Yerli dizilerde tam olarak ne iş yaptıklarını çözemediğimiz bir sürü karakter mevcut. Bizler de senaristler gibi esas kız-esas oğlan ilişkisini, gelin kayınvalide ilişkisini, esas kız-yancı oğlan ilişkisini hikayenin önemli kısmı olarak belirlediğimizden; bir odaya doluşup “Kulaklarını aç ve beni iyi dinle Muzaffer, o ihaleyi muhakkak almalıyız” şeklinde birbirine atarlanan adamları, “adam yiyor ama çalışıyor da” duygusuyla izliyoruz. Peki tam olarak ne iş yapıyor bu insanlar. İşte sizler için dizilerde anlamlandıramadığımız 7 iş ortamı…
1. Kiralık Aşk – Passionis Ayakkabı San. Tic. AŞ
Yerli dizi tarihinde hakkında en fazla bilgiye sahip olduğumuz şirket. Sinan ve Ömer karakterlerinin %49’ar hisse ile büyük, Koray karakterinin %2 hisse ile küçük ortak olarak kurdukları ayakkabı tasarım şirketi. Sezon boyunca taş çatlasa 8 tane ayakkabı tasarladıkları için butik bir şirket oldukları izlenimini ediniyoruz. Şirketin en büyük yatırımcısı kafayı Sinan ve Ömer’in mürüvvetiyle bozmuş bir İtalyan! Yine dizideki gelişmelerden anladığımız kadarıyla yazın bot, kışın yazlık ayakkabı tasarlayan bu şirket muhtemelen Türkiye ve Avrupa’dan ziyade Güney Amerika pazarına açılmayı hedefliyor. Bunun daha mantıklı bir açıklaması olamaz.
2. Kiralık Aşk – Tramba Deri Mamülleri Ayakkabı Fitne Fücur San. Tic. AŞ
Aynı dizinin rakip firması. Kurucusu Mr. Tramba yakın zamanda Teşvikiye Cami’nden toprağa verildi. Yerine de yönetim kurulu kararıyla Doğukan Manço (Deniz Tramba) getirildi. Deniz Tramba masasının üstünde duran ürünlerden anladığımız kadarıyla ayakkabı sektöründe. Çok daha kurumsal, çok daha oturmuş bir şirketi olduğundan diğerleri gibi aman yeni sezon geldi, aman yatırımcılar bekliyor gibi bir derdi yok. O yüzden fitne fücurluk yapmak için bol bol vakti var . Ayakkabıcılık sektöründe adeta bir derin devlet gibi çalışan Deniz’in her şirkette bir köstebeği, her gümrükte bir adamı var.
3. Kaderimin Yazıldığı Gün – Yörükhan Gıda
Türkiye’de organik tarım, bahçecilik, rençberlik dediğinizde adeta bir lider marka olan Yörükhanlar, “abi Türkiye’de sebze meyve işinde üretici kazanmıyor, lojistikçi kazanıyor..” tezini adeta çürütür vaziyette. Portakal, nar satarak onca boğazı nasıl doyuruyorlar tam bir muamma. Evin iki oğluyla gelinlerden biri haricinde eve ekmek getiren yok. Bu yüzdendir ki ek gelir olarak aşiretçilik işine girmişler.
4. O Hayat Benim – Emir Holding
Pek çok sektörde lider olmalarına rağmen, esas işleri olan inşaat muhtemelen sonlarını getirecek. Dizinin başlarında satın alınan hanın 2014 yılından beri restorasyon çalışmaları hala devam etmekte. Şirket bu tarihten beri 3 kere ceo değişikliğine gitti. Abi kardeş Emirler arasındaki liderlik mücadelesi ara ara devam etmekte. Diğer taraftan dizinin fakir kesimini oluşturanların gelecekte Six Feet Under Cenaze İşleri gibi bir firmayla sektöre damga vuracakları kesin.
5. Aşk Yeniden – Şekercizade Gıda AŞ / Hacı Selim Şekercizade ve Mahdumları
Şu dünyada kolonyacılıktan zenginleşenler gibi helvacılıktan parayı bulmuş insanlar da var. Siz daha okulu bırakıp pastacılık kurslarına dünyanın parasını ödemeye devam edin. Dizinin baş karakteri Fatih Şekercizade de böyle bir büyük şirketin sahibi. Babası törenle emekliliğini ilan ettikten sonra şirketin başına geçen Fatih Şekercizade, uçak, helikopter düşürmek, ıssız adada mahsur kalmak, balıkçılık yapmak gibi hobilerinden arta kalan zamanlarında şirketine gidip “olmuş/olmamış” diyerek helva deniyor. İki telefon konuşması ile şirketini darboğazdan kurtarıyor. Onun haricinde şirketi kimler yönetiyor belli değil. Dedeleri vakti zamanında nasıl sağlam temeller üzerine kurmuşsa artık, baba-oğul bir türlü yıkamadılar.
6. İnadına Aşk – Arass Computer, Inc
Yalın Aras ve Deniz Aras’ın birlikte kurdukları bir teknoloji şirketi. Yani muhtemelen bu ikisinden biri Jobs, diğeri Wozniak. Muhtemelen kariyerlerine kız arkadaşlarının bilgisayarlarına format atarak, windows 7 kurarak başlayan bu ikili, memleketteki “ileride büyük bir şirkete dönüşecek garaj” yetersizliğinden, efendi gibi gidip Maslak’ta büyük bir ofis tutmuşlar, sonra oradan almış yürümüşler.
7. Muhteşem Yüzyıl Kösem – Osmanlı İmparatorluğu Devlet Planlama Teşkilatı
Devlet Kurumu nedir, örnek bir kurum çalışanı nasıl olmalıdır sorusunun cevabı, adeta bir kamu spotu, bir ders niteliğindeki dizi. Türlü türlü müdürler, koordinatörler, genel koordinatörler, önemli kademelerde tanıdıkları olanlar, doğum iznine ayrılıp dönüşte sadece çocuğundan bahsedenler, devlet bursuyla yurtdışına eğitime gönderilenler, içeriden atamalar, tepeden inme yerleştirmeler. Osmanlı bugün hala varolsaydı, muhtemelen hareme bile kpss ile cariye alınırdı.