Yapay zeka günümüzün en dikkat çeken teknolojilerinden biri. Pek çok uzman, yapay zekâ teknolojisinin yaşamımızın tüm alanlarını ciddi bir şekilde etkileyeceğini ifade ediyor. Öte yandan yapay zekânın en büyük etkisinin, mesleklerimiz üzerinde olacağı belirtiliyor. Bu sıra dışı teknolojiyi yakından takip eden uzman isimler, yapay zekânın önümüzdeki süreçte sayısız yeni iş kolu yaratacağını buna karşın bazı mesleklerin de giderek otomatikleşeceğini dile getiriyor.
Örneğin çevrimiçi kurs platformu Coursera, 2025 yılına kadar dijitalleşme, veri ve yapay zekâ alanlarındaki gelişmelerin 97 milyona yakın yeni iş yaratacağını öne sürüyor. Dünyaca ünlü yatırım bankası Goldman Sachs ise aynı zaman zarfında 300 milyon işin otomatikleşeceği tahmininde bulunuyor. Yani yapay zekâ, yakın bir gelecekte pek çok farklı alandaki mesleği, önemli bir şekilde etkileyecek, değiştirecek, dönüştürecek ve hatta yok edecek! Uzmanlar, bazı mesleklerin yakın gelecekte makinelerin kontrolüne gireceğine belirtiyor. Peki, her geçen gün inanılmaz bir hızda gelişen yapay zekâ karşısında hangi mesleğin, ne kadar ömrü kaldı? Detaylara birlikte bakalım.
1. İdari işler (2030-2035)
Saygın kurumlar tarafından gerçekleştirilen bazı araştırmalar, mesleğini yapay zekâya kaptırma olasılığı en yüksek olan kişilerin, ofislerdeki muhasebeciler ve idari işleri üstlenenler olduğunu ortaya koyuyor. Bazı raporlar ise ofis çalışanlarının ve idari destek personellerinin daha şimdiden yapay zekâ ile gelen otomasyondan yüzde 46 oranında etkilendiğini belirtiyor.
Çünkü yapay zekâ ve yazılım alanındaki teknolojilerin gün geçtikçe daha da entegre hale gelmesi, ilgili alanlarda yapay zeka kullanımını çok daha kolay ve masrafsız hale getiriyor. Bu sebeple çok sayıda ofis çalışanı ve idari işler alanında faaliyet gösteren kişilerin 2030-2035 yıllarında, “farklı sektörlere yönelmek zorunda kalabileceği” ifade ediliyor.
2. Yatırım uzmanlığı ve danışmanlık (2025-2030)
Yapay zekânın var olan tüm meslekler üzerinde çeşitli etkileri olacağı muhakkak. Ancak bazı meslekler, yapay zeka karşısında diğerlerine kıyasla çok daha savunmasız! Öyle ki yatırım uzmanları ve danışmanları, yalnızca birkaç yıl sonra işsiz kalmaya başlayabilir. Çünkü daha şimdiden pek çok özel kuruluş ve teknoloji şirketi, “finansal verileri işleme ve yatırım tavsiyeleri verme” üzerinde uzmanlaşmış yapay zekâ sohbet botları geliştirmek için yoğun bir çaba harcıyor.
“Robo-danışman” olarak da isimlendirilen bu uygulamalar, müşterilere herhangi bir yatırım uzmanında çok daha kapsamlı bir finansal danışmanlık hizmeti sunuyor. Bu sebeple, yatırım uzmanlığı ve danışmanlığı oldukça kısa bir süre sonra yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak meslekler arasında gösteriliyor.
3. Hukuk (2030-2035)
Yapay zekâya dair pek çok dikkat çekici verinin yer aldığı Goldman Sachs raporuna göre bu teknolojinin en çok etki edeceği alanlardan biri de hukuk. Raporda, sektörün yapay zeka teknolojisinden yüzde 44 oranında etkilendiği ifade ediliyor. Özellikle “dava açmanın” pahalı olduğu ABD gibi ülkelerde yapay zekânın başvuru sürecini hızlandırması ve maliyetleri düşürmesi bekleniyor.
Örneğin Casetext ismi verilen ve bir hukuk asistanı olarak tasarlanan yapay zeka uygulaması ve benzerleri daha şimdiden pek çok stajyer ve asistan avukatın mesleğini elinden almış durumda! Bununla birlikte başta Çin olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde “yapay zekâlı hâkimler” de kullanılıyor.
4. Yazılım (2028-2033)
Günümüzde dünya genelindeki milyonlarca insanın kullanımına sunulan popüler yapay zekâ uygulamaları, basit ve orta seviye kod yazımında oldukça işlevsel. Üstelik pek çok yapay zekâ uygulaması kusursuz yazılımcılar olabilmeleri için yoğun bir eğitimden geçiyor! Bu sebeple bazı uzman isimler, yapay zekânın önümüzdeki 5 yıl içerisinde sayısız yazılımcının mesleğini elinden alacağını düşünüyor.
5. Yayıncılık (2026-2038)
Yazarlar, gazeteciler, çevirmenler ve editörler yapay zekânın olumlu ve olumsuz etkilerini en yoğun şekilde hisseden kişiler arasında. Google ve Microsoft’un son yıllarda iyice gelişen yazı araçları, çevirmenlerin ve editörlerin işlerini büyük ölçüde hafifletmiş durumda. ChatGPT ve benzeri sohbet botları ise yazarların iş yükünü hafifletmiş gibi görünüyor.
Bu hızlı otomasyon, ilgili meslek gruplarındaki kişiler için “işsiz kalma” riskini de beraberinde getiriyor. Daha şimdide pek çok basın kuruluşu, yapay zekâ tarafından yazılan haberler yayımlamaya ve editörlerin işine son vermeye başladı. Kısacası yapay zekâ, yazı işiyle uğraşan pek çok insanın da yakın gelecekte canını sıkacak gibi görünüyor.
6. Grafik tasarım (2026-2038)
Dall-E, Stable Diffusion ve Midjourney gibi yapay zekâ araçları, teknolojinin görsel sanatlar alanında ne gibi bir etkisi olabileceğini gösteren en önemli örneklerden. İlgili araçlar sayesinde, inanılmaz görseller üretmek, yalnızca birkaç saniye sürüyor! Ayrıca gelişmekte olan yapay zekâ teknolojisi, grafik tasarım alanında pek çok değişikliğe neden olmuş durumda. Tüm bunlar, görsel üretim faaliyetleri içerisinde olan onlarca çalışanı, endişelendiren unsurlar.
7. Öğretmenlik (2027-2040)
Yapay zekâ, eğitim alanını da derinden etkilemiş durumda. Şu sıralar ChatGPT, pek çok öğrencinin “en yakın arkadaşı.” Çünkü öğrencilerin “ödev” yükünü bütünüyle ortadan kaldırmak gibi harika bir özelliğe sahip! Ancak yapay zekâ eğitim sürecinin sadece öğrencilik kısmıyla ilgili değil. Tam aksine, yakın gelecekte öğretmenlerin yerini alabilir!
Çünkü yapay zekâ araçlarının pek çoğu, daha şimdiden not verme, geri bildirim sağlama ve ölçme-değerlendirme gibi önemli görevleri yerine getirebiliyor. Üstelik 7/24 eğitim verebilmek gibi sıra dışı bir özelliği daha var. Bazı uzmanlar, yapay zekânın 2027 yılına kadar öğretmenlerin yerini alacağı kehanetinde bulunuyor.
8. Güvenlik (2030-2040)
Yapay zekâ destekli robotlar, günümüzde pek çok farklı ülkenin kolluk kuvvetlerinde yerini almış vaziyette. Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan ve Çin gibi ülkelerde “robot polisler” mesaiye çoktan başladı! Benzer robotlar, zorlu askeri operasyonlarda da kullanılıyor.
Bu doğrultuda yapay zekâ teknolojisini yakından takip eden bazı isimler, robot güvenlik güçlerinin gelecekte güvenlik alanındaki en önemli ve yaygın unsurlar arasında yer alacağından emin.
9. Şoförlük (2030-2035)
Otonom sürüş, yeni nesil otomobillerin hemen hepsinde var olan standart bir özellik haline geldi. Üstelik günümüzdeki otomotiv sektöründeki gelişmeler dikkate alındığında, oto-pilotların kısa süre sonra çok daha yaygın hale geleceğini söylemek yanlış olmaz. Yani, şoförlük, yakın gelecekte yok olma veya nostaljik bir hobiye dönüşme ihtimali olan meslekler arasında.
Kaynak: 1