Etrafınızdaki güzel bir fiziğe sahip ve fit kişiler WOD’dan, PR’larından ya da yeni açılan bir box’tan bahsettiklerinde ne dediklerini merak ediyorsanız; tüm sorularınıza cevap niteliğinde olacak 7 maddede yeni başlayanlar için CrossFit fitness yazımız tam olarak sizin için.
1. Nedir bu CrossFit?
Polis akademilerinin, askeri okulların ve dünya genelinde birçok sporcunun uyguladığı genel bir kondisyon ve güç programıdır. Belirli bölgeler üzerine yoğunlaşan vücut geliştirme antrenmanları yerine tüm vücudu yoğun bir biçimde çalıştıran ve her gün farklı bir antrenman programı (WOD – workout of the day) sunan bir çeşit vücut geliştirme sporudur.
2. Kimler CrossFit yapabilir?
Ciddi bir sakatlığı olmayan ya da spor yapmasını engelleyecek bir rahatsızlığı olmayan herkes bu programları uygulayabilir. Yaşınızın ya da cinsiyetinizin fark etmediği CrossFit’te sizin kapasitenize göre bir program belirlenir ve sizi zorlayacak şekilde artarak devam ettirilir. Fakat kaldırmanız gereken ağırlıklar farklı olsa da diğerleriyle yapacağınız hareketler hemen hemen aynı.
3. Kimler için idealdir?
Daha önce hiç spora gitmediyseniz, klasik spor salonlarından ve aletlerinden sıkılıyorsanız, etkili bir programa nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız CrossFit kelimenin tam anlamıyla size göre! Başınızdaki eğitmen ve size göre belirlenmiş bir grup eşliğinde programa güç egzersizleriyle giriş yapıp sürekli değişen hareketlerle günden güne daha fit bir vücuda sahip olabilirsiniz.
4. CrossFit yapmaması gerekenler
CrossFit, sürekli değişen antrenman programları sebebiyle vücudun sadece belli bir yerini geliştirmeye ve güçlendirmeye istekli kişiler için pek de iş görmeyebilir. Öte yandan genelde grup olarak çalışılan CrossFit salonları, yalnız çalışmayı sevenler için de göz korkutucu olabilir.
5. Cross Fit jargonu denen bir şey var tabii!
Kendine has bir jargonu olan CrossFit dilini ilk duyduğunuzda anlamıyor olmanız oldukça muhtemel. İşte size İngilizce açılımları olan CrossFit kısaltmalarının Türkçeleri.
Box: CrossFit salonu
WOD: Günün antrenman programı
BW: Vücut ağırlığı
AFAP: Mümkün olduğunca hızlı
EMOM: Bir dakika içerisinde yapılması gereken antrenman
PR: Kişisel rekor
Chipper: Döngü antrenmanı
1RM: 1 tekrarda kaldırılabilen maksimum ağırlık
6. Antrenörünüz olmadan CrossFit yapmayın
Eğer iyi bir antrenörünüz yoksa evet, CrossFit tehlikeli. Hedefinizdeki vücuda en kısa ve en sağlıklı biçimde ulaşabilmeniz için tüm hareketleri en doğru biçimde yapmalısınız. Bu sebeple iyi bir antrenör şart. Eğer hareketleri doğru gösteremez ve programınızı iyi bir biçimde ayarlayamazsa sakatlanmanız işten bile değil.
7. Kadınlar için CrossFit
Günümüzde fit olmak zayıf olmaktan ziyade güçlü olmak anlamına gelmeye başladı. Her geçen gün daha çok kadın koşu bantlarını terk edip serbest ağırlıkla çalışmaya başladı. Durum böyle olunca da hafif kaslı bir görünüm ortaya çıkıyor. Öte yandan CrossFit ağırlıkla çalışmayı gerektirse dahi sizin vücudunuza göre bir program belirleyeceği için dilerseniz kaslı bir görünüm olmadan da fit bir görünüme sahip olabilirsiniz.