Yapay zeka tarafından sanal dünyada çizilmiş bir resim sizce ne kadar eder? Bu tip bir esere bizim gibilerin net değer biçmesi tabii ki çok zor. Ancak hepimiz şuna eminizdir ki, ressam eli değmemiş sanal bir resmin çıktısının çok büyük paralara satılması normal şartlarda pek mümkün değildir. Görünen o ki bu durum, işin içine “yapay zeka” kavramı girdiğinde epey değişiyor. Londra’nın en prestijli müzayede salonlarından birinde gerçekleşen satışlardan biri, yapay zeka tarafından oluşturulan eserlerin de uçuk fiyatlara satılabildiğini gösterdi. Bahsi geçen yapay zeka eseri resim, müzayedede tam 432 bin dolara alıcısını buldu.
Resim, bir yapay sinirsel ağ tarafından çizildi
Edmond de Belamy adlı resim, üç Fransız öğrenci tarafından açık kaynaklı bir yapay sinirsel ağın eğitilmesiyle oluşturuldu. Resmin en büyük özelliği bugüne kadar bir müzayedede açık arttırmaya sunulan ilk yapay zeka yardımlı resimdi. Satış başarıyla ve inanılmaz bir fiyata gerçekleşti gerçekleşmesine ama, bu başarının üzerine bir gölge düştü. 432 bin dolarlık bu inanılmaz müzayede satışından, yapay sinirsel ağı eğitip benzer eserler oluşturan 19 yaşındaki Robbie Barrat’ın herhangi bir kazancı olmadı. Github üzerinde herkesin ulaşabildiği açık kaynaklı bir yapay zeka sistemi olan bu yazılım, bundan bir yıl kadar önce Robbie Barrat adlı yazılım meraklısı tarafından kullanılmış ve benzer manipülatif eserler Barrat’ın sayfasında paylaşılmıştı.
Robbie Barrat adlı geliştirici bu resmin kendi çalışmalarından yola çıkılarak oluşturulduğunu düşünüyor
left: the "AI generated" portrait Christie's is auctioning off right now
right: outputs from a neural network I trained and put online *over a year ago*.
Does anyone else care about this? Am I crazy for thinking that they really just used my network and are selling the results? pic.twitter.com/wAdSOe7gwz
— Robbie Barrat (@videodrome) October 25, 2018
Resmi yapanlar kendilerine “Obvious” adını veren bir Fransız ekip. Üç kişilik bu öğrenci grubu, satılan resmin kendileri tarafından gerçekleştirilen çalışmayla, açık kaynaklı bir yapay zeka aracılığıyla oluşturulduğunu söylüyor. Ancak Robbie Barrat attığı Tweet’te solda satılan resmi, sağda ise bahsi geçen yapay zekayı kullanarak ke oluşturduğu kendi çalışmalarını gösterdi. Görünen o ki Obvious ekibinin oluşturduklarını iddia edip sattıkları resim, Robbie Barrat’ın resimlerinin birleşiminden oluşan bir karma eser.
Başkasının oluşturduğu eserlerden esinlenmiş bir resmi satılır hale getirmek etik midir?
Açıkçası bu noktada Robbie Barrat’ın isyanı haklı görünüyor. Yazılımı bir yıl önce eğitip manipüle edilmiş benzer eserleri oluşturan Barrat iken bu eserlere benzer bir çalışmayı satan, Fransız grup Obvious oluyor. Fransız öğrenci grubunun yapay zeka eğitiminden çok pazarlama konusunda başarılı olduğu da açıkça görülüyor. Durumun etik tartışması ise sanat tutkunlarına kalıyor. The Next Web’in haberinde bahsedilen benzetme bu noktada güzel bir örnek teşkil ediyor. Tristan Greene tarafından yazılmış olan haberde “Ücretsiz bir nokta birleştirmeli boyama kitabı bulunuyor, birinden pastel boya ödünç alınıyor ve bu boyalarla noktaları birleştirilerek çizilen bir resim yarım milyon dolara satılıyor.”
Obvious grubu bir basın açıklamasıyla hem yazılımı geliştiren Ian Goodfellow’a hem de Robbie Barrat’a teşekkür etti
Müzayede sonrasında The Verge’e verdikleri basın açıklamasında Fransız Obvious grubu, hem GAN adlı yapay sinirsel ağı geliştiren Ian Goodfellow’a, hem de Robbie Barrat adlı 19 yaşındaki yapay zeka meraklısı gence teşekkür etti. Bu teşekkür Robbie Barat tarafından ne kadar makul karşılanır ya da ne kadar doyurucu olur bilemiyoruz ama, konu daha epey tartışılacak gibi görünüyor.
Kaynak: 1