2022 yılına veda ederken şöyle lezzetli mi lezzetli bir yılbaşı menüsü hazırlamanız için size şahane tarif önerileri ile geldik! Yeni yıla sayılı günler kalmışken sevdiklerinizle beraber biten yılı kutlayıp, yeni yıl heyecanını paylaşmak şahane olacaktır. İşte tam da böyle anlarda enfes bir sofranın etrafında toplanmaktan daha güzel ne olabilir! Yılbaşı akşamı için sevdiklerinizi şımartacak birbirinden özel lezzetleri bir araya getirdik. Tam kıvamında kestaneli hindi dolma tarifinden Aussie pie tarifine kadar sofranızı renklendirecek tarifler aşağıda sizi bekliyor! Yılbaşı menüsünde neler olmalı? Yılbaşı tarifleri hazırlarken nelere dikkat edilmeli? Yılbaşı menüsü içinde en sevilen tarifler neler? Dilerseniz ilham dolu yılbaşı menüsü listemize birlikte göz atalım.
1. İç pilavlı yılbaşı hindisi
Malzemeler
- 1 büyük hindi
- 2 adet defne yaprağı
- 1 adet soğan
- 8 diş sarımsak
- 1 adet havuç
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet kereviz
Sos için:
- 2 buçuk yemek kaşığı soya sosu
- Yarım çay bardağı bal
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı biber salçası
- Bir tutam taze kekik
- 8 diş sarımsak
İç pilav için:
- 500 gr pirinç
- 2 adet soğan
- 60 gr kuzu ciğeri
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 10 gr dolmalık fıstık
- 120 gr tereyağı
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- Karabiber
- Tuz
Nasıl yapılır?
Öncelikle hindiyi geniş bir tencerede soğan, havuç, kereviz ve defne yaprağı eşliğinde bol su ile 2 saat civarı haşlayın. Ardından hindiyi geniş bir tabağa alıp suyunu süzün. Sos için gerekli malzemeleri ayrı bir kapta karıştırın. Haşladığınız hindinin her tarafını kaplayacak şekilde üzerine ve iç kısmına sosu yayın. Sarımsakları ve birer parça tereyağını hindinin içine yerleştirin. İç pilav için, pirinci ılık suda 25 dakika bekletip güzelce yıkayın. Tencereye küp küp doğradığınız ciğerleri ilave edin. Ardından dolmalık fıstıkları ekleyin. Bu şekilde 2-3 dakika kavurduktan sonra küp küp doğradığınız soğanları karışıma ekleyin. Soğanın rengi koyulaşmaya başlayınca pirinci ilave edin. 7-8 dakika daha kavurduktan sonra baharatları da ekleyebilirsiniz.
Daha sonra hindi suyunu karışıma ekleyip 10 dakika kısık ateşte pişirin. Ocağı kapatıp bu şekilde demlenmeye bırakın. Fırında pişirdiğiniz kestaneleri de ekleyerek hindinin içini güzelce doldurun. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kapalı şekilde tarifi 3 saat pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 15-20 dakika hindiyi dinlendirin. Ve tarifimiz yılbaşı sofrası için hazır. Son olarak hindiyi haşlamadan önce ip yardımı ile butları bağlamanızı öneriyoruz. Böylece hindinizi dağılmadan bir bütün halinde pişirebilirsiniz.
2. Ballı hardallı tavuk
Malzemeler
- 4 parça kemiksiz tavuk pirzola
- 3 buçuk yemek kaşığı hardal
- Karabiber
- Tuz
- 3 buçuk yemek kaşığı bal
- 1/2 su bardağı su
- 4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı soya sosu
- 2 tutam maydanoz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Nasıl yapılır?
Tarifimize ilk olarak tavuk parçalarını karabiber ve tuzla harmanlayarak başlıyoruz. Bir kabın içinde hardal, soya sosu, bal ve suyu güzelce karıştırın. Tavanın içine zeytinyağı ekleyin ve ısıtın. Tavukları arkalı önlü olacak şekilde güzelce kızartın. Sarımsakları incecik ezin ve daha sonra tavukların içine ekleyin. Ardından tavanın kapağını kapatarak 5 dakika bu şekilde pişirin. Tavukları ara sıra çevirerek kızartma işlemine devam edin. Hazırladığınız ballı sosu tavaya ekleyin ve tavuklar sosu çekene dek yaklaşık 3 dakika süresince pişirin. Yılbaşı sofralarına yakışacak enfes ve pratik tarifimiz artık servise hazır. Bu arada ballı hardallı tavukları patates kızartması ile servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
3. Kestaneli iç pilav
Malzemeler
- 2 su bardağı baldo pirinç
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 200 gram kestane
- 2 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 adet soğan
- 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
Nasıl yapılır?
Yılbaşı menüsü listemizin belki de en lezzetli önerilerinden kestaneli iç pilav hazırlıklarına başlayalım! Öncelikle pirinci tuzlu sıcak suda 30 dakika süresince bekletin. Ardından bol suyla yıkayıp suyunu süzün. Kestanelerin kabuklarını soyun ve tuzlu suda haşlayın. Zeytinyağını ayrı bir tencerede ısıtın. Soğanları küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında güzelce soteleyin. Pirinçleri karışıma ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Kestanelerle, fıstık ve üzümü de karışıma ilave edin. Su, şeker ve tuzu ekleyip su kaynayıncaya dek yüksek ateşte pişirin. Su kaynayınca ocağı kısık ateşe alıp 20 dakika kısık ateşte pişirin. Son olarak ılık servis edin. Fıstık, kuş üzümü, kestane ve farklı malzemelerle harmanlanan bu enfes tarifi mutlaka yılbaşı menünüze ekleyin deriz.
4. Kadayıflı karides
Malzemeler
- 8 adet jumbo karides
- 2 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
- 1 yemek kaşığı sade yağ
- 100 gram tel kadayıf
Sos için:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı isot
- 3 adet kırmızı kapya biber
- 1 tutam tuz
- 2 diş sarımsak
- 50 gram ceviz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Limon suyu
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- Bir avuç nar tanesi
- Sumak
Nasıl yapılır?
Öncelikle sos ile başlayalım; zeytinyağının yarısını kapya biberlerin üzerine sürün. Ardından ocağın üstünde maşayla çevirerek közleyin. Biberleri bir kâseye alın ve terlemesi için üzerini streç filmle sarın. Bu şekilde 15 dakika bekleyin. Biberin kabuğunu soyun, sap ve çekirdeklerini çıkardıktan sonra irice doğrayın. Doğradığınız biberi, sarımsak, isot, ceviz, kimyon, tuz, biber salçası, limon suyu, nar ekşisi ve zeytinyağı ile blendera koyup 15 saniye çekin ve taneli bir ezme hazırlayın. Aynı karışıma nar tanelerinin yarısını ilave edin. Diğer yandan karideslerin kafasını ayırın. Bunu yapmanın en pratik yolu, karidesi bir elinizle tutup düzleştirmek ve diğer elinizle baş kısmını 90 derece çevirerek kafasıyla birlikte siyah çizgiyi de çıkarmak olacaktır. Karideslerin kabuğunu soyun fakat kuyruğunu üzerinde bırakın. Sade yağı bir tavada orta ateşte ısıtın. Yağın parmağınızı içine koyabileceğiniz sıcaklıkta olmasına dikkat edin. Aynı tavaya limon suyu ile portakal kabuğu rendesini ekleyin.
Tel kadayıfı bir kâseye koyup sade yağ karışımını yavaşça ekleyerek kadayıfı yumuşatın. Tel kadayıf yumuşadığında kadayıfı 1 cm genişliğinde kurdele hâline getirin. Tel kadayıf kurdelesini karidesin kuyruğundan başlayarak tüm formu boyunca sararak katlayın. Sarma işlemini dikkatlice yapın ve iyice piştiğinden emin olmak için tek kat hâlinde sararak hazırlayın. Ardından karidesleri fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında tel kadayıf, altın sarısı bir renk alana dek yaklaşık 5 dakika pişirin. Son olarak 1 tepeleme yemek kaşığı dolusu sosu tabağa yayın. Her sosun üzerine iki adet karidesi kuyrukları yukarı gelecek şekilde oturtun. Üzerine biraz sumak ve birkaç nar tanesi ilave ederek bu enfes tarifi servis edebilirsiniz.
5. Mantar çorbası
Malzemeler
- 500 gram kültür mantarı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 4 su bardağı su
- 2 diş sarımsak
- Tuz
- 2 yemek kaşığı un
- 200 ml krema
- Karabiber
Nasıl yapılır?
Öncelikle mantarları bol suda durulayın ve güzelce süzün. Ardından mantarları iri şekilde doğrayarak tereyağında 4 dakika soteleyin. İncecik ezilmiş sarımsak ve unu, mantar soteye ilave edip unun rengi değişinceye kadar kavurun. Karışımın topaklanmaması için sürekli karıştırın ve azar azar ölçüye uygun şekilde suyu ilave edin. Tuz, karabiber ve istediğiniz baharatlar ile karışımı tatlandırıp kaynatın. Son olarak koyulaşan çorbaya kremayı ilave edip kısık ateşte 8 dakika daha pişirin. Pişirme işleminin ardından çorbayı ocaktan alabilirsiniz. Sıcak servis edin.
6. İncir tatlısı
Malzemeler
- 25 adet kuru incir
- Ilık su
- 2 su bardağı ceviz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Şerbeti için:
- 1 su bardağı su
- 3 yemek kaşığı şeker
Üzeri için:
- Kaymak
- Antep fıstığı
Nasıl yapılır?
Yılbaşı sofralarına yakışan lezzetli bir tarif ile listemize devam ediyoruz. Tam kıvamında incir tatlısını hazırlamak için öncelikle güzelce yıkadığımız kuru incirlerimizi bir kap içerisine alalım ve üzerini geçecek kadar ılık su ilave edelim. Ardından incirleri 1 saat civarı ılık suda bekletelim. Yumuşayan incirlerin suyunu iyice süzelim. Bu esnada incirler daha kısa sürede yumuşayabilirler, bu nedenle ara ara kontrol ederek istenen yumuşaklığa gelen incirlerimizi önceden sudan almaya dikkat etmeliyiz. Ardından incirlerin üst kısımlarını bıçak yardımıyla keselim ve kestiğimiz kısmın içine parmağımızla bastıralım. Bu şekilde çevirerek içinin çukurlaşmasını önleyelim. Cevizlerimizi bıçak yardımı ile iri parçalar halinde doğradıktan sonra incirlerin içini cevizle dolduralım. Malzemeler bitene kadar bu işlemi sürdürelim.
İçlerini doldurmuş olduğumuz incirleri sık bir şekilde tencereye dizelim. Şerbeti için bir kaseye su ve şerbetimizi karıştıralım. Ardından hazırladığımız bu şerbeti incirlerin üzerine gezdirelim. Sıvı yağı da incirlerin üzerine gezdirerek tencereyi ocağa alalım ve kapağını kapatalım. İncir dolmaları kaynayana kadar orta ateşte tutalım. Daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. İncir dolmaları güzelce piştikten ve şerbeti koyulaştıktan sonra ocağı kapatalım ve bir süre soğumaya bırakalım. Oda sıcaklığına gelen incir dolmalarını servis tabağına alarak kaymak ve Antep fıstığı ile renklendirebilirsiniz. Dilerseniz Antep fıstığı yerine ceviz ya da fındık da tercih edebilirsiniz.
7. Ayva tatlısı
Malzemeler
- 3 adet büyük boy ayva
- 2 su bardağı su
- 3 karanfil
- 2 su bardağı toz şeker
- 1/2 çay bardağı vişne suyu
- 2 adet çubuk tarçın
- 1/2 adet limonun suyu
Üzeri için:
- Vanilyalı dondurma
- Kaymak
- Toz Antep fıstığı
Nasıl yapılır?
Yılbaşı menüsü listemize ayva tatlısı ile devam edelim. Öncelikle ayvaların kabuğunu soyup ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkarın. Ayvaların kararmasını önlemek için limonlu su içine ayvaları ve ayva kabuklarını aktarın. Geniş bir tencereye ayvaları dizin. Her ayvanın üzerine ortalama 2 yemek kaşığı kadar toz şeker serpin. Ardından limon suyu, ayva çekirdekleri, ayva kabukları, su ve baharatları tencereye ilave edin.
Ayvaları bu şekilde kısık ateşte yumuşayıp, rengi pembeleşinceye kadar pişirin. Kaynayan suyun içine vişne suyunu da ilave edin ve kapağını kapatarak bir süre daha bu şekilde pişirin. Yaklaşık 1 saatin sonunda suyunu çeken ayvaları çatal ile kontrol edin. Eğer ayvalar pişmişse ocaktan alın ve biraz soğumasını bekleyin. Pişen ayvaları servis tabağına alın. Tencerede kalan suyu süzdükten sonra ayvaların üzerine gezdirin. Ardından kaymak, dondurma ve Antep fıstığı ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
8. Aussie pie
Malzemeler
- 1 adet soğan
- Kestane mantarı
- 1 diş sarımsak
- 500 gram dana bonfile
- 1 adet havuç
- 2 adet domates
- 1 su bardağı et suyu
- 1/4 su bardağı domates salçası
- Karabiber
- 2 çay kaşığı worhcestire sosu
- Zeytinyağı
- Tuz
Tart hamuru için:
- 210 gram un
- 120 gram tereyağı
- 1 çay kaşığı pudra şekeri
- Tuz
- 1 adet yumurta sarısı
Üzeri için:
- Ketçap
Nasıl yapılır?
2022 yılının son günlerine yaklaşırken enfes bir yılbaşı menüsü hazırlamanız için tariflerimizi listeledik. Son olarak yılbaşı menüleri içinde parlayan tariflerden biri olan Aussie Pie ile listemizi tamamlıyoruz. Tarife başlarken ilk olarak soğanları incecik doğrayın. Etleri ise küp şeklinde doğramalıyız. Et ve soğanları tencerede güzelce kavurun. Ardından dilimlenmiş mantar ve havucu tencereye ekleyerek karıştırın. Daha sonra domates salçasını ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Salçanın kokusu iyice çıktıktan sonra domatesleri karışıma ilave edin. Hepsini beraber kavurduktan sonra marmite ve worhcestire sosunu da karışıma ilave edin. Et suyunu da ilave ettikten sonra düdüklü tencerede pişmeye bırakın.
Sıra geldi tart hamurunu hazırlamaya! Tart hamuru için; tüm malzemeleri bir kabın içerisine ekleyin ve güzelce yoğurun. Hamur kıvam aldığında streç ile üstünü örterek buzdolabında bir süre dinlendirin. Hamur dinlendikten sonra kör pişirme yöntemiyle yaklaşık 15 dakika hamuru pişirin. Ardından hamurları küçük porsiyonlara bölün ve harcın üzerine tart hamuru sererek baklava deseni oluşturun. Tart hamurunun üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış fırında üst kısmı kahverengi olana kadar pişirin. Aussie pie tarifini, ketçap ile servis edebilirsiniz. Şimdiden keyifli bir yılbaşı akşamı diliyoruz. Dileriz bu tarifler sofranıza renk katar. Şimdiden afiyet olsun.
Yılbaşı menüsü listemizin sonuna geldik. Pratik yılbaşı mezelerine de göz atmak isterseniz sizi buraya alalım.