Yasa dışı hayvan ticareti günümüzün en kötü yok ediliş senaryolarından biri. Yasak avcılık birçok türün yok olmasına sebep olduğu gibi, yaban hayvanlarının kendi doğal ortamlarından kopartılarak evcilleştirmek maksadıyla davranış bozuklukları yaşaması, psikolojik rahatsızlıklara ve işkenceye maruz kalması kabul edilemez bir tutumdur. Buna bir son vermek ve sömürüye dikkat çekmek için ödüllü fotoğrafçılar en beğenilen karelerini bir sergi için bir araya getirdi. İşte o kareler ve hikayeleri…
1. Çöl tilkileri, yasa dışı hayvan ticaretinde son yıllarda oldukça popüler ve bu yavru da henüz 3 aylıkken esir alınıp Tunus’un güneyindeki bir markette satışa çıkarılıyor.
2. Yasak avlanmaya karşı tamamı kadın olan koruma ekibinde yer alan bir anne.
3. Sırtlanların saldırdığı yavru gergedanı sarılarak rahatlatmaya çalışan bir gönüllü. Bu yavrunun annesi de avcılar tarafından katledilmiş fakat o kısmen şanslı. Çünkü genellikle anneden sonra yavrular da öldürülüyor.
4. Yeni barınağına doğru yola çıkan Goril ve bakıcısı.
5. Vahşi yaşamın koruyucuları ele geçirilen 105 ton fil dişinin yasak satılmaması için toplu yakımını gerçekleştirdi ve bu en büyük yakımdı.
6. Afrika fili Loxodonta ve bakıcısı arasındaki derin bağ. Abu Kampı’nda yavru filler yetişkinliğe erişene kadar bakılıp araştırılıyor ve ardından doğal ortamlarına salınıyorlar.
7. Annesi ölmüş bu goril yavrusu, vahşi hayvan eti marketinde satışa sunulmuş. Fotoğrafçı değersiz bir yüzükle gorili takas edip onu yakın bir barınağa yerleştirmiş fakat orada da hayata tutunamayan yavru, birkaç ay sonra gözlerini yummuş.
8. Dişi ve beyaz bir gergedan maalesef boynuzlarını avcılara vermiş fakat hayata tutunabildiği için bu yasak avcılara karşı savaşın simgelerinden biri olmuş.
9. Korumacı Tony Fitzjohn, 3 yaşına kadar büyütüyor asla Jipe’i ve ardından doğal ortamına salıyor. Jipe, Kenya’da 3 yavru dünyaya getirip büyütüyor. Onu büyüten adamla çekildiği bu fotoğraftan kısa bir süre sonra aslan Jipe kaçak avcılar tarafından katlediliyor.
10. Brezilya’nın Acre bölgesinde bulunan Amazon yağmur ormanlarına ait bir bölgenin yanan kalıntıları.
11. Ormanlar tahrip edildiği için bakımevinde elle beslenen Filipin Kartalı. Kendisi gibi bölgedeki diğer kartal türleri de tehlikede.
12. Kaçak avlanma ve yasa dışı hayvan ticareti yüzünden dünyada 4000’den daha az kalan Bengal kaplanı çifti.
13. Nepal’in Chitwan Ulusal Parkı’nda bir fil bacakları zincirlenmiş bu fil esaretini 50 yıldır yaşıyor ve bu sürede 5 bakıcıyı öldürmüş.
14. Kutup ayılarının neslini tehlikeye sokan tek şey küresel ısınma değil. Her yıl yasak avlanma nedeniyle birçok kutup ayısı hayatını kaybediyor ve derileri hem yasal hem de yasa dışı olarak Kanada’dan Çin’e gönderiliyor.
15. Brezilya Amazonlarının Altamira bölgesinde bir yerli toprağının havadan görünüşü. Bu alan yasa dışı kereste kesimi için temizlenmiş.
16. Çin’de ilaç yapımında kullanılan 4000 karıncayiyen kaçak olarak gizlice sokuldukları taşıma konteynerındalarken.
17. Alopias cinsindeki bu köpek balığı Meksika’nın Cortez denizinde ağa takılmış. Bu şekilde birçok köpekbalığı ağlara takılarak ölüyor ve yüzgeçleri çorba yapımında kullanılıyor.
18. ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi tarafından ele geçiren malların fotoğraflarını çekiyor fotoğrafçımız. Bu kutup ayısı postu ve 1.5 milyon adet daha eşya bulunuyor Kolorado’daki merkezde.
19. Çin’de, Chimelong Uluslararası Sirki’nde, bu orangutan günde üç defa kostümle gösteri yapmak zorunda. Kendi tehlikete olduğu kadar orangutan yavruları da alınıp satılıyor.
20. Whenzou Hayvanat Bahçesi’nde bulunan ve nesli tükenmekte olan halka kuyruklu makilerden doğada sadece 2000 birey kaldığı düşünülüyor.
21. Köpek balığı çorbasında kullanılmak üzere bir araya getirilen köpek balığı yüzgeçleri.
22. Ele geçirilmiş gergedan toynakları. Bir dişi, bir erkek ve bir de yavruya ait.