Garip anam, Yiğit anam, Çilekeş anam… Yeşilçam’da anne figürü, son dönem yerli dizilerimizde yaygın olan entrikacı, gıybetçi anne figüründen çok farklı işlenmiştir. O dönemde tabi ki; daha zorlu analar var (tıpkı şimdiki dizilerde fedakar anneler de olduğu gibi) ama oransal olarak birbirlerinin zıttı bir durum söz konusu. Belki bu yaşadığımız toplumsal dönüşümün setlere yansımasıdır. O dönemin en korkulan anne figürlerini canlandıran Aliye Rona’nın hayat verdiği anneler bile sertte olsa sinsi değildir. Özel günlerin en anlamlısı olan anneler gününde, izlemeyi özlediğimiz o anne karakterlerini hatırlayalım istedik.
1. Adile Naşit / Bizim Aile
Yalnızca kendi öz çocuklarına değil, evlendiği Yaşar Usta’nın çocuklarına da öz evlatlarıymış gibi kol kanat geriyor. Aynı dönemde, Ertem Eğilmezin Arzu film bünyesinde çekilen pek çok filmde benzer karakterlere hayat verdiğini görüyoruz. Yeşilçam’da annelik belki de en çok onunla özdeşleşti.
2. Fatma Girik / Toprak Ana
Oğlunun düğününü yapmak, yuvasını kurmak için zalimlerle mücadele eden yürekli bir ana. 2. Yılanların Öcü filminde canlandırdığı Irazca Ana karakterinde de ne kadar güçlü durduğunu düşünürsek, neden bu kadar güzel bir kadına “Erkek Fato” lakabı takıldığını anlamak mümkün.
3. Şükriye Atav / Ah Nerede
Hırslı ve çok çalışarak zengin olmuş otoriter bir adamın (Hulusi Kentmen) iyi huylu eşi. Çok üzerine düştüğü oğulları İstanbul’a okumaya gider. Daha sonra okumaya değil hergelelik yapmaya gittikleri ortaya çıkar ve dünyanın en heybetli babası çocukların ensesinde Zeus gibi şimşekler çaktırır. Ama Zeus da olsa karşısındaki bir annedir ve yeri geldiğinde onun bile bastırmayı başarır.
4. Suna Pekuysal / Keloğlan
Sivri zekalı kahramanımız Keloğlan’ın hafif çatlak annesini Suna Pekuysal canlandırıyor. Filmde bir adı yok. Yalnızca keloğlan “Ana” diye hitap ediyor. İsme ihtiyacı da yok çünkü kendisine seslenilen sıfatın hakkını sonuna kadar vermesini biliyor.
5. Mürüvet Sim / Neşeli Günler
Neşeli Günler filminde Kazım Efendi’ye yanlayan Sıdıka Hanım aynı zamanda Ziya’nın manitası olan Nilgün’ün de annesidir. Sıdıka Hanım evlat beslemeyi iyi bilen bir annedir ve bundan en çok Domdom (fimde Yaşar) nasiplenir. Yukarıdaki karede ise kendisini beslemek için getirdiği tencerenin kafasına geçirilmesine pis pis gülen “Hain Domdom”u görüyoruz.
6. Uyanık Kardeşler / Leman Akçatepe
Yine son derece otoriter bir baba ve yine hergele oğullar. Çocukların foyası çıkınca baba biletlerini keser ama karşısına yine evlatları için her şeyi yapabilecek bir anne figürü çıkar. Dağılmakta olan aileyi yine bir anne toparlar ve film mutlu sonla biter. Yeşilçam filmlerinin annesi Leman Akçatepe aynı zamanda Halit Akçetepe’nin öz annesidir.
7. Nermin Özses / Davaro
Nermin Özses en çok Davaro filminde Memo’nun sevgilisi Cano’nun annesi olarak tanınıyor. Kemal Sunal filmlerinde sıkça komşu kızın annesi, çirkin kızın annesi gibi rollerden hatırladığımız Nermin Özses de Yeşilçam’a anne olarak hizmet vermiş olan oyuncularımızdan
8. Türkan Şoray / Sultan
Türkan Şoray’a “Sultan” lakabını kazandıran filmde, canlandırdığı karakter gerçekten Valide Sultan dirayetinde bir anne. 4 çocuklu bir dul. Gerek bazı kesimlerde dul kadınlara yönelik hastalıklı bakış açısıyla, gerekse geçim derdiyle mücadele ederek 4 çocuğuna sahip çıkmayı başaran güçlü bir kadın.
9.Neriman Köksal / Güler Misin Ağlar Mısın?
Neriman Köksal’ı daha ziyade şuh, wamp kadın rolleriyle tanıyor olsak da; Güler Misin Ağlar Mısın? filminde Kadir Savun’un vefakar eşi, Metin’in sevdiceğinin fedakar annesi rolünde izliyoruz. Ve kesinlikle bu rolün de ona çok yakıştığını söyleyebiliriz. Neriman Köksal’ı değil de; Leman Akçatepe’yi izliyormuşuz kadar uyumlular canlandırdığı karakterle.
10. Aliye Rona / Gelin
Aliye Rona’nın canlandırdığı anne figürü genellikle; oğullar için bir kalkan, kızlar ve gelinler için ise bir karabasandır. Genellikle Şükriye Atav’la aynı dönemde, birbirinin zıttı anneleri canlandırmışlardır. Şükriye Atav daha yumuşak huylu anne rollerini, Aliye Rona ise daha tavizsiz karakterleri canlandırmıştır.
Bonus: Hafize Ana
Kendi evlatları olmayan çocukları, öz anneleri kadar düşünen kadın. Onların ve hepimizin annesi. “Sen Hafize Anamız kulunu 7 cihanda aziz eyle Yarabbii!”