Başarılı insanlar kazanımlarını her şeyden de öte hayallerine borçlu. İnanmak işin başarı kısmının büyük bir kısmını karşılıyor. 35 yaşındaki genç kadın girişimci Yeliz’in hikayesinde de bunu görebiliyoruz. Daha önce tarım ve hayvancılıkla ilgili hiçbir çalışması yahut kişisel bir bilgisi olmamış. Kız kardeşinin “yapabilirsin” demesi üzerine ucunda ödül olan bir programa katıldı, 10 günde öğrendiği bilgilerle atıl araziye lavanta ekti ve birinciliğe ulaştı. Başarmanın zor olmadığını gözler önüne seren başarılı girişimcimiz Yeliz, çalışmasını aldığı ödülle sınırlandırmıyor. O artık lavanta ekimini daha fazla büyütüp başarısının üzerine katbekat fazlasını koymak istiyor.
35 yaşında, 2 çocuk annesi genç girişimci Yeliz Tok “Tarımda Genç Kadınlar Güçleniyor” programını gördüğünde katılmak istedi.
Gördüğü bu programa kadar, tarım ve hayvancılık adına hiçbir çalışması olmayan Yeliz’e Ziraat Mühendisi kız kardeşi Çiğdem katılması konusunda destek oldu.
Kız kardeşinin desteğiyle programa katılan Yeliz 10 günlük eğitim aldı.
10 günlük eğitimin sonunda proje üretmesi beklenen Yeliz, kayın babasının 5 dönümlük arsasına lavanta ekmeye karar verdi.
“Lavanta Kokulu Kelebekler” adını verdiği proje bakanlık tarafından başarılı bulundu ve Yeliz birinci seçilerek 40 bin TL’lik ödüle layık görüldü.
Genç girişimcinin başarısı bununla da sınırlı kalmadı. Aldığı ödülü de benzer bir şekilde kullanarak, atıl durumdaki arsayı değerlendirerek lavanta ekimine daha fazla alan ayırdı.
Lavantaları günden güne büyüyen Yeliz; Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, Seyhan Kaymakamı Şenol Bozacıoğlu, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve vatandaşların katılımı ile hasat töreni gerçekleştirdi.
Törende konuşma yapan Adana Valisi Mahmut Demirtaş, kadınların bu tür girişimlerinin önemine dikkat çekti;
“Kızlarımıza güveneceğiz, oğullarımıza sağladığımız imkanı onlara da sağlayacağız. Adana’nın artık katma değeri yüksek ürünler üretmesi lazım. Böylelikle hem ülke ekonomisine hem de Adana ekonomisine ciddi katkılarımız olacak”
Hazırladığı projenin kendisine birincilik getireceğini beklemediğini ifade eden Yeliz, mutluluğunu şu sözlerle aktardı;
“Hayatımda tarım ve hayvancılıkla hiçbir şekilde ilgilenmedim. Kız kardeşimin teşvikiyle programa katıldım. Proje hazırlamamızı istediler. Ben de hiçbir bilgim olmadığı için ne yapabilirim diye düşündüm. Çiçekleri seviyorum. Bununla ilgili araştırma yaptım. Kayın babama ait atıl durumda olan araziyi de değerlendireyim diye araştırmaya girdim ve lavantanın bu topraklara uygun olduğunu gördüm. Neden bizim bölgemizde de olmasın diye projeyi hazırladım. Adana birinciliğini düşünmezken bile Türkiye birinciliği ödülü alıp projeyi hayata geçirdim.”
İnsanların ekonomik getirisi olacak ürünler üretmesi ısrarına rağmen hayallerinin peşinden giden Yeliz, herkesin hayallerinin peşinden gitmesi gerektiğini şu sözlerle aktardı;
“İlk başta köyümdeki insanlardan “Neden çilek ve bamya ekmiyorsun da çiçek ekiyorsun, ne kazanabileceksin?” şeklinde tepkiler aldım. Fakat kimseyi dinlemeyip, hayalimi gerçekleştirmeye karar verdim.”
Kazandığı birincilik ve başarısının öneminin büyüklüğünü fark eden genç girişimci lavanta ekim alanını daha da büyütüp sektöre katkı sağlamayı hedefliyor.
Kaynak; 1