Değişim olgusunun özellikle son yüzyıldaki kanıtlarından yalnızca biri olan teknolojinin gelişmesi ve bu gelişim sonrasındaki dijitalleşme, hayatımızın bir gerçeği ve ayrılmaz parçası haline geldi. Bunun getirisi olarak kontrol sağlamak isteyen otoritelerin yer yer doğru ama bazen de kullanıcıları memnun etmeyen yasaklama girişimleri “yasaklı sitelere nasıl girilir?” gibi soruların gündelik yaşamımız için önemli olmasına zemin hazırladı. Web dünyasının soru cevaplarla büyümeye devam etmesi kenarda dursun biz de bu yazımızda yasaklı sitelere giriş için yapılması gerekenleri sıralamaya çalışalım.
Siyasi tartışmaların tanıdık coğrafyası olan ülkemizde de sıkça konuşulan konulardan biri olan yasaklı sitelere, gerek bir siyasi söylemin ardından gerekse toplumun bir kesiminin rahatsız olmasıyla bu yasaklı sitelere girişin çözümleri araştırılır oldu. Bugüne kadar gördük ki, yasaklanan her site açılma kararının verilmesine dek geçen sürede pek de yasaklı olmadı. İşin özün, yöntemi bilenler için yasaklı sitelere giriş oldukça kolay oldu.
Yasaklı sitelere giriş: Ktunnele giriş
Bu tip erişim engellerinin ortaya çıkmasıyla “bilgisayardan yasaklı sitelere giriş programı” ya da mobilden erişim sağlamak isteyenlerin “yasaklı sitelere cepten giriş” gibi anahtar kelimelerle arama motorunu ziyaret ettikleri gözleniyor. İşte Ktunnele giriş araştırması yapan kullanıcılar da bu ziyaretçiler arasında yer alıyor.
Bir web sitesinin internet hattında var olan DNS server yardımı ile erişimi ortadan kaldırılan, yani yasaklanan bir siteye girmek çok da zor değil. Bu web sitelerinin aracılığıyla yasağa tünel kazmak mümkün.
Tarayıcı (örneğin Google Chrome) üzerinden gerçekleştirilen basit işlemler sayesinde VPN kurulumun gerekliliği ortadan kalkıyor.
Bu işlem sürecini başlatmak için arama motoruna sadece “ktunnele giriş” yazmak bile yeterli oluyor. Böylece karşınıza çıkan adreslerden birini kullanarak farklı bir bölgeden istediğimiz web adresine ve içeriklere erişim yani kapatılan sitelere giriş sağlayabilirsiniz. Daha basit bir anlatımla yasaklı sitelere giriş Chrome üzerinden de mümkün oluyor.
Yasaklı site giriş engelini aşmak için bir başka yöntem
Yasaklı sitelere giriş cepten de (mobil) bilgisayardan da (PC) zor değil. Çözüm için birden fazla seçenek var. Aslında her yasak kısa süre içinde yasağı delme çözümlerini de beraberinde getiriyor ister istemez.
Bu çözümlerden bir diğer anahtar sözcük ise vtunnel olarak beliriyor. Yine arama motoruna “vtunnel giriş çevrimiçi” şeklinde üç anahtar sözcüğü yazmak pek çok seçeneğin karşınıza çıkmasına olanak tanıyor. Arama motorunun sunduğu adreslerden yani, proxy sitelerden yardım alabilirsiniz. Bu sitelerin aracılığıyla yasaklı sitelere giriş gözünüzü korkutmuyor. Vtunnel giriş çevrimiçi hizmeti sunan bu aracılar sayesinde yasağın kapsama alanı dışına çıkabilirsiniz.
Yasaklı sitelere giriş DNS ayarlarını değiştirmekle de mümkün
Kimi çözümler yukarıda anlatmaya çalıştığımız gibi aracı web siteleri ile işlerlik kazanırken bazı çözüm seçenekleri ise DNS ayarlarıyla oynamanız gerektiğine işaret ediyor. Yasaklı sitelere giriş DNS ayarlarıyla oynamakla mümkün. Diğer çözüm önerilerine kıyasla birazcık daha dolambaçlı ve azıcık daha uğraştıran bu yöntem yine amacınıza hizmet ediyor.
Domain Name System kalıbının kısaltması olan DNS’nin değiştirilmesine gelirsek, ilk olarak Windows DNS ayarlarının nasıl değiştirebileceğinizi adım adım anlatabiliriz:
Öncelikle ekranın sağ alt kısmında yer alan Wifi sembolüne tıklayabilirsiniz. Burada bulunan “Ağ Paylaşım Merkezi”ne girip bağlı olunan ağa tıklamanız ve özellikleri seçmeniz gerekiyor. Daha sonra karşınıza çıkan sekmede İnternet protokolü sürüm 4 (tcp/ipv4) seçeneğine tıklayıp özelliklere ulaşın. Bitti mi? Bitmedi… Ardından “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneğine bir tik atıp kutulara DNS adreslerini yazıp ayarları kaydetmeniz şart.
Peki hangi adresleri yazacaksınız? Bu sorunun cevabı aşağıdaki seçeneklerde mevcut.
Google:
8.8.8.8
8.8.4.4
Yandex:
77.88.8.8
77.88.8.1
Level3:
209.244.0.3
209.244.0.4
OpenDNS:
208.67.222.222
208.67.220.220
Yasaklı sitelere giriş için DNS ayarlarını Windows 10’da değiştirmek
“Yasaklı sitelere giriş DNS ayarları Windows 10” gibi bir soru kalıbı da kullanıcıların Google’dan yardım beklediklerini gösteriyor. Haliyle konuyu bu aşamada biraz daha özelleştimek gerekiyor. O nedenle bu kısımda Windows 10 özelinde DNS ayarlarının nasıl değiştirileceğini de yazalım…
- Kontrol panelinde yer alan “ağ ve internet” seçeneğine tıklayın.
- Sol kısımda bulunan, “adaptör ayarlarını değiştir” seçeneğini tercih edip yapılandırmak istediğiniz bağlantıyı sağ tıkladıktan sonra “özellikler” yazan bölüme geçin.
- Ardından açılan özellikler menüsündeki “internet protokolü sürüm 4 (TCP / IPv4)” yazan kısma iki kez tıklayın.
- Ve sonrasında karşısına çıkan “aşağıdaki DNS sunucu adresini kullanmak” için “otomatik olarak DNS sunucusu adresini al” seçeneğini kullanın ve kullanmak istediğiniz DNS’yi girin.
- Cloudflare kullanmayı planlıyorsanız, 1.1.1.1 tercih edilen sunucu alanında ve 1.0.0.1 alternatif alanda olmalıdır. Google için yine 8.8.8.8 ya da 8.8.8.4 yazabilirsiniz.
- Ve son olarak “Tamam” a basıp özellikler penceresine dönün. “İnternet protokolü sürüm 6’yı (TCP / IPv6) bulmak için aşağı kaydırın.” IPv4 için yaptığınız gibi yapın. “DNS sunucusu adresini otomatik olarak al” seçeneğini “aşağıdaki DNS sunucusu adresini kullanmak” olarak değiştirin, ancak bu zamanı yazın: Google: 2001: 4860: 4860 :: 8888 tercih edilir ya da 2001: 4860: 4860 :: 8844 seçenek olur.
Peki ya Windows 7?
Yasaklı sitelere DNS ayarlarını değiştiirerek girmek sadece Windows 10’a özel bir durum değil. Windows 7 sistemini kullananlar için biraz biraz ayrışan ama temelde aynı anlayışı güden bir yol izlenebilir. O halde buyurunuz Windows 7 kullanıcıları:
- Başlat araç çubuğunda ( masaüstünde en alttaki çubuk ) “Başlat”a tıklayarak “Denetim Masası” na girip bu kısımda bulunan “Denetim Masası” ekranındaki Ağ ve İnternet bölümünden “Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle” seçeneğine tıklayın. Ayrıca masaüstünde sağ alt köşede yer alan saat imgesinin yanındaki ağ bağlantısı ikonuna sağ tuş tıklıyıp “Ağ ve Paylaşım merkezini aç” seçeneğini de tercih edebilirsiniz.
- Ve ardından önünüze çıkan ekranın sol tarafındaki “Bağdaştırıcı ayarlarını değiştirin” seçeneğini tıklayın.
Karşınıza gelen yeni ekranda Ağ bağlantınızın üzerine sağ tıkladıktan sonra “Özellikler” bölümüne geçeceksiniz. - Ağ bağlantınızın özelliklerine tıklamanızın ardından karşınızda beliren sayfada “İnternet Protokol sürüm 4 (TCP/IPv4)” bölümüne bir kez tıklayıp seçili hale getirin ve sonrasında “Özellikler” butonuna basın.
Ve son olarak, karşısınıza çıkan pencerenin alt bölümünde yer alan “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneğini seçip uygun bir DNS sunucu adresi yazabilir ve istediğiniz herhangi bir yasaklı siteye giriş sağlayabilirsiniz.
Yukarıda anlattığımız bu çözümlerden istediğinizi kullanabilir ve böylece ihtiyacınıza göre dijital yolculuğunuza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Çünkü detaylarıyla anlatmaya gayret ettiğimiz bu yöntemler ve seçenekler internette kısa bir araştırmanın ardından size yardım edebileceklerini kanıtlıyor. Böylece yasaklı sitelere giriş Android işletim sistemli mobil cihazlarınızda da mümkün olduğu gibi bilgisayarınız üzerinden de kullanılabilir.
Sözün özü, gizli sitelere giriş imkansız değil.