Sahip olduğu şapkaları bir çırpıda sıralamaya kalksak beceremeyiz maalesef. Sanat sepet ile işi olmayanları bile yaptığı programlar ile ekran karşısına oturtabilen, sesiyle can verdiği karakterler sebebiyle de 7’den 70’e birçok kimsenin hafızasına derince kazınmış, entelektüellere duyulan antipatiyi sempatiye çevirmiş Yekta Kopan aslında kimdir derseniz buyurun bakalım…
1. Membağından bizlere
Menşei Ankara olan Kopan, 1968’de içinde sanatı barındıran bir evde doğdu. “Sus bakim, git odana oyuncaklarınla oyna” demeyen babası vesilesi ile ablasının da izinden giderek 6 yaşında başladığı seslendirme sanatçılığı en uzun süre taktığı şapka.
2. Ne Alaka Deseniz De
Hem matematiği hem de edebiyatı sevmesi nedeniyle, ikisinin birleşimi üzerinden eğitim veren bir akademik alana yönelmiş. İşte bu sebeptendir ki Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu.
3. Önce Bir Mısra
“Yarın” dergisinde yayınlanan ilk şiiri yazın hayatına attığı ilk adım olan Yekta Kopan sonrasında ürettikleri ile edebiyat dünyasında adını daha da sık duyurmaya başladı.
4. Buraya Da Biraz Düz Yazı Koyalım
Şiirden sonra gelsin bakalım öyküler. İlk kitabı Fildişi Karası 2000 senesinde yayınlandıktan sonra, Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri adlı öykü kitabı 2002 Sait Faik Hikâye Armağanı‘nı, Bir de Baktım Yoksun adlı öykü kitabi ise 2010’da hem Haldun Taner, hem de Yunus Nadi Öykü Ödülü‘nü aldı. Saydığımız kadarıyla şu ana kadar yayınlanmış 13 kitabı var bunlardan biri de Burun isimli çocuk kitabı.
5. Bunları Da Ekledik Mi, Tamamdır.
Bitmedi…1998’de elektronik ortamda yayın yapan AltZine dergisinin ve ardından Türkiye’nin ilk çevrimiçi yayınevi olan Altkitap’ın kurulmasına öncülük etti. Altyazı sinema dergisinde film eleştirdi, Eşik Cini dergisinde öykü üstüne metinler yazdı ve derginin yayın kurulunda görev aldı.
6. Tüm Fenomen Dizilerdeki Unutulmaz Ses
Henüz 10 yaşındayken dönemin kasıp kavurucu dizisi Beyaz Gölge’de Morris Thorpe’u seslendirdi. Ardından Şirinler’deki Güçlü Şirinimiz oldu. Charles İş Başında’ki Charles olarak bir kere daha duyduğumuz ses 16 yaşındaki Kopan’a aitti.
7. Sesini Mıh Gibi Aklımızda Tutuyoruz
Geleceğe Dönüş serisinde Marty McFly’i seslendirmesinin ardından artık hepimiz için kendisi Michael J. Fox idi.
8. Muhteşem Birliktelik
1994 senesine kadar Maske, Cezalandırıcı, Evimiz Hollywood’da, Tanrı’nın Zırhı 1-2, Cesur ve Güzel Bizim Ev, Muhteşem İkili yapımlarında defalarca kez kendisi ile müşerref olsak da Esaretin Bedeli konusu, oyuncuları ve Kopan’ın Tim Robbins’e verdiği ses ile anılarımızdaki haklı yerini aldı.
9. Kural 1
Diyelim ki bir mekanda arkadaşlarla takılıyorsunuz hop arka masanıza Yekta Kopan geldi ve birileriyle sohbete başladı. İçinizden Dövüş Kulübü kurallarını saymanız o kadar da işten değil. Yani Tyler Durden de kendisi tarafından seslendirilen karakterler arasında bulunuyor.
10. Altın Vuruş
Her seferinde bir kere dublajlı bir kere de dublajsız izlememize sebep olacak kadar bağımlısı olduğumuz, lakabını taşıyacak kadar özleştiği Tembel Sid. Gördüğünüz yerde Sid’i kucaklarcasına Kopan’a yönelme tadındaki iç güdülerinize hakim olmanız önemle rica edilir.
Kopan yukarıda saydıklarımıza ek olarak içinde Yüzüklerin Efendisi’nin de bulunduğu daha birçok film, dizi, reklam filmi vs.de seslendirme yapmış ve yapmaya devam ediyor.
11. Kıskanılası
Tiyatrodan sinemaya, baleden operaya bu ülke sınırları içerisinde olsun ya da olmasın sanata dair ne üretiliyor, ne projelendiriliyor, ne sergileniyorsa Yekta Kopan’ı orada bir şekilde görmek mümkün. Ya haberini bizlere getiriyor, ya da direkt işin içinde ya da ziyaret ediyor ama bir şekilde her bir sanatsal aktivitenin bir yerinde duruyor.
12. Oscar’lara Üfleyen Adam
Oscar Töreni için yurdumuzda hazırlanan programlarda rota şaşar da sunucu Yekta Kopan olmaz ise bize ne en iyi filmden, en iyi aktör ve aktristen. Kalpte bir burukluk, elimizde kahvemiz, tatsız tuzsuz otururuz TV’nin karşısında.
Bonus – Ne demişler
Ekşi Sözlük’te hakkında yazılanlardan ufak bir derleme…
“Çok güzel gülen adam.”
“Bir arkadaşımın kendisi hakkında “gelsin beni de seslendirsin” şeklinde veryansın ettiği dublaj sanatçısı.”
“Sesi insan olsa evlenirdim.”
“Elleri çok güzeldir. Gerçekten o kadar güzeldir ki hakkında öykü bile yazılabilir.”
“Programa çağırdığı konukları bile seslendirmeye çalışan insan. Abi bi sus konuklar konuşsun be ya!”