Türk sinemasına yaptığı katkılarla adını unutulmaz yönetmenler arasına kazırcasına yazdıran Yavuz Turgul, yazar, yönetmen ve gazetecilik hayatına senaryosunu yazdığı, çektiği ve tek örneği olsa da müziklerini yaptığı 20 film sığdırdı. Turgul, hem şehir hayatını hem de köydeki ince detayları anlattığı becerisiyle aslında Türkiye üzerinden ne kadar başarılı çıkarımlar yapabildiğini de gösteriyordu. Büyük yönetmenin yazdığı ve çektiği filmlerden bazılarını bu akşam izlemek isterseniz aşağıdan seçebilirsiniz.
1. Züğürt Ağa
Yavuz Turgul’un senaryosunu kaleme aldığı feodal yapının çöküşünü anlatan hüzünlü hikayenin başrolünde, ileride Turgul ile çokça birlikte göreceğimiz usta oyuncu Şener Şen yer alıyor. Haraptar köyünün ağası etrafında dönen olaylar yağmur yağmayan köyün satılmaya karar verilip büyük şehre göç edilmesiyle başlar. Burada ağanın düşünmesi gereken ailesinin geçimini sağlamak mı, yeni işindeki devamlılığı sağlamak mı, Kiraz isimli himayesi altındaki genç kıza göz kulak olmak mı yoksa evlenmekten başka şey düşünmeyen babasıyla mı ilgilenmektir.
2. Muhsin Bey
Şener Şen ve Uğur Yücel birleşiminin en müptelası olunası örneklerinden biri Muhsin Bey. İkili sinema çevrelerine göre de bu filmdeki performanslarıyla zirveye çıkmıştır. Prensiplerine bağlı eski bir müzik yapımcısı olan Muhsin Bey, yaşam ve onur mücadelesini zor bela sürdürmeye çalışırken türkücü olmak için şehre çıkagelen Ali Nazik isimli gençle değişmeye başlar.
3. Eşkıya
Şener Şen ve Uğur Yücel’in başrollerde yine birlikte olduğu 1996 yapımı film, 2 milyon 568 bin 339 kişi tarafından izlenip hatrı sayılır bir gişeye ulaştı. 35 yıllık mahkumiyet ve yokluğun sonunda dönen Baran (Eşkıya) doğduğu toprakların artık baraj suları altında olduğunu öğrenir. Geçmişindekilerin peşine düşmeye karar veren Baran, köyden Beyoğlu’na uzanan yola çıkar. Burada Cumali isimli biriyle karşılaşacaktır.
4. Çiçek Abbas
Senaryoyu yazan Yavuz Turgul bu film için o dönemde gazetelerde haber olan bir minibüs şoförünün sevdiği kızı kaçırması olayından ilham aldığını söyleyecekti. Çekimlerin yoğun yağmur altında tamamlanmaya çalışıldığı film, oldukça zor şartlar sunuyordu. Hatta soğuk ve yağmur nedeniyle ses tellerini üşüten İhsan Yüce başkası tarafından seslendirilmek zorunda kalmış.
5. Tosun Paşa
Bir Kartal Tibet – Yavuz Turgul ortaklığı sonucu çıkan Tosun Paşa Türk sinemasının kült komedi filmleri arasında yer alıyor. Ahmet Tosun Paşa’dan esinlenilerek yaratılan Şaban (sahte Tosun Paşa) karakteri, evin uşağıyken birden 19. yüzyıl Mısır’ında Tellioğlu ve Seferoğlu Ailelerinin, İskenderiye’deki en değerli yer olan Yeşil Vadi mücadelesinin tam ortasında yer alır. İte kaka devam eden olay gerçek Tosun Paşa’nın ortaya çıkmasıyla başka boyuta taşınır.
6. Şekerpare
Şener Şen ve İlyas Salman’lı diğer harika birleşim Şekerpare, müzikal tadında adı gibi tatlı mı tatlı bir film. Tatlılığı yanında sayısını unutturacak kadar da replik ezberletti ve her izlendiğinde yenilerini eklemeye devam ediyor.
7. Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni
Haşmet Asilkan 60`lar ve 70`lerde çektiği aşk filmleriyle ünlenen bir yönetmenken artık devrin değişmesiyle çaptan düşmeye başlar. Aklındaki filmi her ne pahasına olursa olsun çekmeye hazırlanan Haşmet Asilkan, zorluklar ve yokluklar içindeyken hüzünlü hikayesi başka bir filme konu olur.
8. Kabadayı
Film artık nesli tükenen kabadayılık mecrasında yaşayan Ali Osman’ın, yıllar sonra oğlunu arayıp bulmaya çalışırken kendini oğlunun kız arkadaşı ve onun takıntılı takipçisi Devran’ın karşısında bulmasını anlatır.
9. Gönül Yarası
Akademi Ödülleri’nde de ‘En İyi Yabancı Film’ dalında Türkiye’yi temsil eden 2005 yapımı Yavuz Turgul filminde, anadoluda uzun yıllar öğretmenlik yapıp sonunda emekli olan Nazım İstanbul’a döndüğünde kocasından kaçıp kızıyla sığınacak yer arayan Dünya ile karşılaşır. Psikopat eş Halil’in dahil olmasıyla bu naif hikaye yavaş yavaş karanlığa sürüklenmeye başlar.
10. Sultan
Turgul, yazdığı bu senaryoyla Türk Sinemasına öyle önemli ve keyifli bir katkı sağlıyor ki…
Yaşadıkları fakir semtte çocuklarını yalnız başına yetiştirmek zorunda kalan Sultan, kimseye ihtiyaç duymadan evlere temizliğe giderek ailesini ayakta tutan güçlü bir kadındır. Hayatındaki değişiklik mahalledeki kadınlarla gittiği sinemayla sınırlanırken muhtarın oğlu yakışıklı Kemal ile toplu bir değişime sebep olur.
11. Hababam Sınıfı Güle Güle
Bu film, 2000’lerde devamı çekilene kadar kayıtlara geçen son Hababam Sınıfıydı. İnek Şaban, Güdük Necmi, Damat Ferit karakterlerinin olmadığı ikinci, Kel Mahmut karakterinin olmadığı tek filmdi. Bu defa izlediğimiz Hababam Sınıfı, doğulu bir ailede yetişen Mehmet Bülbül adlı edebiyat hocasının hikayesiyle başlıyor. Eski filmlerdeki tadı yaratıp yaratmadığı tartışılabilecek olan filmde akılda kalan karakterlerin başında; Mehmet Ali Erbil’in canlandırdığı Ali, beden öğretmeni Müjdat Eken, Melahat hoca ve elbette Koca yeşil gözleriyle Gamze bulunuyor.
12. Av Mevsimi
Bir cinayet araştırması sırasında hayatları altüst olan üç polisin hikâyesini anlatan film Şener Şen, Çetin Tekindor, Okan Yalabık gibi isimleri buluştururken bonus olarak Cem Yılmaz’ın kötü şarkılı sahnesini ekliyor.
13. Yol Ayrımı
Yavuz Turgul imzalı son film Yol Ayrımı, tekstil devi olan şirketinde ve hayatında acımasızlığıyla öne çıkan Mazhar Beyin hikayesidir. Geçirdiği kaza neticesinde hayatı değişmeye başlayan Mazhar, artık hayata tutunmak için çabalamaya karar verir. Tabii bu istediği değişim düşündüğü kadar kolay olmayacaktır.