Yemek fotoğrafçılığı, düşündüğünüzden çok daha fazla detay barındıran bir o kadar da kalabalık olan bir sektör. İyi bir yemek fotoğrafı çekmek ise emek ve zaman gerektiriyor desek yanlış olmaz. Elbette ufak birkaç tüyoyla siz de bu yolda ilk adımlarınızı atabilirsiniz. İşte çektiğiniz yemek fotoğraflarını bir üst boyuta taşıyacak 11 temel tüyo!
1. Yemeğe odaklanın
Yemek fotoğrafı çekmek kolay bir iş gibi gözükse de dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var! Yemeğe odaklanın derken gerçekten odaklanmanızı kast ediyoruz! Basit bir tavsiye gibi gözükebilir ancak Instagram’daki bulanık yemek fotoğraflarının sayısını duysanız şaşırıp kalırsınız. Elinizi oynatmamaya çalışın ve telefonunuzu sabitleyin, kameranızı tabağın merkezine ya da yemeğin en dikkat çekici detayına odaklayın. İşte bu kadar!
2. Bir kompozisyon yaratın
Instagram, artık yatay ve dikey fotoğrafları destekliyor, yani kare fotoğrafların içerisine sıkışıp kalmanıza gerek yok. Bu yeni özellik sayesinde kolaylıkla kompozisyon yaratabilirsiniz. Kendinizi bir yemek stilisti gibi düşünün. Dondurma fotoğrafı çekiyorsanız estetik bir görüntü yakalamak için bir dakika daha bekleyebilirsiniz. Böylelikle dondurma damlar ve ortaya iştah açıcı bir görüntü çıkabilir. Ya da yemeğinizden dolu bir çatal alın ve o çatalı tabağın kenarına koyun. Unutmayın, yemek fotoğrafı çekmek yaratıcılık ister! Ayrıca temiz bir görüntü elde etmek için bir peçete yardımıyla tabağın kenarlarını silebilirsiniz.
3. Çektiğiniz fotoğraflar çerçeveyi doldursun
Yemeğinize yakınlaşın! Zaman zaman bu şekilde çerçeveyi doldurmak da size farklı bir bakış açısı katacak. Kim dolu dolu gözüken bir yemek fotoğrafı istemez ki!
4. Doğal ışık kullanın
Doğal ışık, flaş ile elde edemediğiniz doğal görüntüleri yakalamanızı sağlar. Örneğin yeni hazırladığınız müthiş kekinizin fotoğrafını çekmek istiyorsanız, mutfak pencerenizin önü iyi bir seçenek olabilir. Eğer güneş ışığının fazla sert olduğunu düşünüyorsanız ışığı filtrelemek için ince bir perde kullanabilirsiniz. Ayrıca yemeğinizin gölgede kalan kısımlarını aydınlatmak için beyaz bir karton kullanabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan şey yardımsever bir arkadaş! Kekinizin tam olarak arkadaşınızla camın arasında durması gerekiyor. Bu esnada arkadaşınız beyaz bir karton tutarak kekinize gereken ışığı yansıtabilir.
5. Arkadaşlarınızın telefonlarını da kullanın!
Mum ışığında yenen bir akşam yemeğini fotoğraflamak istiyor olabilirsiniz ve ışık yetersiz olabilir. Böyle bir durumda flaşla çekim yapmak, estetik fotoğraflar yakalamanızı engeller. Bunun yerine arkadaşlarınızdan telefonlarının flaşını açmasını rica edebilirsiniz. Onlar sizin isteğinize göre ışığı ayarlarken dilerseniz beyaz peçetelerden yardım alarak ışığı yansıtabilirsiniz. Ama unutmayın, kimse her yemekten öncen bu tarz bir işle uğraşmak istemez. Arkadaşlarınızı kızdırmamak adına bunu olabildiğince az yapın?
6. Farklı açılardan çekim yapmayı deneyin
Ayağa kalkın ve yatay bir açı ile çekim yapın! Ya da yemeğinizin yanında diz çökebilir ve 30-45 derecelik açılarla çekim yapmayın deneyebilirsiniz.
7. En iyi ışığı bulana kadar tabağın yerini değiştirmekten korkmayın
En iyi ışık neredeyse onu takip edin! Zaman zaman en iyi ışığı yakaladığınız yer odanın zemini bile olabilir. En iyi ışığı bulana kadar pes etmeyin.
8. Mümkünse profesyonel bir kamera kullanın
Instagram’da gördüğünüz en iyi yemek fotoğrafları, genelde profesyonel fotoğraf makineleriyle çekiliyor. Ayarlarını istediğiniz gibi ayarlayabileceğiniz bu makineler, ışığın az olduğu mekanlarda bile mükemmel fotoğraflar yakalamanıza olanak sağlar. Profesyonel bir fotoğraf makinesiyle çekim yaptıktan sonra tek yapmanız gereken fotoğrafları bilgisayarınıza yüklemek. Sonrasında dilediğiniz gibi düzenleyebilir ve kendinize mail olarak yönlendirebilirsiniz. Bu sayede fotoğrafları telefonunuza kaydetmekte problem yaşamazsınız.
9. İyi bir fotoğraf düzenleme uygulaması kullanın
Snapseed ya da Afterlight gibi kullanımı kolay uygulamalarla fotoğraflarınızı düzenleyebilirsiniz. Fotoğrafınızı bozmadan sadece parlaklığı, sıcaklığı ya da renk doygunluğunu arttırmak; düşündüğünüzden daha büyük bir etki yaratabilir. Ama unutmayın, eğer fazla düzenleme yaparsanız fotoğrafınız Willy Wonka’nın çikolata fabrikasından fırlamış gibi gözükebilir! Fotoğrafınızın doğallığını bozmamaya özen gösterin.
10. Kendi stilinizi geliştirin
En beğendiğiniz fotoğraflara ya da bugüne kadar çektiğiniz en iyi fotoğraflara bakın. Buradan yola çıkarak kendi stilinizi ve çizginizi oluşturmaya çalışın. Kimi insan parlak renkler kullanmayı, yüksek kontrastı ve yakın çekimleri sever kimisi ise daha soğuk, mavi tonlarının hakim olduğu fotoğraflar çekmeyi tercih eder. Örneğin yediğiniz her yemeğin fotoğrafını çekmeyi seviyorsanız, turuncu bir tabak alabilir ve tüm çekimlerinizde bu tabağı kullanabilirsiniz.
11. Çekim yapmaya devam edin!
Eğer fotoğrafçılık işini ciddiye alıyorsanız pratik yapmanız gerektiğini unutmayın. Bir yemeğin iki, üç hatta on fotoğrafını çekmeniz gerekebilir. Fotoğraf çekmeye devam ettikçe, kamerayı nasıl kullanmanız gerektiğini çok daha iyi anlayacaksınız. Ayrıca zamanla hangi yemeklerin fotojenik olduğunu, hangilerinin olmadığını da anlayabileceksiniz. Ya da evin en iyi ışık alan noktalarını keşfetmeniz biraz zaman alabilir. Önemli olan asla pes etmemeniz!
Kaynak: 1