Yazma eylemi, edebiyatı hayat merkezinin odağına koyan insanlar için oldukça derin anlamlar taşır. Böylece yaşamak, kendi varlığının da ötesinde bir alan açar kendisine. Sonrasında şekillenen edebi üretim süreci, yaşamın da insanın da temel yapısına nüfuz ederek kalıcılık sağlar.
Sanat dallarının disiplinlerarası etkileşimi göz önünde bulundurulduğunda, edebiyatla sinemanın karşılıklı olarak birbirini beslediğini görürüz. Bu kısım bir hayli önemlidir.
Hazırladığımız liste, her şeyi yazarak yaşayan insanların hayatlarını merkeze alan filmlerden oluşuyor.
1. Düşlerin Efendisi (2000)
Düşlerin Efendisi, Marquis De Sade’nin son yıllarını anlatan, ahlak kavramının göreceli yapısına vurgu yaparak ilerleyen bir hikâyeye sahiptir. 2000 yılında vizyona giren filmin başrollerini Kate Winslet, Michael Caine ve Geoffrey Rush paylaşmıştır.
2. Tersyüz (2002)
Tersyüz, filmin kendi yazım sürecinin anlatıldığı ilginç bir yapıya sahiptir.
3. Anonim (2011)
Anonim, William Shakespeare’in hayatını farklı bir açıdan ele alarak şaşırtıcı bir konu üzerinden işleyen, yazarın gerçek hayatına dair soru işaretlerini iyiden iyice çoğaltan yapısıyla oldukça ilginç hikâyeler taşımaktadır.
4. Lütfen Beni Öldürme (2006)
2002 yılında vizyona giren Lütfen Beni Öldürme, fantastik komedi türüne güzel bir örnektir. Harold Crick’in hayatını değiştirmek için giriştiği çaba, filmin esas çıkış noktasını oluşturur.
5. Evde (2012)
Evde filminde, sürekli değişen fakat yazımına devam edilen bir hikâyenin yazım serüveni merkeze alınarak işlenmektedir.
6. Paris’te Gece Yarısı (2011)
Bir yazarın Paris sokaklarındaki düşlerini anlatan film, oldukça romantik yapısıyla da bir hayli ilgi çekiyor.
7. Hayalimdeki Aşk (2012)
Genç ve ödüllü bir yazarın kitabı için yarattığı kadın kahramanın birden hayatına girmesiyle meydana gelen maceralar, filmin genel hikâyesini oluşturuyor.
8. Saatler (2002)
Saatler filmi, yazar, okuyucu ve bir karakter üzerine kurulan yapının filme olan etkisini anlatmaktadır.
9. Hayalet Yazar (2010)
Hayalet Yazar, Robert Harris’in The Ghost isimli kitabından filme uyarlanmıştır. 2010 yılında vizyona giren film, politik gerilim türüne iyi bir örnektir.
10. Yaramaz Harry (1997)
Woody Allen imzası taşıyan 1997 yapımı Yaramaz Harry, yeni kitabı içim aradığı ilhamı bulamayan bir yazarın içinde bulunduğu durumu anlatmaktadır.
11. Barton Fink (1991)
Hollywood’daki bir film şirketi için işe alınan oyun yazarının otel odasındaki hikâyesi, filmin çıkış noktasını oluşturmaktadır.
12. Gizli Pencere (2004)
2004 yapımı Gizli Pencere filminde, sıkıntılı bir boşanma süreci geçiren ve ruhsal olarak çöküntüye uğrayan Morty Rainey’in yazamaz hale gelmesi sonrasında içinde bulunduğu durum anlatılmaktadır.
Kaynak: 1