Sanat akıl işi değil. İçine girdiniz mi sizi imkansız fikirleri hayata geçirmeye zorlayabilir, o yüzden sanatçının halini siz düşünün! Özellikle tasarım süreci gerektiren sanat türlerinde, bazen eliniz kolunuz bağlı olabilir. Yer çekimi hesaplandığında yapabileceklerinizin ne kadar sınırlı olduğundan bahsetmeye dahi gerek yok. Fakat araştırıp bulduğumuz bu 19 sanatçı bakın bu kuralı nasıl alt üst etmiş.
1. ”Park Alanındaki Araba”, İngiltere
Alex Chinneck tarafından tasarlanan bu heykel yer çekimi kanunlarına meydan okumak bir yana, adeta silip atıyor.
2. ”Büyük Rig Jig”, Amerika
Sanatçı Mike Ross tarafından yapılan bu heykel Amerika’da oldukça popüler.
3. ”Kaya Heykeli”, Mısır
Kahire Uluslararası Havalimanı’ndaki bu enteresan heykelin yaratıcısı Smaban Abbas.
4. “Harikalar Diyarı”, Kanada
Calgary’deki bu heykelle ilgili en farklı şey onun içinde olmaktır. Bu baş biçimindeki heykel 12 metrelik bir tel ile çevrili. İçinden bakıldığında, İspanyol heykeltraş Jaume Plensa tarafından keşfedilen yeni bir dünya olarak yorumlanabilir.
5. “Karma,” ABD
Koreli heykeltıraş Do-Ho Suh’nun eseri, New York Albright-Knox Sanat Galerisi ziyaretçilerini karşılıyor. Heykelin yüksekliği sadece 7 metre, ancak baktığınızda bitmek bilmediğini görüyorsunuz.
6. “Son Akşam Yemeği,” ABD
Rhyolite’nin hayalet kasabasında Albert Szukalski’nin yaptığı heykel yazarın Leonardo Da Vinci’nin freskini yeniden düşünüyor. Ünlü Ölüm Vadisi’nin arka planına kıyasla, figürler, içten aydınlatılmış ve gece daha gizemli görünüyor.
7. “Elmaslar”, Avustralya
Yeni Zelandalı heykel ustası Neil Dawson, nasıl havaya kalktığını anlamaya çalışmadan geçemeyeceğiniz heykeller yaratıyor. Etkisi zar zor fark edilen kablolar yardımıyla havada duran bu heykeller görenleri büyülüyor.
8. ”Dengeleyici Heykel”, Dubai
Bu dengeleyici bronz eser, fizik yasalarına tamamen meydan okuyor. Polonyalı usta Jerzy Kedziora’nın heykelleri, yerçekimi ve rüzgarın etkisi altında nasıl devrilmemesi hemen hemen herkes için bir bulmaca niteliğinde.
9. ”Kemancı Heykeli”, Hollanda
Belediye binası ve müzikal tiyatronun bulunduğu ünlü Amsterdam “Stopera”da, keman heykelini yerleştirmek için mermer bir zemin kırıldı.
10. ”Hız Festivalindeki Porsche’ler”, İngiltere
Gerry Judah gökyüzüne uzanmış gibi görünen inanılmaz heykeller yaratıyor. Bu heykeller sayesinde, Goodwood Festivali kapsamında otomotiv dünyasının en ünlü markaları ile çalışmayı başardı.
11. “Azalt ve Yüksel”, Avustralya
Sidney’deki David McCracken’in gökyüzündeki merdivenleri sırrını taşıyor. Her ardışık adım bir önceki adımdan daha küçük. Bu nedenle, ona baktığınızda, sonsuz bir görüntüyle karşı karşıya kaldığınızı fark edebilirsiniz.
12. “Zamanın Kaçınılmazlığı”
Modern sanatın var olma nedeni, yeni ifade biçimlerini keşfetmektir. Yunan sanatçı ve heykeltıraş Adam Martinakis, fütüristik sanat türünün dijital olarak heykellerini yaratıyor. Onları yalnızca internette veya baskılardan görebilirsiniz.
13. “Fil için Yerçekimi Özellikleri”, Fransa
Daniel firman’ın yaptığı heykel, Paris’in Fontainebleau Kalesi’ni ziyaret etmek için önemli bir gerekçe. Bir filin, zeminden 18.000 km yükseklikte kendi bacasında denge kurabileceği yazarın teorisine ithaf edilmiştir.
14. ”Koşucu”, Yunanistan
”Koşucu” heykeline herhangi bir perspektiften bakıldığında, hareket halindeymiş gibi görünüyor. Bu muazzam figür, heykeltraş Costas Varotsos tarafından koyu yeşil cam parçaları ile oluşturuldu.
15. ”Sualtı Heykelleri”, Meksika
Dünyanın çeşitli yerlerindeki su altındaki eserlerin birçoğu heykeltıraş Jason Taylor’ın başarısı. Bu sergilerle bir selfie çekebilmek için büyük bir çaba sarf etmeniz gerekecek.
16. “İnkâr”
Dijital sanatın bir başka temsilcisi Chad Knight’dır. Sanal heykellerini gerçeğe yakın bir zemine yerleştirir. Bu harika görüntüler görenleri hayrete düşürüyor.
17. ”Kuklacı”, Amerika
Yoldan geçenleri şaşkına çeviren bu heykel, tamamen elektrik kabloları üzerine oturtulmuş.
18. ”Soyut Kumdan Kaleler”, Amerika
Amerika’nın birçok sahilinde kumdan kale heykelleri yapan heykeltraş, eserlerinde de Sandcastle Matt adını kullanıyor.
19. “Ali ve Nino,” Gürcistan
İki karakterin aşk hikayesinden esinlenerek yarattığı, bu dinamik heykelin tasarımcısı Tamara Kvesitadze. Heykeller önce birbirlerine doğru tek bir bütün halinde birleşiyor, sonra kaçınılmaz bir şekilde birbirlerinden ayrılıyor.