Yapay zeka teknolojisi hızla ilerlemeye devam ediyor. Özellikle 2022 yılında ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinden sonra yapay zeka kullanımı günlük hayatın vazgeçilmezi oldu. Artık yavaş yavaş yapay zekanın her alanda var olduğu bir dünyada yaşamaya hazırlanmamız gerekiyor. Bu nedenle çoğu insan toplumdaki değerlerini ve mesleklerini kaybetme riskinin olduğu belirsiz bir gelecekten fazlasıyla korkuyor. Ancak bugün olduğu gibi gelecekte de yapay zekanın çalışabilmesi için her zaman insan müdahalesine ihtiyaç duyulacak. Bu teknolojiden korkmak yerine günlük hayatımızı nasıl kolaylaştırabileceğimiz üzerine düşünürsek yapay zeka üzerimizdeki bazı yükleri alarak bizi rahatlatabilir. Peki yapay zeka sayesinde öğrenmenize gerek kalmayacak beceriler hangileri? Listeye birlikte göz atalım.
Editör seviyesinde kaliteli yazılar yazmak
Bildiğiniz gibi, yapay zekanın doğal dil oluşturma teknolojisi sayesinde haber metinleri ya da basit raporlar oluşturmak artık çok daha kolay. Yapay zekanın dil becerileri ilerleyen dönemlerde daha fazla geliştikçe, sizin fikirleriniz üzerine daha fazla beyin fırtınası yaparak yazı yazma işlerini kusursuz bir şekilde yerine getirebilecek. Reuters’ın haberine göre şu an bile bazı insanlar Amazon’da yapay zekaya farklı türlerde kitaplar yazdırarak para kazanabiliyor.
Sanat tasarımı
Günümüzde yapay zeka sayesinde görsel tasarlama ve renk optimize etme gibi basit görevleri kolayca fakat manuel olarak yapabiliyoruz. İlerleyen dönemlerde birçok tasarım otomatik olarak saniyeler içinde hazır hale gelebilir. Hatta geçtiğimiz aylarda Instagram’da çarpıcı fotoğraflar paylaşan bir fotoğrafçı, çalışmalarının yapay zeka aracı Midjourney tarafından oluşturulduğu itiraf etmişti.
Veri girişi
Paymob’un stratejiden sorumlu başkan yardımcısı Imane Adel, Forbes’e yaptığı açıklamada veri girişinin beş ya da on yıl içinde otomatikleşeceğini söylemişti. Ona göre yapay zeka, insanlardan daha hızlı ve az hatayla veri girişi yapabilir.
Veri analizi
Günümüzde verileri basit bir şekilde inceleyen ve analiz eden yapay zeka teknolojisi bulunuyor. Bununla birlikte temel muhasebe görevlerini de yerine getirebiliyor. Bu teknoloji ilerledikçe yapay zeka büyük miktarda veriyi hızlı ve doğru bir şekilde analiz edebilecek seviyeye ulaşacak. Bu da insanların tamamen gözden kaçırabileceği ya da yanlış yorumlayacağı verilerin çok daha iyi bir şekilde analiz edilebileceği anlamına geliyor.
Video düzenleme
Şu an video düzenlerken yapay zeka destekli görüntü oluşturma uygulamaları ve araçlarından hali hazırda destek alıyoruz. Ancak insan yönlendirmesi olmadan bunu yapmak epey zor. Yakın gelecekte yapay zeka en iyi çekimleri otomatik bir araya getirerek, estetik geçişler yaparak ve hatta ses seviyesini de ayarlayarak video düzenleme işlerini tamamen otomatikleştirebilir.
Uzmanlara göre yapay zeka çağında hepimiz için asıl önemli olacak olan şey, insani becerileri geliştirmek
Yaratıcılık, eleştirel düşünme, duygusal değerlendirme, sosyal yetenek gibi kabiliyetlerin en çok talep gören beceriler haline gelmesi bekleniyor.
Kaynak: 1