Dijitalleşen dünyayla birlikte artık pek çok şey daha kolay hale geldi. Market alışverişlerini bile telefonlarımız arcılığıyla yapabiliyoruz. Çalışma hayatının da yoğun etkisiyle birlikte neredeyse artık hiç hareket etmiyoruz. Hareketsizlik ise kalp, tansiyon, diyabet ve obezite başta olmak üzere pek çok hastalığı tetikliyor. Bu nedenle uzmanlar en azından her gün 30 dakika kadar yürüyüş yapılmasını öneriyor. Çünkü sağlıklı bir yaşam için hareket etmek şart. Yeterince hareket etmediğinizde vücudunuz da buna tepki veriyor. İşte vücudunuzun verdiği işaretler.
1. Gözlerinizin şişmesi
Hareketsiz bir yaşam tarzı, vücudunuzda ödem oluşmasını tetikleyebilir. Yeterince hareket etmediğinizde vücudunuz su tutar, bu da gözlerinizin şişmesine neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için yoga yapabilirsiniz. Vücudunuza esneklik sağlayan yoga aynı zamanda zihninizin de rahatlamasını sağlar.
Yogaya başlamayı düşünüyorsanız, en temek yoga malzemeleri için sizi buraya alalım.
2. Sindirim problemleri
Düzenli bağırsak hareketleri için egzersiz önemlidir. Zamanınızın çoğunu oturarak geçirirseniz, yiyeceklerin kalın bağırsağınızdan geçmesi daha fazla zaman alır. Sonuç olarak, hareketsiz kalmak kabızlığa neden olabilir. Düzenli hareket etmek, sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını sağlar ve sindirim problemlerini önler. Günde 5 dakika yapacağınız birkaç basit esneme hareketi bile kabızlığı önleyebilir.
3. Unutkanlık
Sık sık unutkanlık yaşıyorsanız, biraz hareket etmeyi düşünebilirsiniz. Yapılan bir çalışmaya göre, hareketsiz yaşam tarzına sahip kişilerin beyninde medial temporal lob alanında yapısal değişiklikler görüldüğü belirlendi. Bu lob, bir şeyleri ezberleme yeteneğimizden sorumludur. Fiziksel egzersizin hafızayı gülendirdiği biliniyor.
4. Dizlerde ağrı
Hareket etmek eklemlerinizin açılmasını ve kaslarınızın gevşemesini sağlar. Egzersiz, artrit ve osteoartrit semptomlarını, hafifletebilir. Kronik diz ağrısı olan hastaların bir egzersiz programına başlamaları ağrıları hafifletebilir. Tabii ki öncesinde mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. Düzenli egzersizle kaslarınız güçlenir ve daha esnek hale gelir.
5. Tatlı tüketiminde artış
Fiziksel aktivite, vücudunuzun şeker isteğiyle mükemmel bir şekilde mücadele eder. Egzersiz, enerjinizi artırır ve genel mutluluğu teşvik eden endorfin salgılar. Mutluluk hormonları da şeker isteğini önemli ölçüde azaltır. Gün içinde yeterince hareket etmek depresyonu uzak tutar.