Yavru kediler… Hangimiz sevmeyiz ki bu küçük sevimli tüy yumaklarını? Masum bakışları, kimi zaman yerlerinde duramayan yapıları, kimi zaman da uyuyup kalmaları. Bazen uzaktan sevmenin yetmediği durumlarda kendilerini sahiplenmek ve onlarla beraber yaşamak isteriz. Ancak küçük dostlarımızın annelerinden uzak oluşları, yeni bir çevreye alışma süreçleri ve psikolojik gelişimleri için onlara uygun bir bakım yapılması gerekmektedir. Bu yazımızda yavru kediler için 9 bakım önerisini sizlere sunuyoruz.
1. Veteriner
Yavru kediler eğer sokakta bulundularsa ve annelerinden ayrılmışlarsa yapılması gereken ilk şey kesinlikle kediyi bir uzmana göstermektir. Zira hayvanlarla olan ilişkimizde en önemli şey karşılıklı olarak sağlıklı yaşayabilmemizdir. Yavru kedinin de kendimizin de herhangi bir sağlık problemi yaşamaması adına bu adım kesinlikle atlanmamalıdır.
2. Isınma
Annesinden ayrılmış bir yavru kedinin ilk ihtiyacı ısınma olacaktır. Minik dostlarımız ilk 5 haftalık süreçte kendi vücut ısılarını koruyamazlar. Orta boy bir kutu yavru kedimiz için yeterli olacaktır. Kutuya birkaç parça temiz kumaş serin. Naylon ve muşamba gibi malzemelerden kaçının. Yavru kedi için sıcak su torbasına eğer yoksa su şişesinin içine kaynar olmayan sıcak su koyup havluya sarıp bunu da kutunun içine yerleştirmeniz iyi olacaktır. Şişenin su sızdırmadığından ve yavru kedinin direk şişe ile temas etmediğinden emin olun. Şişenin içindeki suyu birkaç saatte bir kontrol edip soğuk suyu sıcak su ile değiştirin. Kutuyu evinizin sakin ve esinti olmayan bir yerine koyun.
3. Beslenme
Yavrumuz eğer mamasını kendi yiyemeyecek kadar küçük ise; onu beslemek için, veteriner ya da petshoplarda bulabileceğiniz yavru kediler için satılan biberonlardan faydalanmalısınız. Anne sütünü ikame edecek ürünleri de gene veteriner ve petshoplardan bulabilirsiniz. Mamayı hazırlarken minik porsiyonlar halinde ve tek kullanımlık şekilde hazırlayın. Eğer mamadan arta kalan olursa tekrar kullanmak için saklamayın ve atın. Mama sıcak ya da soğuk olmamalıdır, oda sıcaklığında bir mama yavrumuz için iyi olacaktır. 3-4 saatte bir beslenmeleri gerekmektedir. Mamayı yedirirken, yavru kedilerin tüm ayakları hareket halindedir. Tırnaklarını da kullanmayı daha bilmedikleri için, küçük dostumuzu ufak bir bez ya da havluyla sarmalamak ellerimizin çizilmesini önleyecektir.
4. Tuvalet
Kediler oldukça temiz hayvanlardır bu konuda hiç şüphe yok. Yavru kediler genellikle annelerinden içgüdüsel olarak tuvaletlerini nereye yapacakları konusunda bilgileri almışlardır. Fakat yavru kediler annelerinin yanından erken ayrılmışlarsa ve tuvaletlerini kendileri yapamayacak kadar küçükler ise bu konuda onlara yardımcı olmamız gerekir. Tıpkı annelerinin yavrulara yaptıkları gibi minik popolarını yalayamayacağınız için farklı bir yöntem kullanabilirsiniz. Zeytinyağlı kulak temizleme çubukları işinize yarayacaktır.
5. Uyku
Yavru kediler beslenmeleri arasındaki 3-4 saatlik dönemleri genel olarak uyuyarak geçireceklerdir. 2 saatte bir onları uyandırmadan tuvaletlerini yapıp yapmadıklarını kontrol edin. Aksi halde derileri idrardan kötü etkilenebilir. Yavru kedimiz için yapmış olduğumuz kutunun içindeki kumaşları belirli aralıklarla temizleri ile değiştirmenizde fayda var.
6. Emme İstekleri
Yavru kediler içgüdüsel olarak annelerini emme eğilimindedirler. Fakat annesinden ayrılmış olan minik dostumuz ilk fırsatta sizi emmek isteyecektir. İlk başlarda ellerinizdeki etli bölümleri ve parmak aralarını emme ile başlayacaklardır ve engel olmazsanız eğer bunu saatlerce sürdüreceklerdir. Aşırı keyifli bir duygu olmasına rağmen yavru kediyi buna çok fazla alıştırmamanız gereklidir. Eğer birden fazla yavru kediye bakmaya başlamışsanız birbirlerini de emme eğilimleri olacaktır. Uyku durumlarında birbirlerinden bir miktar ayrı tutmanız emilen yavrudaki deri problemlerini asgariye indirecektir.
7. Ortam Güvenliği
Yavru kediler oyun oynamayı çok severler. Zira iplik, yumak, kablo gibi şeyleri çiğnemek hobileri arasına girebilir. Bu tarz malzemeleri çok fazla açıkta bırakmayınız. İplikleri yutabilirler, kablodaki elektrikten çarpılabilirler. Sonuçları hiç de hoş olmayacaktır. “Kendisini atmaz heralde?” gibi bir düşünceyle etrafta açık kapı ve pencere bırakmamanız da tavsiyedir.
8. Gelişim ve Mamaya Geçiş
Yavru kediler ilk haftanın sonunda doğduklarından tam 2 kat ağır olacaklardır. Doğduklarında kapalı olan gözleri 8 ile 12 gün arasında açılacaktır. Başlarda mavi olan göz renkleri iki hafta sonra renk değiştirmeye başlar ve 3 ay sonunda kendi renkleri alacaklardır. İki haftalık olgunluğa geldiklerinde yapışık kulakları açılacak ve seslere tepki vermeye başlayacaklardır. Sağlıklı bir yavru kedi hareketli, iştahlı ve düzenli olarak tuvaletini yapmalıdır. Olağanın dışında bir durum gözlerseniz hemen veterinere başvurmanız önerilir.
4 haftalık olgunluğa erişen yavru kedileri biberonla beslemek haricinde sulandırılmış yavru kediler için uygun olan konserve mamalarla da beslemeye başlayabilirsiniz. Biberonla beslemeyi azaltıp mama ile beslemeyi arttırırken orantı ile devam edin. 5 haftalık olgunluğa erişince konserve mamanın içindeki su oranını da yavaş yavaş azaltıp sadece mama ile beslemeye geçebilirsiniz.
9. Aşı
Yavru kedilerin parazit uygulamaları ve aşıları kesinlikle aksatılmamalıdır. 3 haftalık olgunluktan itibaren veterinerinizin verdiği programa uygun hareket etmelisiniz. Yavru kedimizin hayatına sağlıklı bir şekilde devam etmesi için aşılarını kesinlikle aksatmamalı ve zamanında yapılması gerekmektedir.
Petle kimdir?
Petle, hayvanlar ve hayvanseverleri bir araya getirebilmek için tasarlanmış yepyeni bir sosyal platform. Ayrıca “Kayıp & Yuva Arayan” özelliğiyle, yolunu kaybetmiş bir dost veya yalnız kalmış bir can için çözümün bir parçası olmayı mümkün kılıyor. Konum bilgisiyle yapılan paylaşımlar sayesinde, ihtiyaç anında yakındaki hayvanseverler anında bilgilendirilebiliyor. Bu sayede kullanıcılar hem kendileri hem de çevresindeki kişilerin ihtiyacı olduğunda hayvanların yuvaya kavuşmasında aktif bir rol oynayabiliyor.
Uygulamayı indirmek için Android kullanıcılarını buraya, İphone kullanıcılarını ise buraya alalım.
Petle ile siz de onlara yuva olun
Petle sayesinde sahipsiz kalmış canlara yuva olabilir, böylelikle sokak hayvanlarının hem barınaklara gitmesini önler hem de sıcacık bir evlerinin olmasını sağlayabilirsiniz!