Efsane bir profesyonellikle birçok işe imzasını atan Yavuz Turgul, Türk filmlerinin vazgeçilmez isimlerinden… Ustalık işi gerektiren tüm yapımlarda karşımıza çıkıyor ve alkışlarımızı sonuna kadar hak ediyor. Filmleri, kendi sinemasının sunduğu tarz, oyuncularla olan bağı ve verdiği mesajlarla hafızalarda yer etmeyi başarmıştır. Öyleyse hep birlikte Yavuz Turgul’la ve Turgul sinemasıyla tanışalım, buyurunuz…
5 Nisan 1946’da İstanbul’da doğdu
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde okudu
1984 yılında, “Fahriye Abla” filmiyle yönetmenlik serüvenine başladı, 1996’da izleyici rekorları kıran “Eşkıya” ve 2005 yılında çektiği “Gönül Yarası” filmleriyle Türkiye’den Oscar’a aday gösterildi
Yavuz Turgul’un yazdığı, yönettiği filmlerin büyük çoğunluğunda tek bir oyuncunun giderek artan devamlılığı görülür: Yavuz Turgul ve Şener Şen İlişkisi
İkilinin film geçmişlerini üç dönüm noktasında izleyebiliyoruz. Birinci dönüm noktası: “Tosun Paşa”
Osmanlı döneminde İskenderiye’nin iki köklü ailesi; Tellioğulları ve Seferoğulları, Yeşil Vadi denen bölge için birbirlerine düşman olurlar. Mısır topraklarında söz sahibi olan Tosun Paşa’dan herkes korkar ve onun sözü herkes için kıymetlidir. Sorunun çözülmesi için Tellioğlu ailesi evin uşağı Şaban’ı Tosun Paşa kılığına sokar. Ancak gerçek Tosun Paşa ortaya çıkınca olaylar başlar ve planlar altüst olur.
Senaryo: Yavuz Turgul
Yönetmen: Kartal Tibet
IMDb 9,1
İkinci dönüm noktasında “Muhsin Bey” filmi yer alıyor
Türk sinema tarihinin en başarılı filmlerindendir. Muhsin Bey; göç, sosyoekonomik dönüşümler, arabesk kültürün yaygınlaşması, kent ve toplum yozlaşması, hayaller ve düş kırıklıkları, kadın-erkek ilişkileri gibi birbirinden farklı perspektiften bakış açısı yaratan, Şener Şen ve Yavuz Turgul birlikteliğinin en kıymetli yapımıdır. Ayrıca Şener Şen ve Şermin Hürmeriç bu film setinde tanışıp evlenmişlerdir. Film; kendi doğruları ve prensiplerine bağlı eski bir müzik yapımcısı olan Muhsin Bey ve şöhret olmak isteyen Ali Nazik ismindeki saf gencin basit macerası olarak başlayıp Muhsin Bey’in yaşam ve onur mücadelesine dönüşen olayları konu almaktadır.
Yönetmen ve Senarist: Yavuz Turgul
IMDb 8,6
Üçüncü ve en önemli dönüm noktası ise “Eşkıya” filmi
2 milyon 568 bin 339 kişi tarafından izlenmiş olan ve 1996’dan 2001 yılına kadar Türk Sinemasının en yüksek gişe hasılatı elde eden filmi olmasıyla hepimizin hafızalarında yer etmiş çok başarılı bir yapım.
Film, 35 yıl önce Cudi dağlarında bir grup eşkıyanın jandarma tarafından yakalanması ve türlü sebeplerden dolayı bir kişi hariç can vermeleriyle başlıyor.. O bir kişi ise Baran…Baran 35 yıl sonra hapisten çıkınca ilk işi köyüne dönmek olur. Ama doğduğu topraklar şimdi baraj suları altındadır. Geçmişin izlerini sürmeye başlayan Eşkıya, acı gerçekle yüzleşir. Hapse düşmesine en yakın arkadaşının ihaneti neden olmuştur. Bu arkadaş Eşkıya Baran’in çocukluk aşkını, Keje’yi satın alarak İstanbul’a kaçmıştır. Eşkıya ne İstanbul’u ne de arkadaşının adresini bilmemektedir. Tren’de, Tarlabaşı’nın arka sokaklarında büyümüş Cumali ile tanışır. Onla birlikte İstanbul’a gider ve kendisinin derdinin yanında bir de Cumali’nin derdiyle uğraşmaya başlar. İstanbul ve bu karanlık sokaklar adım adım sevdiği kadın Keje’ye yaklaştırır Eşkıya’yı….
Yönetmen ve Senarist: Yavuz Turgul
IMDb 8,5
2010 senesinde “Av Mevsimi” filmiyle tekrar bir araya geldiler
Şener Şen, Çetin Tekindor ve Cem yılmaz üçlüsüyle zaten filmin tüm gidişatını anlayabileceğimiz başarılı bir Yavuz Turgul Filmi.
Avcı lakaplı Komiser Ferman ile adı deliye çıkmış İdris baba-oğul kadar birbirine yakın iki polistir. Aralarına antropoloji mezunu bir çömez olan Hasan katılmıştır. Üçü öldürülen genç bir kızın katilini bulmakla görevlendirilir. Soruşturma sırasında uyuşturucu ticaretinden zengin bir iş adamına kadar farklı insanlarla karşılaşacak bu üç polisin hayatı artık tamamen farklı olacaktır.
Yönetmen ve Senarist: Yavuz Turgul
IMDb 7,5
Yavuz Turgul’un senaryosunu yazdığı gişe rekorları kıran film: “Kabadayı”
Meşhur Kabadayılardan olan Ali Osman (Şener Şen) eski günlerine veda etmiştir. Beklenmedik bir anda yıllardır görmediği ve aşık olduğu kadının izini bulur ve bir oğlu olduğu haberiyle sarsılır. Oğlu Murat (İsmail Hacıoğlu) sevgilisi Karaca (Aslı Tandoğan) ile bir barda çalışmaktadırlar. Karaca’ya yıllardır aşık olan mafya üyesi Devran ise(Kenan İmirzalıoğlu) kızı geri alabilmek için her şeyi göze almıştır. Ali Osman’ın artık tek amacı oğlu Murat ve sevgilisi Karaca’yı korumaktır. Devran için hayattaki tek gaye Karaca’dır ve yoluna çıkan herkesi yok etmeye hazırdır…
Senaryo: Yavuz Turgul
Yönetmen: Ömer Vargı
Imdb 7,9
Akademi (Oscar) ödüllerinde “En İyi Yabancı Film” dalında Türkiye’yi temsil eden ve 7 adet ödülü bulunan film: Gönül Yarası
Nazım Bey, Anadolu’da öğretmenlik yaptıktan sonra İstanbul’a dönmüştür. Burada Takoz Atakan’ın taksisinde şoförlük yapan Nazım öğretmenle Dünya’nın yolları kesişir. Türkücü Dünya, psikolojik sorunları olan kocasından kaçıp İstanbul’a gelen ve kızıyla birlikte bir pavyonda çalışmaya başlayan bir kadındır. Nazım Bey, Dünya’yı her gün işe götürüp getirmeye başlar. Ancak, bir gün Dünya’nın eski kocası pavyonu basar. Nazım öğretmen de bu durumu görüp Dünya’ya ve küçük kızına sahip çıkar.
Yönetmen ve Senarist: Yavuz Turgul
IMDb 7,9
Yavuz Turgul ve Şener Şen birlikteliğinin son filmi: Yol Ayrımı (2017)
Yol Ayrımı, büyük bir tekstil şirketinin başında olan ve ülkenin en önemli iş adamları arasında yer alan Mazhar Kozanlı’nın geçirdiği kazadan sonra yaşadığı dramatik değişimi anlatıyor. Yol Ayrımı’nın birbiri ile ilişkili üç boyutu olduğu da söylenebilir.
Yönetmen ve Senarist: Yavuz Turgul
IMDb 6,7