Yeni bir iş yerine başlamak, kariyer yolculuğunda heyecan verici bir adımdır; ancak, bu süreç aynı zamanda sosyal açıdan zorlu olabilir. Yeni bir ortamda kendinizi yabancı hissetmek ve mevcut ekip ile uyum sağlama endişesi, iş yerinde geçirilen ilk günlerde gergin hissetmenize yol açabilir. İşte tam bu noktada, yeni iş yerinde arkadaş edinmenin yollarını öğrenmek, hem profesyonel hem de kişisel hayatınızı olumlu yönde etkileyebilir. Sadece iş ilişkilerini güçlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda günlük iş yaşamınızda daha mutlu ve motive olmanızı sağlayacak yöntemler keşfetmek, bu süreci çok daha keyifli hale getirebilir. İşte yeni iş yerinde arkadaş edinmenin yolları 👇
1. İş yerinde arkadaş edinmeye açık olun
İş yerinizi arkadaş edinmek için en iyi yerlerden biri olarak düşünün, çünkü bu insanlarla her gün karşılaşacaksınız. Burada açık fikirli olmalı ve mümkün olduğunca insanlarla bağlantı kurma fırsatlarını değerlendirmelisiniz, çünkü beklenmedik yerlerde, ekibinizde, başka bir departmanda, hatta müşteri veya satıcı etkileşimlerinde bile arkadaş edinebilirsiniz.
2. Konuşmaları siz başlatın
Arkadaş edinmek insanları yavaş yavaş ve kademeli olarak tanımakla ilgilidir. Küçük sohbetlerle ve karşınızdaki kişinin ilgi alanlarını öğrenmekle ilgili basit konuşmalar başlatın. Örneğin, birine hafta sonunun nasıl geçtiğini veya hobilerini sorabilirsiniz. En başta çok derin bir sohbette girmeye çalışmayın. Fikirlerinizi, görüşlerinizi ve hikayelerinizi paylaşarak başkalarının sizi tanımasına yardımcı olun.
3. Hibrit çalışıyorsanız ofise daha sık gidin
Çoğumuzun pandemi nedeniyle uzaktan veya hibrit modeli benimseyen iş yerlerinde çalışıyoruz. Uzaktan çalışmanın birçok faydası var ancak dezavantajlarından biri de iş arkadaşları edinmeyi zorlaştırabilmesi. Ofise daha sık gitmek, meslektaşlarınızla tanışmanıza ve onlarla bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir.
İlginizi çekebilir:
E-Posta Gönderirken Profesyonel Görünmenizi Engelleyen 5 Hata
4. Ofis etkinliklerine ve kutlamalara katılın
Toplantıların dışında, ekip aktiviteleri veya ofis partileri gibi diğer iş etkinliklerine katılmak, iş arkadaşlarınızla daha rahat ve eğlenceli bir ortamda zaman geçirmenize yardımcı olabilir. Meslektaşlarınızın doğum günlerini veya iş yıldönümlerini kutlamak ve onları işteki başarılarından dolayı tebrik etmek de onlarla bağlantı kurmanızı sağlayabilir. Küçük bir çaba bile çoğu zaman işe yarar.
5. Yardım isteyin ve ya da yardım teklif edin
İş arkadaşlarınızla daha kişisel bir düzeyde bağlantı kurmak için biraz cömert olmanız gerekebilir. Meslektaşlarınızdan destek istemek ya da yardım teklif etmek, iletişim hatlarını açacak ve arkadaşlıkların gelişebileceği verimli bir zemin yaratacaktır. Amaç, birine size güvenebileceğini göstermek ve karşılığında onun da sizi desteklemesini sağlamaktır.
6. Unutmayın, herkesle arkadaş olmanıza gerek yok
Unutmayın ki iş yerinde herkesle arkadaş olmanız gerekmiyor. Herkes sizinle iyi geçinmeyecektir ve bu sorun değil. İş yerinde biriyle arkadaşlık kurmaya başlayabilirsiniz ancak daha sonra onların sizin için uygun olmadığını veya sizin onlar için uygun olmadığınızı keşfedebilirsiniz. Sadece, uyum sağladığınız insanlarla bağlantı kurmaya odaklanın.
İlginizi çekebilir:
İşe Girdiğiniz İlk Hafta Ofiste Asla Yapmamanız Gereken 7 Şey
İş arkadaşlıklarının faydaları nelerdir?
Yeni iş yerinde arkadaş edinmenin yolları listemizin sonuna geldik. Peki İş yerinde arkadaş edinmenin faydaları nelerdir?
Yakınlık: İşimizi sevsek bile zaman zaman sıkıcı gelebilir. Ofiste arkadaşlarınızın olması işi daha az sıkıcı ve daha eğlenceli hale getirebilir.
Stres azaltma: Kötü bir gün geçirdiğimizde dertleşebileceğimiz birinin olması stresi azaltır. Aslında, araştırmalar iş yerindeki arkadaşlıkların iş stresini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
İşi daha hızlı öğrenme: İş arkadaşları işi daha hızlı öğrenmenize yardımcı olabilir. Ayrıca bize ofis hakkında da bilgi verebilirler.
Deneyimleri paylaşma: İş yeri arkadaşları, paylaşılan deneyimler, hedefler ve fırsatlara sahip seçilmiş bir aile gibidir.
Motivasyon: İş yerinde arkadaşlarımız olduğunda, ortaya çıkıp elimizden gelenin en iyisini yapmak için daha fazla motive oluyoruz.
Destek: İş yerinde zor bir proje, patron, meslektaş veya durumla karşı karşıya kaldığımızda iş arkadaşlarımız destek kaynağımız olabilir.
Profesyonel ağlar: Ofisteki arkadaşlarımız ve tanıdıklarımız profesyonel ağımızı oluşturmamıza yardımcı olabilir, bizi yeni fikirler, insanlar ve fırsatlarla tanıştırabilir.
Kaynak: 1