“Mesele şu ki nostalji inkar demektir. Şimdiki acı veren zamanın inkarıdır.
Yanlış bir biçimde geçmiş bir dönemin, günümüzden daha iyi olduğuna inanmaktır.
Bu romantik hayal yanılsaması, bu insanların şimdiki zamanla yüzleşirken zorluk çekmelerinden kaynaklanıyor.”
Midnight in Paris’te geçen bu diyalog, eski dönemlere olan özlemimizin sebebini acımasız ama doğru bir şekilde anlatıyor. Bu açıklamanın doğruluğunu inkar edemesek de, şimdiki zamanın acı verdiği konusunda hemfikiriz. Eminiz diğer zamanların da kendilerine göre sıkıntısı vardır ama iş hayal kurmaya geldiğinde bunların ne önemi var?
Hayal kurmak demişken “Hangi zamanda yaşamak isterdin?” sorusuyla karşılaşmışsınızdır. Hiç olmadı kendi kendinize bile düşünmüşsünüzdür. Bu listemizde de işte bu sorunun peşine düştük ve tarihi biraz kurcaladık. Size de sadece, kendinize uygun bir dönem bulmak kaldı.
1. Felsefeye ilgi duyuyorsanız sizi Antik Yunan’a alalım
Eshilos, Aristofanes, Evripides, Sofokles, Aristo, Eflatun, Sokrates, Herodot ve Ksenofon gibi felsefe üstatlarıyla vakit geçirip fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Düşünmekten sıkılırsanız savaş meydanlarında da yerinizi ayırtabilirsiniz.
2. Sanat sanat olalı böyle bir dönem görmedi: Rönesans
Sanatsal ve bilimsel gelişmelerin hızla yayıldığı, hümanizmin değer kazandığı, matbaayla birlikte düşüncelerin bol paylaşım aldığı Rönesans, sanatseverler için biçilmiş kaftan.
3. Romantizme düşkünler için Victoria devri
Kraliçe Victoria’nın Büyük Britanya’da hüküm sürdüğü 1837 ve 1901 yıllarına gidecekseniz eğer, ölüm oranlarının az olduğu Londra’nın doğusunu tavsiye ederiz. Bu dönemde sirklerde eğlenebilir, tuvaletlerinizle balodan bolaya koşabilir ve romantik zamanlar yaşayabilirsiniz.
4. Müzikseverler 60’lara
Müzik, müzik ve yine müzik diyorsanız tabii ki 60’lar. Bu dönemde dinleyebileceğiniz o kadar çok sanatçı var ki, insanın düşününce başı dönüyor. The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan, Jimi Hendrix, The Doors, Led Zeppelin, ve daha neler neler.
5. Düşünce özgürlüğüne ihtiyaç duyuyorsanız Aydınlanma Çağı
Şu zamanda bile en çok ihtiyaç duyduğumuz şey, 18. yüzyılda batı toplumlarında yaşanmıştı aslında. Aklı ve düşünceyi, ön yargılardan ve geleneksel varsayımlardan kurtarmaya yönelik düşünsel bir harekette yer almak, ruhunuzdaki boşluğu doldurmanızda yardımcı olabilir.
6. İki buhran arası yirmili yıllar
1. Dünya Savaşı sonrasında hayatta kalan insanlar kendilerini eğlenceye verdi. Büyük şehirlere akın edip sabahlara kadar içip, dans ettiler. Bu dönemde, yani 20’lerde yaşamak isteyeceğiniz yerlerin başında New York, Chicago ve Berlin geliyor. Eğer Hemingway’le tanışmak istiyorsanız Paris’i de öneririz.
7. Maceraperestler için 16. yüzyıl Avrupası
Avrupalıların yeni ticaret yolları keşfetmek amacıyla okyanuslara açılarak yeni kıtalar ve ülkeler keşfettiği bu dönem, heyecan arayan maceraperestler için birebir. Özellikle günümüzde keşfedilen yerlerin genellikle uzayda olduğunu düşünürsek (ki bunun için NASA’da falan olmamız gerek), 15. ve 16. yüzyıl Avrupa’sı gayet mantıklı.
8. Lale Devri
Bu döneme gidecekseniz, devlete kapağı atmanızı tavsiye ederiz. Çünkü o dönemde İstanbul, devlet büyükleri için bir cennetti. Siz de rahat bir yaşam, sınırsız eğlence ve batı kültürüyle tanışma keyfi içerisinde yaşayabilirsiniz.
9. Sinir stres atmak istiyorsanız 90’ların Seattle’ı var
Çok eskiye gitmek istemezseniz elimizde 90’lar var. Peki niye mi Seattle? Size sadece şunu söyleyelim: Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Sonic Youth, Smashing Pumpkins, Kurt Cobain & Courtney Love. Bu dönemde gündüz sanat okuluna gidebilir, akşamları kafede çalışabilir, boş zamanlarınızda da yerel bir grupta bas çalabilirsiniz.
10. Ailesine düşkünler 50’lerin Amerika’sına
2. Dünya Savaşı sonra erdikten sonra Amerikalılar normal hayatlarına geri dönmek istedi. Popülasyonda yaşanan büyük artışlar, geniş ailelerin New York gibi kalabalık yerlerden, şehir dışına taşınmasına sebep oldu. Ve insanlar geniş ve huzurlu banliyö evlerinde yaşamaya başladı. New York’ta yüksek maaşlı bir iş, banliyöde yaşam, üstü açık bir Cadillac… daha ne olsun.