Corona virüsü salgını nedeniyle dünya tetikte. Her gün hemen hemen dünyanın her yerinden yeni ölüm ve vaka haberleri alıyoruz. Türkiye’de de vaka sayısı günden güne artış gösteriyor. Şu ana dek corona virüsü sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye vaka sayısı ise bin 529’a yükseldi. Türkiye ise corona virüsü salgınının başından beri önlemler almaya çalışıyor. Corona virüsünün ölüm oranlarını daha önce sizlerle paylaşmıştık. Virüs daha çok bağışıklık sitemi düşük olan kişileri ve kronik hastalığı olanları etkiliyordu. Bu nedenle de virüs özellikle 65 yaş ve üzerinde daha ölümcül sonuçlara neden olabiliyordu. Hükümet ise bazı önlemler aldı. Ancak 65 yaş ve üzere yaşlılarımız için alınan bu tedbirler onları ne kadar koruyor? Biz yaşlı büyüklerimiz için ne yapabiliriz, gelin brilikte bakalım.
Corona virüsünün 65 yaş ve üzere kişileri etkileme oranı da değişiklik gösteriyor. Ölümler ise en sık bu yaş gurubunda yaşanıyor
Türkiye’de bunun için 22 Mart’ta önlem alındı ve 65 yaş üstü kronik rahatsızlığı olan kişilerin sokağa çıkması yasaklandı
İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunanlar için “ İkametten ayrılma kısıtlaması/yasaklanması” konulu genelge gönderdi.
Genelgede 65 yaş ve üzeri ile bağışıklık sistemi düşük, ve kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullanan vatandaşlar bugün saat 24.00’dan ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri sınırlandırılarak sokağa çıkmalarının yasaklandı.
Tabii ki bu kararda ihtiyacı olan yaşlıların ihtiyaçlarının karşılanması da yer alıyordu. Özellikle yalnız yaşayan ve ihtiyaçlarını karşılayamayan yaşlılar için önlemler alındı
Yaşlılarımızın mağdur olmaması için temel ihtiyaçlarını karşılamak adına vali/kaymakamların başkanlığında 65 yaş üstü Vefa Sosyal Destek Grubu oluşturuldu. İllerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından 65 yaş ve üzeri ile kronik vatandaşlarımızın sağlık başta olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tedbirler alındı. İkametlerinden ayrılmalarına kısıtlama/yasaklama getirilen vatandaşlar için 112, 155, 156 numaraları üzerinden ihtiyaçlarını bildirebilecekleri açıklandı.
Bunun yanı sıra başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yaşlılara yardım için kolları sıvadı ve onların ihtiyaçlarını giderek için belediyeler tarafından da destek grupları oluşturuldu
Ancak bazı yaşlılar, bu yasağa uymadı. Bazıları ise yasaktan haberdar olmadığını söyledi. Peki Türkiye’nin yaşlı nüfusu ne kadar?
Türkiye’de 65 yaş üstü nüfus oranı kaç?
Öncelikle Türkiye’de yaşlı nüfusu br hayli fazla. Türkiye’de 10 kişiden biri 65 yaş ve üzerinde.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus 2019 yılında 7 milyon 550 bin 727 kişi oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise yüzde 9.1. Türkiye’de yaşlıların yaş aralığına bakıldığında büyük bölümünün 65-74 yaş grubunda olduğu görülüyor ve ne yazık ki her 5 yaşlıdan en az biri tek başına yaşıyor. Ortalama olarak yaşlı nüfusun 1 milyon 373 bin 521’i tek başına yaşıyor.
Yaşlılarımıza nasıl destek oluruz, onlar için neler yapabiliriz?
Mutlaka apartmanınızda ya da mahallenizde bir yaşlı birey vardır. Bu durumda ise gençler olarak yapmamız gereken sokakta bir yaşlı gördüğümüzde video çekerek azarlamak değil, onların ihtiyaçlarını karşılamak adına destek olmak. Tabii bunu yaparken de onların enfeksiyon kapma riskine karşın korunmak. Yaşlılarımız için neler yapabiliriz?
1. Apartmanınızda yaşlı varsa kapısını çalıp yardım etmeyi teklif edin
Evet bazı yaşlılar yardım teklifini geri çevirebiliyor, ancak biz gençler olarak onları bilgilendirmeli ve yardımcı olmalıyız. Durumun önemini anlatmaya çalışın ve ona dışarı çıkmamasını gerektiğini belirtin. Acil ihtiyaçlarını siz karşılamaya çalışın ya da ona belediye hizmetleri ile ilgili bilgi verin.
2. Özellikle teknoloji konusunda bilgilendirmeye çalışın
Bundan kastımız tabii ki onları mobil oyun dünyasıyla tanıştırmak değil. Mobil bankacılık hizmetleri ya da online market alışverişlerinden bahsediyoruz. Bunları yapamayacak durumdaysa da siz yine de bu tarz hizmetler olduğunu ve bankaya ya da markete gitmesine gerek olmadığını söyleyin. Eğer bankaya yine de gitmek istiyorsa bir yakınından rica etmesini belirtin ya da siz onun için gidin.
3. Sokakta bir yaşlı gördüğünüzde onları korkutmak yerine durumun ciddiyetini anlatmaya çalışın
Sokakta bir yaşlı gördüğünüzde telefonunuza sarılıp videoya almak yerine ona yasaktan ve virüsün risklerinden bahsedin. Evet bazı yaşlılar bu konuda oldukça katı görüşlere sahip. Ancak tatlı dille anlatılamayacak bir şey yok. Bu nedenle onları azarlamak “Burada ne işin var?” demek yerine, bilinçlendirmeye çalışın.
4. Mahallenizdeki gençlerle bir destek grubu oluşturmaya çalışın ve yaşlıların ihtiyaçlarını karşılayın
Yalnızca apartmanınızdaki değil, mahallenizdeki yaşlılar için de bir şeyler yapabilirsiniz. Gençlerle bir destek grubu oluşturmaya çalışın. Mahallenizde yaşayan yaşlıların ihtiyaçlarını karşılamayı teklif edin. Tabii ki bunu yaparken maske ve eldiven takarak ve sosyal mesafe kuralına uyarak hareket etmeye çalışın.
5. Sokağa çıkmak istemiyorsanız, yaşlılar için gerekli numaraları arayarak en azından temel ihtiyaçlarını sipariş edin
Tabii ki bugünlerde siz de sokağa çıkmak istemeyebilirsiniz. Ancak yine de yapabileceğiniz bir şeyler bulunuyor. Eğer mahallenizde ya da apartmanınızda yaşayan yaşlıların adreslerini biliyorsanız, onlar adına 112, 155 ve 156 numaralarını arayarak sizler ekmek ve su gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Ya da yaşlı komşunuzun numarasını biliyorsanız, onu arayarak bilgilendirebilir ve ihtiyaç halinde arayabileceği numaraları söyleyebilirsiniz.
6. Etrafınızdakileri de yaşlılara yardım konusunda bilinçlendirmeye çalışın
Etrafınızda farklı görüşlere sahip kişiler mutlaka vardır. Bu nedenle etrafınızdakileri de yaşlılar hakkında bilinçlendirmeye çalışın. Onların yardıma ihtiyaçları olduğunu anlatın. Bu şekilde daha geniş bir kitlenin yaşlılar konusunda bilinçlenmesini ve yardım etmesini sağlayabiliriz.
7. Belediyenizi arayıp yaşlılara yardım konusunda neler yaptıklarını öğrenin
Pek çok belediyenin yaşlılara yardım için harekete geçtiğini belirtmiştik. Siz de belediyenizi arayarak yaşlı hizmetleri hakkında bilgi alın. Tabii ki bu bilgiyi hem yaşlılarla hem de çevrenizdekilerle paylaşın.