Konut sorunu, uzun süredir ülkemizdeki pek çok insanı derinden etkiliyor. Hatırlayacağınız gibi iktidar geçtiğimiz dönemde yüksek kiralar karşında yüzde 25 zam sınırlaması getirerek sorunu çözmeye çalışmış ancak bu karar ülke genelinde ev sahipleri ve kiracılar arasında ciddi tartışmalara neden olmuştu. İşte konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırı uygulaması sona erdi. Peki, yeni kira artış oranı ne kadar? Dava süreci devam edenler ne yapacak? Daha önce yüzde 25 oranında zam yapan ev sahipleri yeniden zam isteyebilir mi? Detaylara birlikte bakalım.
Bir süredir devam konut kiralarında yüzde 25 zam sınırı uygulaması sona erdi
Bundan böyle yeni kira artış oranı 12 aylık TÜFE verilerine göre belirlenecek
Yani yıllık konut kira zam oranlarının belirlenmesinde yeniden 12 aylık TÜFE ortalaması sistemine dönüldü. Böylece kısa süre önce açıklanan enflasyon verileriyle birlikte kiralardaki tavan zam oranı yüzde 65.07 olarak belirlenmiş oldu.
12 aylık TÜFE ortalaması kiracıların zam oranları için üst sınır. Yeni dönemde ev sahipleri en fazla yüzde 65.07 oranında zam yapabilecek
Buna göre söz gelimi 20.000 lira kira ödeyen bir kişinin ödemesi gereken kira ücreti yüzde 65’lik zammın ardından 33.000 liraya çıkacak. Kira sözleşmelerinde TÜFE ortalaması üzerinde yazılan her türlü oran ise geçersiz sayılacak. Bununla birlikte yeni düzenleme ve yeni kira artış oranı hakkında merak edilen bazı şeyler var.
Daha önce yüzde 25 zam yapılmış ise ev sahibi yeniden zam isteyebilir mi?
Mal sahipleri geriye dönük olarak yüzde 25 üzerindeki enflasyon artışlarını talep edemeyecek, yeni kira artış oranının uygulanması için yeni kira döneminin beklenmesi gerekiyor. Yani birkaç ay önce yüzde 25 zam oranı üzerinden yeni kira sözleşmesi yapan kiracılardan kısa süre önce hayata geçirilen uygulama gerekçe gösterilerek ek bir zam talep edilemeyecek. Çünkü kira bedelleri sözleşmenin yenileme ayında belirleniyor ve kanun değişikliğinin ardından kira bedelinin yeniden belirlenmesi veya ara zam yapılması hukuken geçersiz.
Ev sahipleri yüzde 65.07 altında daha düşük sabit bir zam belirleyebilir mi?
Bu sorunun yanıtı evet. Ev sahiplerinin TÜFE ortalaması altında sabit bir kira zammı belirlemesinin önünde bir engel yok. İlgili zam oranı sözleşmeye eklenip uygulanabilir.
Dava süreci devam eden kiracılar ne yapacak?
Bildiğiniz gibi yüzde 25 kira zammı uygulaması çok sayıda kiracı ile ev sahibini karşı karşıya getirmişti. Peki, dava süreci devam eden kiracılar yeni dönemde ne yapacak? Dava sürecinde olan kiracılar da yenileme döneminde yasal zam oranı uygulamak zorunda.
Yeni kira artış oranı iş yerlerini nasıl etkileyecek?
Daha önce iş yerleri için kirada bir zam sınırı uygulanmamıştı. Bu doğrultuda iş yeri kiralarında mevcut TÜFE ortalama sistemi devam edecek.
Kaynak: 1