Görünüşü itibariyle oldukça ilginç ama bir o kadar da zarif olan bir canlı türünden bahsedeceğiz sizlere. Belki siz de adını ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Köpekgiller familyasının en uzun bacaklı türü olan yeleli kurtlar ile tanışmaya hazırsanız başlayalım! Yeleli kurtların adları kurt olarak tabir edilmesine rağmen aslında kurt değillerdir. Köpekgiller familyasından gelen bu ilginç tür, familyasının en büyük ve en uzun yaban köpeği olarak biliniyor. Vücut yapısı olarak sırtlanı andırdıklarını söyleyebiliriz. Kafa yapıları ise Afrika av köpeğine oldukça benzetiliyor. Uzun ve ince bacaklarıyla dikkatleri üstüne toplayan yeleli kurtların kırmızımsı ve turuncu kürkleri bulunuyor. Adlarından da anlaşılacağı üzere yeleleri vardır. Bu tür açık habitatlarda, özellikle Güney Amerika’da dağınık çalıların yer aldığı otlaklarda yaşamlarını sürdürüyor. Vahşi köpekler arasında en dikkat çeken tür olan yeleli kurtlar uzun bacakları sayesinde doğal yaşam alanlarının yanı sıra uzun otlaklarda da yaşayan bir adaptasyondur.
Doğal yaşamın yanı sıra mitolojide yer alan büyüleyici hayvanları da merak ediyorsanız Efsanelerden Tarihi Hikayelere: Tek Boynuzlu Atlar Hakkında 10 İlginç Gerçek içeriğimize göz atabilirsiniz.
Yeleli kurt (Chrysocyon brachyurus), köpekgiller (Canidae) familyasının en büyük yaban köpeğidir
Familyanın en dikkat çeken türü olan yeleliler Güney Amerika’ da yaşarlar
Oldukça zarif ve güzel görünen bu canlılar Islak ve kuru ormanların yanı sıra çayırlar, savanlar, bataklıklarda yaşarlar. Sulak alanlardan oluşan Güney Amerika’nın en büyük biyomu olan Cerrado’da yaşam alanlarından en önemlisidir.
Avrasya ve Afrika’nın büyük yaban köpekleri gibi uzun bacaklı ve ince görünümlerine rağmen yaşam biçimleriyle onlardan büyük ölçüde ayrılırlar
Yeleli kurtların gövdesi 110 cm civarında olup buna ek olarak 40 cm kuyruk ölçüleri bulunur
Bir yeleli kurt, omuz kısmına kadar 90 cm civarındadır ve tartıda 20 kg ağırlığında gelir
Kürkü kırmızımsı ve kahverengi geçişlidir ve vücudunun aşağı kısımlarına doğru rengi koyulaşır
Güney Amerika’da yaşadığından bahsetmiştik bunun yanı sıra, yeleli kurtlar Brezilya’nın güneyine ve Paraguay’ın belli bir kısmına dağılmıştır
Köpekgiller familyasının bir türü olan yeleli kurtlar daha önceleri Arjantin ve Uruguay’ın yerel hayvanı olarak bilinirlerdi. Fakat buralarda zamanla nesli tükenen bir tür haline dönüştüler.
Yeleli kurtlar ulumaz. Yüksek sesli havlamalarla iletişimlerini sağlarlar. Bu havlamalar sıklıkla üreme mevsimlerinde duyulur
Beslenme şekilleri ise değişkenlik gösterir. Diğer türlerin aksine pek etçil değillerdir. Muz, elma, avokado gibi besinleri tüketirler
Bu oldukça nazik ve çekingen canlılar doğaları gereği yalnız hayvanlardır. Sadece üreme mevsimi süresince, onları doğal ortamlarında görebilirsiniz. Yeleli kurtlar genellikle meyve ve sebze ile beslenirler. Nadir olarak ise küçük kuşları, kemirgenleri ve kurbağaları avlarlar. Ama sıklıkla muz, elma ve avokado gibi meyveleri besin olarak tercih ederler.
Yeleli kurtlar yaşam tarzları nedeniyle diğer yaban köpeklerinden ciddi ölçüde ayrılırlar
Bu canlı türü sürü oluşturmadan dolaşır. Erkek kurtlar ve dişiler aynı bölgede birlikte yaşarlarsa da gün içerisinde kendi yollarına giderler. Genellikle ayrı avlanırlar. Doğum ardından beraberlik daha yakın bir hale evrilir. Erkek yeleli kurtlar ortalama olarak beş yavru kurtun bakımına yardım eder. Yeleli kurtlar genellikle geceleri dolaşırlar. Dişlerinin yapısı büyük hayvanları avlayamayacak ve parçalayamayacak şekilde geridedir. Meyve ve sebzeler gibi bitkisel besinler de bu zarif canlı türünün beslenmesinde önemli rol oynar.
Bilinenin aksine yeleli kurt türü asıl kurt türü ile akraba değildir
Yeleli kurtların uzun bir süre And çakalı gibi Güney Amerikalı tilkilerle akrabalığı olduğu hakkında tahmin yürütülmüştür. Yapılan yeni araştırmalara göre yeleli kurtların familyasına dair yeni fikirler ortaya atılmıştır. Bu türlerin tahminen Pleistosen çağa ait Güney Amerika büyük hayvan faunasının hayatta kalmış bir üyesi olduğu da araştırma sonuçları arasında yer alıyor.
Bu sevimli ve zarif hayvanlar yıllarca kümes ve çiftlik hayvanlarını öldürdüklerine inanan çiftçi ve avcılar tarafından avlanmışlardır
Yerli kurtlarımız gibi yeleli kurt türü de yanlış bilinmekte ve ciddi anlamda zulüm görmektedir. Yıllar boyunca kurtların kümes ve çiftlik hayvanlarını öldürdüğüne inanan çiftçiler tarafından bu canlılar avlanmışlardır. Üstelik yeleli kurdun ufak dişleri ve minimal çeneleri, büyük bir avını öldürmesini neredeyse imkansız kılıyor. Ancak çoğu zaman korkutucu olduğu düşünülerek avlanmaya ve öldürülmeye devam ediliyor. Bu durum nesli tükenmekte olan yeleli kurt türünün vahşi doğada hayatta kalmaları için kesin bir tehdit olarak düşünülmektedir.