“Yumurta kapıya dayanınca” deyiminin hakkını veren bir millet olduk hep. İş son dakikaya gelene kadar izle ve gör politikası uygulayıp elimizde patlayacağını hissettiğimiz an bir panik bir telaş. İki ayağımızı bir pabuca sokmayı iyi bilenlerdeniz.
Yaz aylarına girerken ve yaz aylarının başında da spor salonuna gitmeye sevdalanan, plajda nasıl görünürüm, göbek erise, şu yanlar toplasa yeter bana abi, geçen sene giydiğim kıyafet ya da tshirt üzerime olmazsa ne yaparım paniğiyle tutuşan yine bizler, son bir gayret spor salonlarına bir ton para bırakıp çıkıyoruz ve kimi zaman da sıkı çalıştığımızı zannedip istediğimiz verimi alamıyoruz.
Bu listeyi hazırlama amacımız da yapılan yanlışları veya yanlış bilinenleri düzeltmek, işinizi kolaylaştırmak ve olmazsa olmazlar hakkında sizlere tüyolar verebilmek…
1. Her şeyin başı önce ısınma.
Ağırlık egzersizleri öncesinde yapılacak esneme egzersizlerini programınızın içine dâhil etmeniz hem esnemenize hem de performansınızı artırmaya yardımcı olacaktır. Literatüre bakıldığında minimum 10 ila 30 dakika arasında bir süre zarfında ısınma hareketleri yapmanız önerilmektedir.
2. Başlangıç programınız sizin bu yoldaki ilk durağınız.
Yeni başlayanlar ve amatör olanlar için başlangıç programının önemini vurgulamak gerek. Giriş aşamasındaki programın amacı, ağır çalışarak kas gelişimi yapmak değil, hafif kilolarla başlayarak ileriki seviyelere vücudu hazırlamaktır.
3. Başarılı bir çalışma sadece ağırlık kaldırmak değildir.
Evet, ağırlık kaldırmak işin en önemli aşamalarından biri ancak sadece ağırlık çalışarak istediğinizi elde etmeniz mümkün görünmüyor. Dinlenme, düzenli bir hayata sahip olmak ve uyku, bu sürecin en önemli bileşenleri. Uzmanlar, spor ile uğraşan kişilerin geceleri en az 7-8 aralığında uyumalarını tavsiye etmektedirler.
4. Ağırlık kaldırırken nefes kontrolü işinizi kolaylaştıracak.
Ağırlık çalışması esnasında ya da hareket yaptığınız sırada doğru nefes alıp vermek çok önemlidir. Doğru nefes alıp verme ile spor yaparken vücudunuzun potansiyelini tam olarak kullanabilir ve yapacağınız hareketin zorluğunu azaltabilirsiniz. Buradaki püf nokta ise, hareketin zor kısmında nefes verip kasın gevşediği anda nefes almanız ve nefesinizi burnunuzdan alıp ağzınızdan vermenizdir.
5. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekli.
Spor yapanların en çok dikkat etmeleri gerekenlerden biri de beslenme düzenidir. Ağırlık kaldırıyor, kondisyon çalışıyor bununla beraber yemek alışkanlıklarınızı değiştirmiyorsanız, üzgünüm hayallerinize ulaşamayacaksınız. Egzersizlerin ardından vücudun eksiklerini gidermek adına, bu konuda bilinçli ve uzman kişiler tarafından sizin spor yapma amacınıza göre tavsiye edilen yemek listelerini disiplinli bir şekilde uygulamanız gerekmektedir.
6. Bir hareketi düzgün ve doğru yapmanız tekrar sayınızdan çok daha önemlidir.
Egzersizlerin eksik ya da yanlış uygulanması, yanlış pozisyon alma da yapılan bir diğer hatalardandır. Yapılan bir hata, sizi ileride çok ciddi sağlık problemleriyle karşılaştırabilir. Bu yüzden size gösterilen hareketin yapılışından emin olana dek bir antrenörün size eşlik etmesini sağlayın.
7. Konsantrasyon!
Çalışma esnasında kas kontrolünü ve dikkati, çalışılan kas üzerinde toplamak için zihinsel konsantrasyon çok önemlidir. Çevrenizde olup bitenle ilgilenmez, etrafınızla konuşmaz ve tüm dikkatinizi yaptığınız harekete yoğunlaştırırsanız verimli bir çalışma gerçekleştirmiş olacaksınız.