Pek çok insanın korkulu rüyası olan yaşlılık, bazı göz ardı edilemeyen belirtilerle birlikte ortaya çıkıyor. Cilt kırışıklıkları, göz altı torbaları veya hareket kabiliyetindeki kısıtlılıklar yaşlılık belirtilerinden bazıları. Elbette “büyük kulaklar” da öyle! Öyle ki bazı kültürlerde büyük kulaklar, uzun bir yaşamın en somut göstergesi olarak kabul ediliyor. Peki, yaşlandıkça kulaklar neden büyür? Bilim bu soruya nasıl yanıt veriyor? Detaylara birlikte bakalım.
Yaşlılık, yaşamdaki doğal fakat korkutucu unsurlardan biri
Göz altı torbaları, ciltteki kırışıklıklar veya hareket kısıtlılıkları ise yaşlılığın en dikkat çekici belirtileri arasında
Elbette büyük kulaklar da öyle! Bildiğiniz gibi kulaklarımız, yaşlandıkça büyüyen uzuvlarımızdan
Öyle ki bazı kültürlerde uzun bir yaşamın en somut göstergesi olarak kabul ediliyorlar
Peki ama yaşlandıkça kulaklar neden büyür?
Her şeyden önce şunu belirtmekte fayda var: Büyük kulaklar, bildiğimiz anlamdaki büyümenin bir eseri değil. Bilim insanlarına göre yaşlılıkla birlikte kulaklarda ortaya çıkan değişimi büyümek yerine “hacimsel değişiklik” olarak ifade etmek daha doğru. Gelin şimdi kulaklarda meydana gelen bu hacimsel değişikliğin sebeplerine daha yakından bakalım.
İnsan vücudunda üç tür kıkırdak doku bulunuyor: Saydam, elastik ve fibrokartilaj
Bildiğiniz gibi kulaklar da kıkırdak ile sarılı yumuşak dokudan meydana geliyor. İşitme işlevini yerine getiren ve içerisinde denge organının bulunduğu bu uzuvdaki kıkırdak dokusu ise kolajen ve elastin adlı esnek yapılardan oluşuyor.
Yaşlanmayla birlikte kulağı oluşturan yapılardaki lifler parçalanmaya başlıyor
Bu ise kulağı oluşturan dokulardaki esnekliğin kaybolmasına sebep oluyor. İşte bu noktada devreye yer çekimi giriyor!
Yer çekimi, yıllar geçtikçe esnekliğini kaybeden kulak dokusunun sarkmasına ve uzamasına veya bir başka şekilde ifade etmek gerekirse büyümesine neden oluyor. Kısacası yaşlandıkça kulaklar neden büyür sorusunun yanıtı, önemli oranda yer çekimi!
Bilim insanlarına göre genetik ve çevresel faktörler de kulakların büyümesine sebep oluyor
Daha doğrusu bu faktörler kulakların daha çok büyümesine neden olabilir. Çünkü tüm insanların kulağı yaşlanmayla birlikte büyüyor. Ancak yüz kasları ve cildi daha gevşek olan insanların kulak kıkırdaklarının ve kulak memelerinin uzama eğilimi daha fazla.
Bazı uzmanlara göre uzun süreli küpe kullanımı da kulakların normalden daha fazla büyümesine neden olabilir
Özellikle de yaşlılık döneminde takılan ağır takılar. Amerika Birleşik Devletleri’nde uzun süre kulak, burun ve boğaz uzmanı olarak görev yapan Dr. Nina Shapiro konuyla ilgili olarak “Daha ağır küpeler takan kişiler yaşlandıkça daha uzun ve daha esnek kulak memeleri geliştirebilir.” ifadelerini kullanıyor.
Kaynak: 1