilir ve cildinize ışıltı katabilirsiniz.
Ne için kullanılır?
Yüzyıllardır bu mucizevi yağ, faydalarından dolayı şifa aracı olarak kullanılır. Özellikle yaraların ve kesiklerin tedavisinde, böcek ve yılan ısırıklarını tedavi etmede destekleyici görev alır. Ylang ylang yağının faydalı özellikleri ise ilk defa bir Fransız kimyager tarafından keşfedilmiştir. Bu mucizevi keşfin ardından ylang ylang çiçeğinin sıtma ve tifüs kaynaklı enfeksiyonların semptomlarını azaltmak için kullanılabileceği öngörülmüştür. Öte yandan ylang ylang uçucu yağı stres ve kaygı seviyesini düşürmek ve zihinsel rahatlama sağlamak için tercih edilir. Cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkisi bulunan bu mucizevi yağ birçok cilt problemine fayda sağlar fakat kullanım aşamasına geçmeden önce mutlaka alerji testi yapılmalıdır.
Faydaları nelerdir?
Mucizevi etkilere sahip olan bu yağın vücuda faydaları saymakla bitmez. Ylang ylang esansiyel yağı seyreltildikten sonra direkt olarak cilde uygulanabilir. Yağı solumak vücuda rahatlık sağlar. Yapılan bir araştırmaya göre bu bitkisel yağın kişinin ruh hali üzerinde olumlu etki sağladığı ve uykusuzluğa iyi geldiği gözlemlenmiştir. Öte yandan kan basıncını düzenler ve kalp atış hızını dengeler. Antibakteriyel, antifungal ve iltihap önleyici nitelikleri sayesinde başta Candida mantarı olmak üzere birçok mantar enfeksiyonunun tedavisinde önemli bir rol oynar. Yağın iltihap önleyici içeriği, akne oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda cinsel isteği artırır.
Öte yandan bu mucizevi yağ cildin sebum seviyesini dengeleyerek cilt bariyerini güçlendirmeye ve akne gibi iltihaplı cilt rahatsızlıklarını gidermeye destek olur. Ylang ylang esansiyel yağın saç sağlığına da önemli faydaları mevcuttur. Bitkisel yağ, kepek oluşumunu önlemeye ve saç foliküllerini güçlendirmeye katkıda bulunur. Buna ek olarak saçın sağlıklı bir şekilde uzamasına destek olur. Ylang ylang esansiyel yağı, cilt hücrelerinin yenilenmesine katkı sağlayarak kırışıklıkların oluşmasını önler. Ayrıca cildin parlak, taze görünmesine ve daha sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
İlginizi çekebilir:
Ylang ylang yağı fiyat aralığı nedir?
Bu yağ Cananga ağacında büyüyen sarı renkte tropik bir çiçekten yani Cananga Odorata‘dan elde edilir. Hindistan, Filipinler, Endonezya ve Avustralya gibi bölgelere özgü olan bu yağın fiyat aralığı da oldukça merak ediliyor. Değerli özleriyle, saymakla bitmeyen faydalar sunan bu yağın şişelenmiş fiyatları farklılık gösteriyor. Markaya ve içerik zenginliğine göre fiyat farklılığı gösteren bitkisel yağın piyasa değeri 80 Türk lirası ve 500 Türk lirası bandında değişiyor.