Popüler dünya sinemasında Sean Penn, Mel Gibson, Clint Eastwood gibi birçok başarılı oyuncunun yönetmenlik işinde de başarılı olduğu örnekleri görüyoruz. Bizde de yine son dönemlere baktığımızda Yılmaz Erdoğan gibi önce yazar ve oyuncu olarak tanınıp şimdi kendi filmlerini yöneten isimler var. Peki Yeşilçam’da durum nasıldı? Yolu oyunculuktan yönetmen koltuğuna uzanan oyuncularımızı gelin birlikte hatırlayalım.
1. En başarılı örneklerden birisi olarak kabul edebileceğimiz Kartal Tibet
Kartal Tibet 70’lerin ortasında oyunculuğu bırakarak yönetmenliğe dümen kırdı. Büyük usta Ertem Eğilmez’e, deyim yerindeyse çırak yazılan Kartal Tibet, Eğilmez’in yanında “Hababam Sınıfı” gibi yapımlarda yardımcı yönetmen olarak piştikten sonra ilk yönettiği film olan Tosun Paşa ile yeni kariyerine zımba gibi bir giriş yapıyor.
2. Toplumsal gerçekçi akımın sinemamızdaki en önemli temsilcisi Yılmaz Güney
Yılmaz Güney, oyuncu ve senarist olarak sinemaya başladığı ilk dönemde Atıf Yılmaz ve Ömer Lütfi Akad gibi çok başarılı yönetmenlerle çalışma şansı bulmuştur. İlk yönettiği filmlerde başrolde de genellikle kendisi yer almıştır. Ama yönetmen olarak en hatırı sayılır işler son dönem filmleridir.
3. Tam bir sinema insanı olan Zeki Alasya
Zeki-Metin filmlerinin tamamını olmasa da büyük çoğunluğunu Zeki Alasya yönetmiştir. Hatta kendi komedileri dışında Kadir İnanır’ın başrolünde oynadığı daha dramatik filmlerin de yönetmenliğini yapmıştır. Nedense bu kadar çok kamera arkasında emek vermesine rağmen oyuncunun bu yönü az bilinir.
4. Hamuru Muhsin Bey, Eşkiya gibi filmlerle yoğrulan Uğur Yücel
Uğur Yücel, oyuncu, yapımcı, senarist olarak devam ettirdiği kariyerine “İkinci Bahar” dizisiyle birlikte yeni bir sıfat daha eklemiştir. Yönetmenlikten sonra oyunculuktan hiç kopmamış, uzun sezonlar süren televizyon dizileriyle hep ekranlarda olmuştur. Bu arada da kendi filmlerini çekme imkanı buldu. Özellikle “Yazı Tura” ve “Benim Dünyam” gibi filmleri oldukça konuşuldu.
5. Sinemamızın ilk döneminin kendi adıyla anılmasını sağlayacak kadar önemli bir yer tutan Muhsin Ertuğrul
Evet, sinemamızın ilk dönemi “Muhsin Ertuğrul Dönemi” olarak da anılır. Her ne kadar sinemacılar tarafından; dünya sinemasındaki gelişmeleri takip etmemesi, filmlerinin tiyatrodan bir farkı olmaması gibi konularda eleştirilse de bu durumu sinemamızın doğum sancıları olarak da görebiliriz. Muhsin Ertuğrul hem yönetmen hem de oyuncu olarak kendi adıyla anılan dönemde çokça filme imza atmıştır.
6. En çok filmi olan jönümüz Cüneyt Arkın da yönetmenliğe adım atan oyuncularımızdandır
Cüney Arkın, bir dönem sonra düşük bütçeli avantür filmlerini kendisi çekmeye başlamışsa da bu konuda diğer yetenekleri kadar başarılı olamamıştır. Tabii bunda imkan kısıtlılığı da oldukça etkilidir. Bazı filmlerinde toplumsal sorunlara da yer vermiş bu süreçte tam 34 film yönetmiştir.
7. Vee son olarak “Sinemamızın Sultanı” Türkan Şoray
Türkan Şoray bir set kazası sonrası ara verdiği film çalışmalarına başlarken yönetmenlik sürprizi ile dönmüştür. Bu süreçte 4 filmin yönetmenliğini yapan Türkan Şoray’ın özellikle ilk yönettiği film olan “Dönüş” ve son yönettiği film “Yılanı Öldürseler” beğeni toplamıştır.