Hatırlarsanız 2022 yılının 30 Ekim gecesi, Güney Kore’nin başkenti Seul’de Cadılar Bayramı kutlamaları sırasında yaşanan izdiham, 151 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Bu trajedi, izdihamların yarattığı felaketleri gözler önüne seriyordu. İzdihamlar, güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu ya da paniğin kontrol edilemediği durumlarda trajik sonuçlar doğuruyor. Spor müsabakalarından dini törenlere, festivallerden yardım etkinliklerine kadar her ortamda, organizasyonların ve yetkililerin alacağı tedbirlerin hayati önem taşıdığı açıkça görülüyor. İşte yaşanan en kötü izdihamlar…
1. Spor müsabakalarında yaşanan izdihamlar
1989, Hillsborough faciası (İngiltere):
Sheffield’da Liverpool ve Nottingham Forest arasında oynanan FA Kupası yarı final maçında, tribünlerde yaşanan aşırı kalabalık nedeniyle 96 kişi hayatını kaybetti, 200’den fazla kişi yaralandı. Bu olay, futbol dünyasının güvenlik önlemleri konusundaki tutumunu değiştirdi.
2001, Gana:
Gana’da, polisin, Accra’nın ana futbol stadyumunda isyan eden taraftarlara göz yaşartıcı gaz sıkması sonucu çıkan izdihamda en az 126 kişi öldü.
2022, Endonezya futbol stadyumu faciası:
Bir futbol maçında çıkan şiddeti bastırmak isteyen polisin müdahalesi, izdihama yol açtı. En az 125 kişi yaşamını yitirdi, 320 kişi yaralandı.
2. Hac ziyaretlerinde yaşanan izdihamlar
1990, Mekke El-Muaissem tüneli (Suudi Arabistan):
Kurban Bayramı sırasında, Mekke yakınlarındaki bir tünelde çıkan izdiham, 1.426 hacının ezilerek hayatını kaybetmesine neden oldu.
2006, Cemarat köprüsü (Suudi Arabistan):
Hac ibadeti sırasında şeytan taşlama ritüelinde yaşanan yoğun kalabalık ve izdiham, 362 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı.
2015, Mina faciası (Suudi Arabistan):
Hac sırasında yaşanan bir diğer trajedi, 717 kişinin ölümü ve 863 kişinin yaralanmasıyla sonuçlandı.
3. Dini törenlerde ve tapınaklarda izdihamlar
2005, Bağdat köprüsü (Irak):
Bir intihar bombacısı söylentisi, Dicle Nehri üzerindeki bir köprüde paniğe yol açtı. Bu olayda 1.005 kişi hayatını kaybetti.
2008, Naina Devi tapınağı (Hindistan):
Bir heyelan söylentisi, hacıların paniklemesine neden oldu ve 145 kişi yaşamını yitirdi.
2022, Keşmir Mata Vaishno Devi tapınağı:
Yeni Yıl kutlamaları sırasında yaşanan izdihamda 12 kişi öldü, birçok kişi yaralandı.
İlginizi çekebilir:
4. Festivaller ve konserlerde yaşanan izdihamlar
2010, Love Parade Festivali (Almanya):
Duisburg şehrinde düzenlenen bu ünlü müzik festivalinde tüneldeki aşırı kalabalık 19 kişinin ölümüne, 342 kişinin yaralanmasına neden oldu.
2021, Astroworld Festivali (ABD):
Rapçi Travis Scott’ın konserinde sahneye doğru ilerleyen kalabalık, izdiham yarattı. En az 9 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.
5. Diğer felaketler
2010, Phnom Penh (Kamboçya):
Su festivalinin son gününde bir köprü üzerinde sıkışan kalabalık ve izdiham 350 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
2022, Nijerya:
Nijerya’nın güneyindeki Rivers eyaletinde bir kilisede yiyecek almak için gelen kişilerin kapıyı kırması sonucu çıkan izdihamda en az 31 kişi öldü. Yaşanan en kötü izdihamlar yazımızın sonuna geldik.
Kaynak: 1