Yazar olmak istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? O halde bu listeye mutlaka bir göz atın! Yazar Ezgi Özsan, yazı becerilerini geliştirmek isteyenler için harika bir kitap listesi hazırladı. Bu kitaplar dünyaca ünlü yazarların kendi tecrübelerini içeriyor. Gelin, yayıncılık sektöründe asırlar süren yolculuklarına bizleri ortak eden ve seçkin metinlerden oluşan bu listeyi birlikte inceleyelim. Türkiye’nin sevilen edebiyat dergisi olan Kafkaokur Fikir, Sanat ve Edebiyat bünyesinde yazmış ve şu anda Harvard Business Review Türkiye’de görev alan yazarın oluşturduğu bu listeye hep birlikte göz atalım. İşte, Özsan’ın seçmiş olduğu o kitaplar. İyi okumalar.
1. Yazının Felsefesi / Edgar Allen Poe
Ünlü Amerikalı yazar Edgar Allan Poe’ nun 1846 yılında aylık yayımlanan Graham’s dergisinde konu olarak işlediği ‘Yazının Felsefesi’ (İyi Yazarlar Neden İyi Yazarlar?) adlı denemesi bugün önemini hala koruduğu aşikar. Poe, bunun bir teori olduğunu söylemekten kaçınmadığı bu kitabında, “etkide birlik” (tek etki) metodunun iyi yazı yazmak için ilk husus olduğu sonucuna varıyor.
Yayınevi: Kafekültür Yayınları
Alıntı: “Poe, tüm edebi eserlerin kısa olması gerektiğine inanmaktadır. Şiirselliğe saygı adına bu kuralı özellikle vurgular.”
2. Öykü Yazma Teknikleri / Salih Bolat
Salih Bolat’ın sunduğu Öykü Yazma Teknikleri adlı kitap sayesinde hikaye yazmayla ilgili yayıncılık sektöründe bulunan boşluğun kapanması yönünde önemli bir gelişme olduğunu varsayıyorum. Öte yadan, her geçen gün yazar olmak isteyenler için hem önemli bir kitap hem de nasıl kısa öykü yazılır sorusuyla ilgilenen herkesin ilgisini çeken bir eser haline geldiğini düşünüyorum.
Yayınevi: Varlık Yayınları
Alıntı: “Poe, tüm edebi eserlerin kısa olması gerektiğine inanmaktadır. Şiirselliğe saygı adına bu kuralı özellikle vurgular.”
3. Mesleğim Yazarlık / Haruki Murakami
Hem sade dili hem de mizahi örnekleriyle kendi hayat yolculuğundan yola çıkarak bize yazarlık hakkında bilgiler sunan Murakami’nin bu konudaki en derin tecrübelerini bu kitapta yazdığını söyleyebilirim. Dolayısıyla, bir yazarın nasıl yazması gerektiğinden ziyade yazarken nasıl hissettiğini anlatıyor.
Yayınevi: Doğan kitap
Alıntı: “Çünkü her türlü yaratıcı eylemde, az ya da çok kendiliğinden iyileşme isteği vardır.”
4. Dümeni Yaratıcılığa Kırmak / Ursula K. Le Guin
Büyüleyici diliyle okurları yıllardır hayal gücünün en zirvesine taşımış olan bir yazardan yazarlığa dair bilgiler okumak gerçekten de önemli. Özellikle, bütün o romanları nasıl yazdığını merak ettiğimiz, yaratıcılığını büyük bir cesaret ile öne sürmüş Ursula K. Le Guin’den okuyor olmak paha biçilemez.
Yayınevi: Hep Kitap
Alıntı: “Gerçekten iyi bir şeyler yazmak isteyen bir yazarın, şahane şeyler okuması gerekir.”
5. Yazma Üzerine / Ernest Hemingway
Ciddi bir şekilde yazabilmek için gerçekten korkunç bir şekilde incinmiş olmak gerekir diye başlıyor yazar. Diğer yandan, oldukça somut önerilerden oluşan kitap, yazar olmayı isteyenler için son derece nitelikli bir eser niteliğinde diye düşünüyorum.
Yayınevi: Bilgi Yayınevi
Alıntı: “İyi yazar dediğin Henry James, Stephen Crane ve Mark Twain’dir. Büyüklüklerine göre sıralamadım. Büyük yazarları sıralayacak bir ölçü yoktur.”
6. Neden Yazıyorum? / George Orwell
Aslında yazar, yazıyor olmanın ağır, hatta büyük bir sorumluluk taşıdığına değinen kitabında hayatındaki deneyimleri ve duyguları paylaşıyor. Yazar olmak isteyen herkese öneriyorum.
Yayınevi: İthaki Yayınları
Alıntı: “…er ya da geç yola gelip kitap yazmam gerekeceğinin bilincindeydim.”
7. Açık Yapıt / Umberto Eco
Müzik, edebiyat ve görsel sanat örneklerden oluşan kitap hem dili hem de yaratıcı anlatım tarzıyla asıl vurguyu yaratandan okuyucuya doğru kaydırır. Dolayısıyla son derece sanatsal olduğunu düşündüğüm, bir o kadar da anlaşılır bir felsefeye sahip olan kitabı yazar olmak isteyen herkese öneriyorum.
Yayınevi: Can Yayınları
Alıntı: “Yaşamın akışı açık değil, rastlantısaldır.”
8. Edebiyata Övgü / Mario Vargas Llosa, Carlos Fuentes
Latin Amerikalı iki büyük yazarın ortak çalışması olan bu kitabın en özel tarafı elbette düşünsel olarak oldukça zengin bir metin ortaya çıkmış olması. Bu yüzden, üç metinden oluşan kitabın açığa çıkardığı en özel yan ise okumaktan keyif aldığım değerli yazarların bizlere sunmuş olduğu düşüncelere tanık oluyor olmak diye düşünüyorum.
Yayınevi: Notos Kitap
Alıntı: “Yazmak gibi, okumak da hayatın yetersizliklerine karşı bir protestodur.”
9. Yazmak / Michel De Montaigne
Ünlü Fransız yazar Montaigne’in hazırladığı bir buluş, bir düşünce, bir bilgiden yola çıkarak yazmaya adım attığını anlatan kitapta alışkanlıklarından ve oradan da yanlışlıklara dek oldukça ufuk açıcı yazarlık serüvenini anlatıyor. Sadece yazar olmak isteyenlere değil, herkese okumasını tavsiye ediyorum.
Yayınevi: Kafekültür Yayınları
Alıntı: “Güzel hatıralar ve yanlış kararlar yan yana yaşar…”
10. Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık / Murat Gülsoy
Murat Gülsoy’un kurmacaya dair bilinen bütün o kuralları daha esnek hale getirdiği düşüncelerinden oluşan kitap, modern yazarlar ya da yazım stilini modernize etmek isteyenler için oldukça uygun. Öte yandan, okur ile yazan arasında görünmez bir dengeden bahseden yazar, bizlere yepyeni bir yazma portresi sunuyor. Kurmaca ile ilgilenen yazar ve yazar olmak isteyenlere öneriyorum.
Yayınevi: Can Yayınları
Alıntı: “Her edebiyat yapıtı kendinden önceki yapıtlarla bir ilişki içindedir”