Gün geçmiyor ki İstanbul tarihi yapılarıyla bizleri şaşırtmasın! ? Birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu güzel şehir, tarihi yapılarıyla da göz dolduruyor. Yedi kuleden oluşan ihtişamlı Yedikule Zindanları da bunlardan biri. Karanlık geçmişiyle diğer yapılardan ayrılan bu zindanlar, hapishaneden hazine odasına pek çok farklı amaçla kullanılmıştır. Kimi zaman çığlıkların yükseldiği iddia edilen bu ürkütücü zindanları sizler için araştırdık. İşte İstanbul’un en etkileyici yapılarından biri olan Yedikule Zindanları hakkında bilmeniz gerekenler…
Yedikule Zindanları son derece etkileyici bir yapıdır ve Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir
İlerleyen dönemlerde bu yapı Osmanlı kültürüyle harmanlandığı için Roma, Bizans ve Osmanlı izlerini taşıyan nadir yapılardan biridir. Aslen 5. yüzyılda II. Theodosius tarafından inşa ettirilmiştir, Theodosian Duvarı’nın bir parçasıdır. Zaman içerisinde Fatih Sultan Mehmet de dahil olmak üzere pek çok padişah için çeşitli eklemeler yapılmıştır. Osmanlı Devleti’nin hüküm sürdüğü yıllar boyunca bu zindanlar, hapishane ve hazine odası olarak kullanılmıştır. Birçok önemli şahsiyet ve kraliyet üyesi, bu zindanlara kapatılmıştır. 1622 yılında henüz 17 yaşında olan Sultan II. Osman, burada idam edilmiştir.
Napolyon Savaşları sırasında bu zindanlara pek çok Fransız asker kapatılmıştır. 19. yüzyılda kalenin iç avlusuna mescit ve şadırvan inşa edilmiştir. Buna paralel olarak küçük evler eklenmiş, ancak kısa bir süre sonra yıkılmış ve yerine kız okulu yapılmıştır. 1895 yılında ise tüm tesis müzeye çevrilmiştir.
Osmanlı Devleti’nin hüküm sürdüğü yıllar boyunca farklı amaçlara hizmet eden bu yapı, 7 kuleden oluşmaktadır
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesiyle garnizon olarak kullanılan yapı, 1458-1789 yılları arasında Hazine-i Hümayun olarak hizmet vermiştir. Kuleler ise devlet hapishanesi olarak kullanılmıştır.
- Bayrak kulesi, günümüze kadar sağlam şekilde ulaşmayı başaran kulelerden biridir. Adından da anlaşılacağı üzere sancak bu kulede yer alır.
- Top kulesi, yıllar önce yaşanan Kasır Köşkü yangınında hasar almıştır. Eskiden hapishane olarak kullanılan kulelerden biridir.
- Hazine kulesi, devlet hazinesinin muhafaza edildiği kuledir. 300 yılı aşkın bir süre boyunca devletin hazinesi burada muhafaza edilmiştir.
- Zindan kulesi ya da Kitabeler kulesi, adından da anlaşılacağı üzere zindan olarak kullanılmıştır.
- Cephanelik kulesi, devletin cephaneliğinin muhafaza edildiği kuledir.
- III. Ahmed kulesi ne yazık ki depremde yıkılmış ve günümüze ulaşamamıştır.
- Genç Osman kulesi ise Genç Osman’ın boğularak öldürüldüğü kuledir.
Yedikule Zindanları’ndan geldiği iddia edilen o sesler gerçek mi??
Efsaneye göre zindanlara hapsedilen esirlerden biri pagandır. Komutanlar bu adamın bir pagan olduğunu anlamazlar ve onu Avrupalı üst düzey bir devlet görevlisi zannederek çeşitli işkencelere maruz bırakırlar. İşkenceler o kadar korkunç bir hal alır ki casus olarak damgaladıkları bu kişinin üzerinde yeni işkence yöntemlerini denemeye başlarlar. Kendini acıyla eğiten pagan bir süre bu işkencelere katlansa da sonunda dayanamaz ve ölür. Ölürken Latinceye benzer bir dilde dualar eder ve paganın cesedi beklenmedik bir hızda çürüyüp gider. Kimileri paganın o anlarda lanet okuduğuna inanır. Rivayet odur ki o günden bu yana zaman zaman zindandan çığlıklar yükseldiği duyulmaktadır.
Yedikule Zindanları’nı ziyaret etmek için ??
Yedikule Zindanları günümüzde randevu ile ziyaret edilmektedir. Güvenlik önlemleri nedeniyle 5 yaşından küçük çocuklar için önerilmemektedir. Bakırköy Sahilinden Sarayburnu’na dek uzanan bu yapıya ulaşmak için pek çok farklı seçenek bulunmaktadır. Restorasyonun devam ettiği zindanların her bölümü ne yazık ki ziyaretçilere açık değildir. Bu durumun kısa süre içerisinde değişmesi beklenmektedir.
İlginizi çekebilir:
Hafta Sonu Aktivitesi Arayanlara: İstanbul’da Müze Kart ile Gezebileceğiniz 11 Yer
Efsanelere Konu Olan Akıl Almaz Bir İşkence Yöntemi: Mankurt