Yeni yıl sonunda geldi! Yeni hedefler ve yeni mutluluklarla gelen 2020 yılını birbirinden güzel tariflerle karşılamaya hazır olun! Harika bir akşam yemeği hazırlamanızı sağlayacak en özel tarifleri sizler için derledik. Başlangıcından tatlısına, biftek sarmadan yılbaşı hindisine… Hem sevdikleriniz hem de kendinizi şımartmak, birbirinden güzel yemeklerle yeni yılı karşılamaktan daha güzel ne olabilir ki! İşte eksiksiz bir yılbaşı sofrası hazırlamak isteyenlerin mutlaka denemesi gereken en özel yılbaşı tarifleri!
Başlangıçlar
Güzel bir yılbaşı masasının olmazsa olmazı elbette başlangıçlar! Birbirinden lezzetli aperatifler, mezeler ve içinizi ısıtacak çorbalarla yeni yıla harika bir başlangıç yapmaya hazır olun? İşte en güzel yılbaşı tarifleri…
Mezeler
Türk mutfağının en güzel detaylarından biri olan mezeyle başlayalım! Klasik meze tariflerinden sıkılanlar için harika bir listemiz var? Birbirinden lezzetli ve pratik meze tarifleriyle yılbaşı masanızı renklendirmek istiyorsanız sizleri hemen buraya alalım. Ne de olsa mezesiz bir yılbaşı olmaz!
Aperatifler
Yılbaşı tarifleri deyince aperatifleri de unutmadık! Gece boyunca devam eden bir parti planlıyorsanız bu aperatifler tam size göre! Gece boyunca atıştırabileceğiniz, her alkole yakışacak leziz mi leziz aperatif tarifleri için sizleri buraya alalım?
Çorbalar
Mis gibi bir çorbaya kim hayır diyebilir ki! Mercimek çorbası, tarhana çorbası gibi klasikleşmiş lezzetlerimizin tarifleri için buraya tıklayabilir, “Bu sefer de farklı bir çorba denemek istiyorum!” diyorsanız hemen aşağıya bakabilirsiniz?
1. Soğan çorbası
Çorbanın ana malzemesi olan 5 adet kuru soğanı yarım ay şeklinde doğrayın. 2 diş sarımsağı küçük küpler halinde kesin. 50 gram tereyağını ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın. Yarım ay şeklinde doğranmış kuru soğanı, sarımsakları, 1 adet defne yaprağını ve 1 dal taze kekiği ekleyerek kısık ateşte soteleme işlemine başlayın. Hafif hafif renk almaya başlayan kuru soğanları kısık ateşte, 25-30 dakika kadar soteleyin. Soğanlar iyice yumuşadığında ateşi biraz yükseltip 5 dakika daha pişirerek renk almalarını sağlayın. Aromasını bırakan defne yaprağı ve taze kekiği tencereden çıkartın. Ardından tencereye 2 yemek kaşığı un ekleyin, kokusu çıkıp hafif bir renk alana kadar soğanlarla birlikte kavurmaya devam edin. Hemen ardından 6 su bardağı sıcak et suyunu da ekleyip iyice karıştırdıktan sonra kaynamaya bırakın. Tuz ve taze çekilmiş tane karabiberle tatlandırdığınız soğan çorbasını 15-20 dakika kadar pişirin. Isıya dayanıklı servis kaselerine aldığınız koyu kıvamlı çorbanın üzerine birer dilim ekmek yerleştirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında peynir eriyip kızarana kadar pişirin. Fırından dikkatli bir şekilde çıkardığınız çorbaları, sıcağı sıcağına bekletmeden servis edin. Afiyet olsun!
2. Fesleğenli domates çorbası
Yılbaşı tarifleri arasında favorilerimizden biri! ? 10 adet domatesi ortadan ikiye bölün, zeytinyağına bulayın ve önceden ısıtılmış 190 derece fırında 15 dakika kadar fırınlayın. Fırınlanan domateslerin kabuklarını soyun. Derin bir tencerede 4 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın ve 2 diş sarımsağı 1 dakika kadar soteleyin ve ardından domatesleri ekleyin. Domatesleri bir süre bu şekilde kavurun. Kavrulan domateslere 1.5 litre su ilave edin ve bir blender yardımıyla domatesleri püre haline getirin. 1 tatlı kaşığı salçayı da ilave ettikten sonra çorbayı kaynamaya bırakın ve kaynamaya başlayan çorbanın altını. Bir avuç taze fesleğen, yarım tatlı kaşığı tuz ve dilediğiniz kadar karabiberi ekledikten sonra altı kısık şekilde 5 dakika daha pişirin. Ocaktan aldığınız domates çorbasını tekrar blenderdan geçirerek sevdiklerinizle paylaşın!
3. Zencefilli bal kabağı çorbası
İşte yılbaşı tarifleri denince akla gelen ilk çorba! 500 gram bal kabağını, 2 adet havucu, 1 adet patatesi ve 1 tatlı kaşığı taze zencefili arzuya göre rendeleyin ya da minik küpler halinde doğrayın. 1 adet soğanı ve 2-3 adet kereviz sapını da diğer malzemelerle aynı büyüklükte olacak şekilde doğrayın. Soğanı, suyunun çıkmaması için kesinlikle rendelemeyin. Hazırlanan malzemeleri 3 yemek kaşığı zeytinyağında soteleyin ve 1 litre su ekleyerek sebzeleri haşlayın. Ayrı bir kasede 1 adet yumurta sarısını, 3 çorba kaşığı unu ve 1 bardak sütü çırpın. Hazırladığınız terbiyeyi, içindeki malzemelerin ayrışıp bozulmaması için kaynamakta olan sebzelere azar azar ve sürekli karıştırarak ekleyin, tüm malzemeleri 5 dakika daha kaynatın. Son olarak dileğiniz kada tuz ve karabiber ekleyerek ocağı kapatın. Çorbanızı biraz dinlenmesi için kenara alın. Bu esnada 1 yemek kaşığı tereyağını kızdırın ve 1 tatlı kaşığı pul biber ilave edin. Kenara aldığınız çorbayı blender yardımıyla karıştırın. Krema kıvamını alan çorbanızı tereyağlı sos ilavesiyle birlikte servis edin. Afiyet olsun!
4. Kremalı mantar çorbası
Üzerlerini nemli bir bez yardımıyla temizlediğiniz 250 gram mantarı küçük parçalar ya da ince dilimler halinde kesin. 1 adet kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. 3 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın. Doğranmış kuru soğanları ekleyip kavurmaya başlayın. Mantarları katıp hafif bir renk alıp suyunu çekene kadar kuru soğanlarla birlikte kavurma işlemini sürdürün. Kavrulan mantar ve kuru soğanlara 5 su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakın. Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırıp azar azar 2 yemek kaşığı un ekleyin. Unu, kısık ateşte sürekli karıştırın ve kokusu çıkana kadar kavurun. Kaynamakta olan çorba suyundan kavrulmuş una ilave edip bir çırpıcı yardımıyla hızlıca karıştırarak kıvamını açın. Hazırladığınız unlu terbiye karışımını çorba tenceresine aktarın. Tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ile tatlandırın. Aralarda karıştırarak orta ateşte kaynamaya bırakın. Son olarak 1/2 su bardağı kremayı ekleyip kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. İnce ince doğranmış maydanoz yaprakları eşliğinde sevdiklerinizle paylaşın!
Ana yemekler
Sıra geldi masanın yıldızlarına! Hindi, tavuk ya da et… Hepsi birbirinden lezzetli bu tariflere bayılacaksınız! Biraz zahmetli ama lezzetli mi lezzetli bu tarifler, özel günler için harika!
1. Olmazsa olmaz: Yılbaşı hindisi ve kestaneli pilav
Yılbaşı tariflerinin baş tacı fırında hindi! Temizlenmiş olarak satın aldığınız bütün hindiyi bol suda yıkadıktan sonra üzerini kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Küçük bir kasede 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı balbal, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu, 1 çay kaşığı hardal ve 1 tatlı kaşığı tuzu karıştırın. Hazırladığınız sosu, bir fırça yardımıyla hindinin her tarafına eşit miktarda sürün. Hindinin iç kısmına 1 dal biberiye, 1 tatlı kaşığı tane karabiber ve 1 adet defne yaprağını yerleştirin. Hafif bir şekilde unlanmış büyük boy pişirme poşeti ya da fırın tepsisine aldığınız hindiyi, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 2,5 saat kadar pişirin. Kestaneli iç pilavı hazırlamak için; 2 adet kuru soğanı küçük parçalar halinde doğrayın. 2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları, kısık ateşte hafif bir şekilde soteledikten sonra dirilikleri gidene kadar pişirin. 2 yemek kaşığı dolmalık çam fıstığını ekledikten sonra hafif bir renk alana kadar soğanlarla birlikte kavurun. Duru suyu çıkana kadar yıkadığınız 2 su bardağı baldo pirinci pilav tenceresine aktarın. Ardından bol suda bekletip yıkadığınız 2 yemek kaşığı kuş üzümünü, 1 çay kaşığı karabiberi, 1 çay kaşığı tarçını, bir çimdik yenibaharı ve 1 çay kaşığı tuzu ekleyin. 3 su bardağı tavuk suyu ve 1 su bardağı haşlanmış kestaneyi ilave ettiğiniz pilavı, kısık ateşte ve kapağını kapatarak suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çeken kestaneli pilavın üzerine kağıt havlu ya da pamuklu bir mutfak bezi kapatarak demlenmesi için bekletin. Fırından çıkan nar gibi kızarmış hindiyi, porsiyonladıktan sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin. Mis gibi bir yılbaşı yemeği!
2. Portakal soslu hindi şiş
3 yemek kaşığı yoğurt, 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını bir kaseye alın, çırpma teliyle yardımıyla karıştırın. Hazırladığınız karışıma 1/2 şişe soda ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Küp küp porsiyonlanmış 500 gram hindi butu marinasyon sosuna bulayın. 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 3 dal biberiye ilave etmeyi unutmayın. Aromasını güçlendirmek için portakal dilimleri ve biberiyeyi de etlerin üzerine ekleyerek üzerlerini streç filmle kapatın ve 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Hazırladığınız çöp şişlere marine olmuş hindi butlarını dizin ve kızgın tavada arkalı önlü olacak şekilde pişirin. Güzelce kızaran hindi şişleri sumaklı soğan ve lavaşla birlikte servis edin. Afiyet olsun!
3. Yılbaşı tavuğu
Alternatif yılbaşı tarifleri arayanlara yılbaşı tavuğu! İç pilavı hazırlamak için bir tencerede 4 yemek kaşığı tereyağı ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın. Üzerine 2 adet küp küp doğranmış soğanları ekleyip, pembeleşinceye kadar kavurun. 2 yemek kaşığı dolmalık fıstığı ve 1 su bardağı çiğ bademi de ekleyip rengi değişene kadar kavurun. Yıkanmış 2 su bardağı pirinci de ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından 2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 yemek kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı yenibahar, 1.5 çay kaşığı tarçın ve 10 adet kuru domatesi ilave edip güzelce karıştırın. Son olarak 2 yemek kaşığı suda bekletilmiş kuş üzümü ve 15 adet haşlanmış kestaneyi de ekleyip 3.5 su bardağı su ilavesiyle birlikte önce harlı ateşte kaynayana kadar, ardından kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Tavuğun sosunu hazırlamak için bir kasede 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 1/2 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu, 2 diş rendelenmiş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı domates salçasını karıştırın. 1 adet portakalın kabuğunu rendeleyin ve rendesini de sosa ilave edip tavuğun her yerine gelecek şekilde masaj hareketleriyle yedirin. Tavuğu buzdolabında 2 saat kadar marine ettikten sonra bir fırın kabına oturtun. İç pilavın bir kısmını tavuğun içerisine doldurun. Dilediğiniz kadar haşlanmış bebek patatesi, havucu, brokoliyi ve portakal dilimlerini etrafına serpiştirin. Ardından zeytinyağı ve biraz portakal suyu ilavesiyle önceden ısıtılmış 185 derece fırında yaklaşık 1 saat 20 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınız tavuğu iç pilav ile birlikte servis edin, afiyet olsun!
4. Piliç Topkapı
Geniş bir kabın içine 1/2 çay bardağı zeytinyağını, 1 çay kaşığı karabiberi, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biberi ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyip güzelce karıştırın ve 4 adet kemiksiz tavuk kalçayı bu karışıma güzelce buladıktan sonra üstlerini streç filmle örterek yaklaşık 30 dakika dinlendirin. Derin bir kaba 1 su bardağı pirinci alın, üstüne 1 tatlı kaşığı tuz serpin ve üstünü geçecek kadar ılık su ekledikten sonra kabarması için yaklaşık 15 dakika bekletin. Yapışmaz tabanlı bir tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağını alın ve 1 yemek kaşığı dolmalık fıstığı renkleri dönene dek kavurun. Ardından küp küp doğradığınız 1 adet kuru soğanı da ilave edin ve soğanlar pembeleşene dek kavurmaya devam edin. Pirinci süzüp bol suyla yıkayın ve soğanların üstüne ekleyip 2 dakika kadar kavurun. 1 çay kaşığı yenibahar ve 1 çay kaşığı karabiberi de ilave ettikten sonra 1 bardak sıcak suyu ekleyin, tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını kısıp, iç pilav suyunu çekene dek yaklaşık 8 dakika pişirin. Tavuk butlarından birisini alın derisi altta kalacak şekilde yayın, üstüne hazırladığınız iç pilavdan koyun. Sarma gibi sardıktan sonra açılmaması için kenarlarından kürdan yardımı ile birleştirerek kapatın. Diğer tavukları da bu şekilde hazırlayarak bir fırın kabına yerleştirin. Bir kasede sosu için gerekli olan; 1 çay bardağı su, 1/2 çay bardağı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı salçayı karıştırdıktan sonra, fırın kabına yerleştirdiğiniz tavukların üstüne gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirin ve hala sıcakken sevdiklerinizle paylaşın!
5. Fırında biftek
Yılbaşı tarifleri etsiz olmak zorunda değil!? 650 gram bifteği 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 1/2 çay bardağı zeytinyağı ilavesiyle marine edin ardından üzerine streç film çekerek bir kenarda beklemeye alın. Bir tencerede 2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın. 1 yemek kaşığı domates salçasını ilave edin ve kavurmaya başlayın. Ardından 3 diş ezilmiş sarımsak ekleyin, kavurmaya devam edin. 2 adet domatesi rendeleyin ve tencereye ilave edin. Domatesler pişene kadar kavurun. 1 su bardağı su ekleyin ve karıştırarak kaynamaya bırakın. Sosunuz biraz koyu ama akışkan bir kıvama gelince üzerine 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı kekik ve 1 çay kaşığı tuz ekleyin, güzelce karıştırın. 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Geniş bir tavayı kızdırın. Kızan tavada bifteklerin hepsini arkalı önlü olacak şekilde mühürleyin. Her tarafını ortalama 2 dakika kadar ateşte tutmaya özen gösterin. Mühürlediğiniz etleri bir fırın tepsisine dizin, üzerlerine domates sosunu gezdirin. Tepsinin üzerini yağlı kağıt yardımıyla kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Fırından çıkartın ve beş dakika kadar dinlendirdikten sonra dilediğiniz gibi servis edin. Afiyet olsun!
6. Biftek sarma
Biftekleri marine etmek için; 1 adet rendelenmiş kuru soğanın suyunu çıkartın, 1 çay bardağı süt, 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı ve 1 adet defne yaprağıyla karıştırın. 8 adet dövülmüş bifteği hazırladığınız marine karışımında, buzdolabında bekletin. İç harcı için; nemli bir bezle üzerlerini temizlediğiniz 8 adet mantarı ince ince dilimleyin. 1 adet kuru soğanı piyazlık doğrayın. 2 diş sarımsağı ince ince dilimleyin. Kabuğunu soyduğunuz 1 adet havucu rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Ortadan ikiye kesip çekirdekli kısımlarını çıkardığınız 1 adet dolmalık biberi uzun ince şeritler halinde doğrayın. 4 yemek kaşığı ayçiçek yağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Piyazlık doğranmış kuru soğan ve sarımsakları hafif bir renk alana kadar soteleyin. Sırasıyla; rendelenmiş havuç, dilimlenmiş mantar ve dolmalık biberleri ekleyip pişirme işlemini sürdürün. 1/2 tatlı kaşığı domates salçasıyla renk verip karabiber-tuz ile tatlandırdığınız iç harcı ocaktan alın. Kısa bir süre dinlendirdiğiniz iç harcı 2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniriyle harmanlayın. Marine biftekleri buzdolabından çıkartıp fazla sosunu süzdükten sonra iç kısımlarını hazırladığınız iç harçla doldurup rulo şeklinde sarın. Uç kısımlarını pişerken açılmaması için kürdan yardımıyla tutturun. Sarma işlemi bittiğinde hazırladığınız biftek sarmaları yağsız tavada önlü arkalı olacak şekilde kızartın. İşte bu kadar, afiyet olsun!
Ve tatlı! ?
Güzel bir yılbaşı sofrasının olmazsa olmazı elbette ki tatlılar! Çikolatasından sütlüsüne, sizler için derlediğimiz en güzel tatlı tariflerini görmek istiyorsanız doğru yerdesiniz! ?
Az malzemeli pratik tatlılar
“Başlangıçlar, ana yemekler… Ben bu kadar uğraştıktan sonra yorulurum!” diyenlere işte en pratik tatlı tarifleri! Üstelik az malzemeli olması da cabası ? Tek yapmanız gereken buraya tıklamak!
Kış günlerine özel tatlılar
Madem böylesine güzel bir sofra hazırladık, o zaman bu masayı yılbaşına özel tatlılarla taçlandırmanın tam sırası! Listemize kış aylarına özel tatlılarla devam ediyoruz ?
1. Fırında bal kabağı
Yılbaşı tarifleri elbette ki bal kabağı olmadan olmaz! ? Derin bir tencereye 1 kilo bal kabağını yerleştirin. Bal kabaklarının üzerine 2 su bardağı toz şeker dökün ve yaklaşık 4-5 saat bu şekilde sulanmasını bekleyin. Bal kabakları sulandığında tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Yumuşayan bal kabaklarını ısıya dayanıklı bir kasenin içerisine alın ve üzerlerine 1/2 su bardağı pekmez döküp fırça ile yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Piştikten sonra soğumaya bırakın ve servis esnasında kaymak, tahin ve ceviz ile tatlandırın; afiyet olsun!
2. Çikolatalı sufle
125 mililitre sütü bir sos tenceresine alın ve kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın. İçerisine 125 gram bitter çikolatayı ilave edin. Çikolata eridikten sonra ocaktan alın. Ayrı bir sos tenceresinde 2 yemek kaşığı tereyağını eritin. Üzerine 1,5 yemek kaşığı unu ilave ederek, kokusu çıkana kadar kavurun. Unun kokusu çıktıktan sonra çikolatalı süt karışımının içerisine ilave edin ve 2 yemek kaşığı toz şekeri ilave ederek sürekli olarak karıştırın. Ardından 3 adet yumurta sarısını da ilave edin, 2 dakika daha karıştırdıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Derin bir kasede 3 adet yumurta beyazını bir çimdik tuz ilavesiyle birlikte çırpın. Soğumuş olan çikolatalı karışım ile köpük haline gelmiş yumurta aklarını birleştirin ve spatula yardımıyla karıştırın. Yağlanmış ve kakao ile kaplanmış sufle kaplarına bir parmak boşluk kalacak şekilde harcı bölüştürün ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika kadar pişirin. Suflelerinizi hala sıcakken pudra şekeri ilavesiyle birlikte sevdiklerinizle paylaşın!
3. Kestaneli tart
İçinizi ısıtacak yılbaşı tarifleri! 2 su bardağı elenmiş unu 2 yemek kaşığı kakao ile karıştırıp derin bir karıştırma kabına alın. Orta kısmını açıp oda sıcaklığında beklettiğiniz 100 gram tereyağı, 1 adet yumurta, 3 yemek kaşığı pudra şekeri ve 1 yemek kaşığı suyu ekleyin. Orta kısmından kenarlara doğru karıştırmaya başladığınız tart hamurunu kıvam alıp toparlanana kadar yoğurun. Toparlanan hamuru altı eşit parçaya bölüp hafifçe unlanmış mutfak tezgahı üzerinde, küçük yuvarlaklar halinde açın. Hamurları, tart kalıplarına yayın. Kenar kısımlarını hafifçe bastırıp kalıbın şeklini almasını sağlayın. Bir çatal yardımıyla hamurların üzerine küçük delikler açın. Hamurların eşit oranda pişmesi, kabarması için tart kalıbı büyüklüğünde yağlı kağıtlar kesin ve hamurların üzerine açın. Orta kısımlarını ağırlık yapması ve hamura düz şeklini vermesi adına nohut, kuru fasulye gibi bakliyatlarla doldurun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 25 dakika hafif bir renk alana kadar pişirin. Fırından çıkardığınız hamurların üzerindeki ağırlık ve yağlı kağıtları alın. Aynı ısı aralığında 5 dakika daha fırınlayıp orta kısımlarının da hafif bir renk almasını sağlayın. Fırından çıkartıp oda ısısında dinlendirin. Üzeri için; 300 gram kestane şekerini ve 1/2 su bardağı şekersiz çiğ kremayı mutfak robotunda püre haline getirin. Oda ısısında dinlenen tart hamurlarının üzerlerine delikli bir patates ezici ya da özel bir aparat yardımıyla hazırladığınız kremayı sıkın. Pudra şekeri ilavesinin ardından sevdiklerinizle paylaşın!
4. Yılbaşı ağacı kurabiyesi
En eğlenceli yılbaşı tarifleri için sizleri buraya alalım! Yılbaşı kurabiyeleri her yeni yıl öncesi karşımıza çıkıyor. 2.5 su bardağı unu geniş bir kaba eleyin. 125 gram tereyağını ve unu iyice karıştırın. Ardından 1/2 su bardağı pudra şekeri, 1 yemek kaşığı bal, 1 paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı toz zencefil ilave edin; katlayarak yoğurun. Homojen bir kıvama gelen hamuru streç filme sarın ve buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin. Fırını 160 dereceye ayarlayın. Birbirinin içine geçebilir 10 adet yıldız şeklindeki kurabiye kalıbınızı hazırlayın (ölçülerini dilediğiniz gibi belirleyebilirsiniz). Hamuru iki yağlı kağıt arasında inceltin. Düzgünce kalıplarla porsiyonlayın ve yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine alın. Fırında fazla renk almadan 7-8 dakika kadar pişirin. Şekil vermek için iyice soğumasını bekleyin. Soğuyan kurabiyelerinizin en büyük olanını alın ve uçlarını dilediğiniz gibi hazır icin ile süsleyin. Kurabiyenin ortasına da bu icing’den ilave edin ve bu işlemi katlarınız bitene kadar devam ettirin. Son olarak renkli pasta süsleriyle renklendirdiğiniz kurabiye ağacınızı sevdiklerinizle paylaşın!
5. Zencefilli kurabiye
Yılbaşı tarifleri dendiğinde akla gelen ilk isim zencefilli kurabiye! 2 adet yumurta, 150 gram toz şeker ve 100 gram tereyağını mikserle çırparak şeker eriyene ve karışım bütünleşene kadar karıştırın. Ardından 250 gram unu, 1 silme tatlı kaşığı kabartma tozunu, 1.5 tatlı kaşığı toz zencefili ve 1 tatlı kaşığı tarçını ekleyerek hamuru yoğurun. Hamurun ele yapışmayacak bir kıvamda olması şart. Eğer hamur elinize yapışıyorsa 1/2 su bardağı unu yavaş yavaş ekleyin. Hamur elinize yapışmadığı anda un eklemeyi bırakın. Hamuru streç filmle sararak yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin. Hamurun dinlenme süresinin son 10 dakikasında fırını 175 dereceye ayarlayın. Buzdolabından çıkardığınız kurabiye hamurunu iki eşit parçaya bölün. Hafifçe unladığınız tezgahın üzerinde parçalardan birini koyun. Hamurun üzerini de hafifçe unlayın. Hamuru merdaneyle en fazla yarım cm. kalınlıkta olacak şekilde açın. Kurabiye kalıbı veya bir bardak ağzıyla kesin. Kestiğiniz kurabiye parçalarını yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine yerleştirin. Diğer parça için de aynı işlemi tekrarlayın. Birden fazla fırın tepsisine aralıklı olarak dizdiğiniz kurabiyeleri önceden ısıtılmış fırında 12 dakika pişirin. Kurabiyeleri fırından çıkardıktan sonra yağlı kağıtla soğuk bir ızgaranın üzerine koyun. Mümkünse balkon gibi serin bir yerde kurabiyeler sertleşene kadar dinlendirin. İşte bu kadar kolay, afiyet olsun!