Amerikan filmlerinde sabah koşusu için tercih edildiğine şahit olduğumuz yerdir Yellowstone Ulusal Parkı. Tam 147 yaşında olan bu devasa park dünyanın en çok turist çeken alanlarından biridir. Tek bir şehrin sınırlarında kalamayacak kadar geniş alana sahip olan bu parkta onlarca farklı türde hayvan yaşıyor. Mükemmel bir ekosistem yaratmış olan bu alanda yaklaşık 1100 çeşit yerli bitki türünün yanında 200’den fazla egzotik bitki yetişiyor. Bu durum da parkın inanılmaz bir habitat oluşturduğunu gösteriyor.
Milyonlarca turistin tatil rehberinde yer alan ve yolu düşenin düşünmeden uğradığı tatil mekanı olan Yellowstone Ulusal Parkı’na ilişkin az bilinen ve bilinmeyenleri derledik.
En yaşlı park
ABD Kongresinin kararıyla dönemin ABD Başkanı Ulysses S. Grant, Amerikan İç Savaşı’nı Kuzey’in Başkomutanı olarak kazanmasının ardından ABD’nin 18. Başkanı oluyor. Tarihler 1872’yi gösterdiğinde bölgedeki potansiyelin fark edilmesini fırsat biliyor ve ABD Kongresi ile işbirliğine gidip bölgeyi milli park yapma gayretine girişiyor. Çabalarından olumlu sonuç alan Grant, dünyanın ve dolayısıyla ABD’nin ilk milli parkının kurulmasını sağlıyor.
Dünyada milli park denilince akla gelen bir başka büyük alan olan Snowdonia Milli Parkı’ndan en az 8 kat büyük olduğu biliniyor. Üstelik Yellowstone ile Snowdonia arasındaki yaş farkı da 79.
Adını aldığı Yellowstone Gölü ise yaklaşık 132 km²’lik bir alana yayılmaktadır.
3 eyaleti ve 5 şehri kapsıyor
Bu park aynı zamanda bugün dahi dünyanın en büyük milli parkı olma özelliğini taşıyor. Yüzölçümü ise 8979 km²’dir.
Turistik Cazibe Merkezi
İçinde bulundurduğu gayzerleri, parkın popüler olmasını sağlayan en önemli nedenlerinden biri. Dünyadaki sıcak su kaynaklarının yaklaşık yarısı burada bulunur. Bu sıcak su kaynaklarının sayısı 10000’den fazladır.
Sınırları içinde 300 den fazla gayzer olan Yellowstone’da 290’dan fazla da irili ufaklı şelale bulunmaktadır. Bu sayede dünyanın en büyük kalderalarından biri olma özelliğini taşımaktadır.
İkamet edilebilecek parkta yaklaşık 2000 kişilik 12 kamp alanı bulunmakta. Yıllık 70 dolarlık bir giriş ücretiyle tüm sene faydalanılabilecek parkın araç girişi için yaklaşık 35 dolar istendiğini belirtebiliriz. Kısacası yaklaşık 350-400 TL arasındaki cüzi bir miktar parkta bir sene konaklamak için yetiyor.
Ancak ufak bir uyarı yapmak gerekebilir. Orası Türkiye değil. Bu nedenle Pamukkale Travertenleri’nde olduğu gibi buradaki ormanın içinde yer alan travertenlerin üzerinde dolaşılmıyor. Malum, elin Amerikalısı bu konuda da hassas.
Parkın Başrolleri
Bu ilgi çekici doğal ortamın başrollerini Old Faithful adı verilen en ünlü şofben üstleniyor. En büyük denilmesinin sebebi bu şofbenin yüksekliğinin yaklaşık 56 metre olması. Yellowstone’un Büyük Kanyonu, parkın içindeki uğrak merkezi. Eşsiz manzarası ile büyüleyen bu alanda aynı zamanda Gökkuşağı havuzları adı verilen doğal güzellikleri izlemek turistlerin ayrıcalığı oluyor.
Isı seven bakterilerin hummalı uğraşıları sayesinde muhteşem renklerin görülmesine olanak yaratıyor.
Diğer ünlü duraklar ise Grand Canyon of Yellowstone, Madison, Mammoth Hot Spring ve Mud Volcano olarak sıralanabiliyor.
Doğal yaşam alanı
Yellowstone Ulusal Parkı; memeliler, kuşlar, balıklar ve sürüngenler gibi yüzlerce türe ev sahipliği yapan parkta özellikle Kuzey Amerika boz ayısı, Amerikan kara ayısı, bizon, Kanada geyiği, antilop, çakal ve vaşaklar kalabalıkları oluşturuyor.
Ayılar ise bu parkın en kalabalık sınıfını oluşturuyor. Özellikle 1960’ların sonuna doğru hızlı bir nüfus artışına giden ayılar fotoraf makinelerinde en çok görülen park üyesi oluyor.
Hayvanların beslenmesine yardımcı olan önemli etkenlerden biri parktaki termal aktivite.
Gayzerlerin yaydığı ısı sayesinde otlar daha iyi gelişmekte ve bu ısı otların kışın karlarla örtülmesini dahi önlemektedir. Bu sayede kış aylarında genellikle güneye göç eden su kuşları, parkta kışın da yaşamlarını sürdürebilmektedirler.
41 senedir Miras Alanı
Verilen öneriyi ciddiye alan UNESCO, 1978 yılında Yellowstone Ulusal Parkı’nı “Dünya Miras Alanı” olarak belirledi. Bu durum, parkın turistler için çekici olmasına katkı sunuyor o günlerden bu yana.