Çocukların ilk dönem karnelerini alıp tatile hazırlanmalarına çok az kaldı. Çoğu da şimdiden imkân ve şartlarına göre hayal kuruyor bile. Bazı ilkokul öğrencilerinden ‘’tatilde evden hiç çıkmıcam, playstation oynıcam’’ laflarını da işitiyorum. Eh; biraz mola onların da hakkı. Kimi aileler yarıyıl tatilini şehirden uzakta birkaç günlük tatil olarak değerlendiriyorken kimi de kentte kalıp çeşitli aktivitelere katılmaktan yana. Ben de miniklerin hayal dünyalarını geliştirecek, onlara ilham verecek tiyatro oyunlarını bir derleyeyim dedim. İstanbul, Marmara Bölgesi’yle sınırlı tutmayıp zengin bir liste yaptım ki ülkenin hemen her bölgesinde çocuklara hitap eden hangi tiyatro oyunları var veliler bilsin ve çocuklarını da alıp gitsinler. İşte çocuklar için 16 tiyatro oyunu!
1. Küçük Prens
Aslında ‘’yediden yetmişe’’ diyebileceğimiz bir kitleye hitap eden Küçük Prens, kahramanı çocuk olması dolayısıyla çocukların ayrı bir ilgisini çekiyor. Fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry tarafından İkinci Dünya Savaşı devrinde kaleme alınan eser; Sahra Çölü’ne düşen pilotun Küçük Prens’le karşılaşması şeklinde başlar. Kahramanımız kendi gezegeninden ayrılmıştır. Gezip gördüğü diğer altı gezegende ise yetişkinlerin aşırı ciddi ve standart yaşam anlayışlarını eleştirir. Oyun 19 Ocak – 1 Şubat tarihleri arasında İstanbul Sarıyer’deki UNIQ’te oynanıyor.
2. Niloya Küçük Balık Müzikali
Ülkenin 6 ayrı noktasında 1 ay boyunca sahnede olacak bu müzikale çocuklarınızı götürebilirsiniz. Özel sahne dekorları, kostümleri ve eğlenceli şarkılarıyla bu müzikal tamamen çocukların düş dünyasına hitap ediyor. Niloya Küçük Balık Müzikali, 27 Ocak – 24 Şubat tarihleri arasında Bursa, İstanbul, Aksaray, Kırşehir, Niğde ve Nevşehir’de oynanıyor.
3. Hayal Çalan Cadı
Yarıyıl tatiliyle başlayıp aylarca sürecek şahane bir oyun. İstanbul Zorlu PSM’de, Zorlu Çocuk Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyun 2003’ten bu yana 800 binden fazla çocuğa ulaştı. Olay bir cadılar kasabasında geçiyor. Kasabanın başkanı olan İhti Şan, Hayal Çalan Cadı’nın bölgeye gelmemesi için her yere büyü yaptırır. Halka da bu cadının herkesin hayallerini çaldığına inandıran başkan sistemini kurmuştur. Buna karşın cadımız kasabadan uzaktaki kulesinde bilim üretmek ve kendini başkan ve konseye açıklamak istemektedir. İlkin korkunç görünen cadının zamanla ne kadar da eğlenceli ve şefkatli olduğu çocuklar tarafından anlaşılınca Başkan İhti Şan’ın planları tepetaklak olmaya başlar. Müzik ve dansın bilimle bir arada olduğu bu harikulade oyun İstanbul Zorlu PSM’de 26 Ocak – 19 Mayıs tarihleri arasında sahneleniyor.
4. Sevimli Dostlar
https://www.youtube.com/watch?v=s2P-xR-sNyY
Ülkemizin pek çok okulunda sahnelenen Sevimli Dostlar, bu defa BKM organizasyonu ile sahneye taşınıyor. Oyunun tanıtım yazısı şöyle: ‘’Kahramanlarımızdan Kerem (5) uyumak üzere yatağında Sevimli Dostlar oyuncakları ile oynarken kendini dev bir ekranın içinde bulur. Sevimli dostlar; Nil, Mert, Unutkan Balık ve Şaşkın Ördek de oradadır. Biraz önce oynadığı oyuncakları canlı görmek Kerem’i heyecanlandırdığı kadar, çok mutlu da etmiştir. Sevimli Dostlar’ın harika şarkıları eşliğinde bir macera yaşarlar. Kerem kendine neler yapabildiğini, birlikte olunca başarabilecek çok şeyler olduğunu öğrenir. Kendini yatağında bulduğunda ise annesi ondaki bu değişime inanamaz. Kerem artık Sevimli Dostlar’dan öğrendikleriyle kendine çok daha güvenen ve yetebilen bir çocuktur.’’ Oyun Ankara, İstanbul ve İzmir’de 19 Ocak – 24 Mart tarihleri arasında oynanıyor.
5. Üzgün Ağaçlar Ülkesi
İstanbul Anadolu Yakası için oyun bekleyenlere gelelim. Bir büyücünün dadandığı ve doğal gelişimlerini bozduğu ağaçların ülkesinde Kral, Kraliçe ve Prenses onunla baş etmek zorundadır: ‘’Üzgün Ağaçlar Ülkesi’nde tüm ağaçlar artık kocaman meyveler vermektedir. Kral da, yemeğe düşkün Kraliçe de bu işten pek memnundur. Ama Büyücü’nün daha büyük meyveler yetiştirmek için hazırladığı iksirler, aslında bütün ağaçları hasta etmekte, kurutmaktadır. Prenses, ne yapsa da Kral babasına bunu anlatmayı başaramaz. Günün birinde Kraliçe de Prenses de iksirli meyvelerden yiyerek uykuya dalar. Şimdi Kral çok sevdiği kızı ve Kraliçe’sini uyandıracak bir çare bulmak zorundadır.’’ Oyun 20 Ocak – 3 Şubat tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde oynanıyor.
6. Palyaço Prens
Palyaço Prens, iyilik ile kötülüğün, şefkat ile acımasızlığın, mutlulukla mutsuzluğun bir arada anlatıldığı ama sevgiye vurgu yapılan sımsıcak bir oyun: ‘’Palçayo prens, çocukların hayal dünyalarının masal olgusu ile beslenmesi için kurguladığımız bir oyun. Kahramanlar, olaylar, olup biten her şey bir masal. Tiyatro, bu masalın onlara anlatılabilmesi için kullandığımız araçlardan sadece biri. Günümüzde prensler, prensesler yok ama masalımızda onlara ait gördüğümüz tüm duygular hala var. Şefkat-acımasızlık, iyilik-kötülük, mutluluk-mutsuzluk… En önemlisi sevgi… O hep vardı, hala var. Palyaço prens sevgiyi renklerle anlatan bir oyun.’’ Palyaço Prens; 27 Ocak – 3 Şubat tarihleri arasında İstanbul Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde oynanıyor.
7. Çizmeli Kedi
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nda oldukça popüler olan ve biletleri hızlıca tükenen muhteşem bir çocuk oyunu daha. Müzikli bir çocuk oyunu olan Çizmeli Kedi: ‘’Saraydan kovulan sevimli kedi Farfara’nın değirmenci Rüzgar’la yollarının kesişmesi sonucu Çizmeli Kedi olarak saraya geri dönüş macerasını konu alır.’’ Oyun; Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı K. M. Orhan Asena Sahnesi’nde 28 Ocak – 4 Şubat tarihleri arasında sahneliyor.
8. Bremen Mızıkacıları’nın Hikâyesi
Biraz güneye inelim şimdi. Sahipleri tarafından işe yaramaz olarak görülen ve kovulan hayvanların bir gün yolları kesişir ve serüven başlar: ‘’Sahipleri tarafından işe yaramadıkları düşünülen hayvanlar birer birer kapının önüne koyulurlar. Ne yapacaklarını, sahipleri olmadan hayatlarına nasıl devam edeceklerini bilmeyen bütün hayvanların yolları kesişir ve maceraları başlar.’’ Oyun Antalya Devlet Tiyatrosu’nda Haşim İşcan Kültür Merkezi DT Sahnesi’nde 22 Ocak – 29 Ocak tarihleri arasında sahneleniyor.
9. Mikrobik ile Gribik
Mikrop ile grip mikrobunun canlandırıldığı ve sonunda iyi beslenerek onlardan nasıl kurtulacağımızı anlatan eğlence ve faydayı bir arada gözeten bir oyun: ‘’Doğukan oyun oynarken çöplüğü karıştır ve mikroplar vücuduna girerler. Doğukan hastalanınca doktor ona ilaç yazar. Doğukan’ın kullandığı ilaçlarla, mikroplar arasında başlayan mücadele oyun boyunca devam eder. Mikroplar değişik kılıklarla girerek, ilaçlara yakalanmadan akciğerlere mikrop bulaştırmaya çalışırlar. En sonunda vitamin gelince, onun desteğiyle mikropları yakalayıp, yararlı bakterilere dönüştürürler. Böylece oyun, mutlu sonla biter.’’ Van Devlet Tiyatrosu’nda Kültür Merkezi Sahnesi’nde sahnelenen oyun, izleyicilerini 27 0cak ve 30 Ocak tarihlerinde bekliyor.
10. Goril
Akbank Sanat’ın organize ettiği ve önemli İngiliz çocuk tiyatrolarından Polka Theatre ile başlattığı oyun, meşhur kukla sanatkârı Roman Stefanski’nin rejisi ile devam ediyor: ‘’Hannah gorilleri çok seven sevimli bir kız çocuğudur. Babası çok yoğun çalıştığından, onu her özlediğinde, gorilleriyle oynar. Keşke babası da bir goril olsa diye düşünür. Çünkü goriller oyun oynamayı çok severler. Babası doğum gününde ona bir goril hediye eder. Ama bu sıradan bir oyuncak değildir.’’ Oyun, İstanbul Beyoğlu’nda Akbank Sanat’ta 19 Ocak – 23 Şubat tarihleri arasında sahneleniyor.
11. Masal Gerçek Tiyatrosu Oyunları
İstanbul’un farklı kültür sanat mekânlarında 4 meşhur oyunu oynayan tiyatro ekibi, 2018 – 2019 sezonunda da sahnelerine devam ediyor: ‘’Dekoru ve kostümleriyle rengarenk, müzikleri ve danslarıyla göz dolduran oyunlarını 33 yıldır seyircisiyle buluşturan Masal Gerçek Tiyatrosu; 2018-2019 sezonunda ‘Polyanna’, ‘Çirkin Ördek Yavrusu’, ‘Pıtırcıklar’ ve ‘Sevgi Ormanı’ isimli oyunlarıyla tiyatro serüvenine devam ediyor.’’ Masal Gerçek Tiyatrosu Oyunları, 22 Ocak – 2 Şubat tarihleri arasında Halis Kurtça Kültür Merkezi, Akatlar Kültür Merkezi, Barış Manço Kültür Merkezi gibi mekânlarda sahneleniyor.
12. Elma Kurdu Kırtık
Kukla ve canlı müziklerle zenginleştirilen muazzam zengin bir dünyaya sahip bir çocuk oyunudur: ‘’Haylaz bir elma kurdunun mükemmel elmayı bulmak için çıktığı yolculuğu anlatır. Sahip olduklarına değer vermeyen, çevresindekileri hor gören Kırtık bu yolculukta aradığı mükemmel elmaya ulaşmak yerine çok daha kıymetli bir şeyin farkına varır. Çocukların sosyal çevreleriyle olan ilişkilerine dikkat çeken oyun somut nesnelerle soyut kavramları ilişkilendirerek çocuğun algısını geliştirmeyi amaçlamaktadır.’’ Elma Kurdu Kırtık, 17 Ocak – 1 Şubat tarihleri arasında İstanbul Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Sahnesi’nde oynanıyor.
13. Astro Ay’a Tırmanıyor
Büyük küçük ilgilenen herkesin hayalini zenginleştiren uzay, bir çocuk oyunu için de oldukça büyülü bir mekân. Astro Ay’a Tırmanıyor: ‘’En büyük hayali astronot olup uzaya gitmek olan Bağış, o gece yine gökyüzünü inceleyip, gözlem yapıp, notlar almaktadır. Gökyüzü her zamankinden daha hareketli ve eğlencelidir. Bu durum Babi’yi çok heyecanlandırsa da uykusuna yenik düşmüş ve yatağına geçip uykuya dalmıştır. O gece gökyüzünün ona bir sürprizi vardır. Dostu Astro, Babi’yi bir yolculuğa çıkaracak ve belki de böylece Babi’nin hayalleri gerçek olacaktır. Sonrası mı? Astro Ay’a Tırmanıyor 35 dakika süresiyle sadece bir çocuk oyunu olmayıp, ailelerin de izleyeceği bir performanstır.’’ Oyun İstanbul Ataşehir’de DasDas Sahne’de 19 Ocak ve 27 Ocak tarihlerinde oynanıyor.
14. Kediler Sokağı Müzikali
Bir müzikalle daha devam ediyoruz. Oyunun özeti: ‘’Zamanın birinde Kediler Sokağı denen bir yerde ev kedileri ve sokak kedileri yaşarmış ve birbirleri ile hiç anlaşamazmış. Sokağın iyi kalpli bekçi köpeği dost, kedileri barıştırmak için elinden geleni yapıyormuş. Bir gün mutlu kedicikler ülkesinden gelen haber ile tüm kediler dostluğun ve kardeşliğin farkına varır.’’ Bu renkli müzikal Eskişehir Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde 20 Ocak günü 3 defa sahneleniyor.
15. Bahçe
Birbirlerine komşu olan iki bahçenin öyküsüdür bu: “Yan yana iki bahçeden biri boştur. Bir gün boş olan bahçe satılır ve yeni gelen, uzun zamandır orada olanın düzenini bozar. Mecburen bir arada yaşamak zorundadırlar ve giderek bir yol da bulurlar. Ama onları rahat bırakmayan birileri vardır.” Bahçe, 20 Ocak’ta Bursa Konak Kültürevi’nde sahneleniyor.
16. Sihirli Lamba
İki ayrı masal dünyasının figürleri Sihirli Lamba’da bir araya geliyor ama ağırlık Hacivat ile Karagöz’ün serüveninde: “Hacivat, Karagöz’e bakım yapıp, temizleyip, parlatması için getirdiği lambayı temizlerken bir anda ortaya bir cin çıkar. Cin Karagöz’e üç dilek hakkı sunar. Ve istediği her şeyi yerine getireceğini söyler. Ancak karagöz bu üç dilek hakkını garip ve bir o kadar da gereksiz isteklere harcar. Aklına gelmeyen şeyin ise üç dilek hakkı sonrası cüce kalması ve sihirli lambasını kaybetmesinin oyunun seyrini değiştirmesidir. Zavallı Karagöz, maceralarla dolu rengarenk bir yolculuğa çıkar. Bu yolculukta Karga, kurbağa, yılan, köstebek, fare, leylek, Karagöz’e eşlik eder. Eline geçen bu güzel fırsatları boşa kullanmış gibi olsa da, Karagöz kıssadan hisse çıkararak oyunun sonunda bizleri şaşırtıyor. Ve dostluğun her şey den daha kıymetli olduğunu gösteriyor. Bakalım Karagöz sihirli lambasını bulup, cücelikten kurtulabilecek mi?” Sihirli Lamba 20 Ocak’ta Trabzon Devlet Tiyatrosu Haluk Ongan Sahnesi’nde.
17. Orman Lokantası
Hansel ile Gretel’in hikayesini bilmeyen çocuk yoktur. Ancak bu kez iki kardeşin orman macerasına dair bildikleri her şeyi unutacaklar. İş Sanat’ın minik izleyiciler için hazırladığı müzikli masal serisi “Evvel Zaman Dışından Masallar”ın yeni oyunu Orman Lokantası, Hansel ile Gretel’in masalını cezalandırıcı bakış açısından ve ürkütücü ögelerden arındırarak yeniden yorumluyor. Bu masalda kötü kalpli cadılara yer yok. Onun yerine rengarenk bir pasta ev, bol bol müzik ve dans var! Yekta Kopan’ın yazdığı, Gökçe Bahadır’ın seslendirdiği, Serdar Biliş’in ise yönetmenliğini üstlendiği Orman Lokantası, 27 Ocak Pazar günü İş Sanat Kültür Merkezi’nde minikleri büyülü bir masala davet ediyor.