Yapay zekâ son dönemin en dikkat çekici teknolojisi. Yapay zekâ teknolojisinin en popüler ürünlerinden biri ise Amerika Birleşik Devletleri merkezli Open AI şirketi tarafından geliştirilen sohbet botu ChatGPT. Dünya çapında milyonlarca insan tarafından kullanılan uygulama, özellikle geçtiğimiz günlerde piyasaya sunulan yeni sürümü ile büyük beğeni kazandı. ChatGPT’nin yeni sürümüyle birlikte bazı profesyonel alanlarda “insan seviyesinde” performans gösterebildiği ifade ediliyor. Peki, yapay zekânın bu hızlı gelişimi, bazı insanların bu teknolojiye şiddetle karşı çıkmasının altında yatan savları gerçeğe dönüştürebilir mi?
Daha şimdiden bazı alanlarda bir insan gibi performans sergileyebilen yapay zekâ, ilerleyen dönemde insanların mesleklerini ellerinden alabilir mi? İşte bu konuda ChatGPT’nin yaratıcısı Open AI, OpenResearch ve Pensilvanya Üniversitesinden araştırmacılarla birlikte yapay zekânın en çok hangi meslekleri etkileyeceğine dair oldukça ilginç bir rapor hazırladı. Detaylara birlikte bakalım.
Son dönemin en dikkat çeken teknolojisi olan yapay zekâ daha şimdiden pek çok farklı alanda kullanılıyor
Bazı uzmanlara göre bu teknoloji henüz emekleme aşamasında olsa da yapa zekâ alanındaki hızlı gelişim, teknolojinin şimdiden çok sayıda farklı alanda etkin bir şekilde kullanılmasına olanak tanıyor. Günümüzde yapay zekânın başarılı bir CEO olarak hizmet verdiği şirketler de var, dur durak bilmeyen bir mühendis olarak görev aldığı endüstriler de.
Yapay zekânın çeşitli iş sahalarında etkin bir şekilde kullanılması, teknoloji hakkındaki bazı kadim tartışmaları da yeniden gündeme getiriyor
Yapay zekâ, bir insanın yerini alabilir mi? Bu soruya yanıtı “evet” olan pek çok insan, öteden beri yapay zekânın insanlığa zarar vereceğini, bu nedenle teknolojinin son derece sakıncalı olduğunu ileri sürüyor. Peki, yapay zekâ gerçekten de insanların yerini alabilir mi, çalışma hayatında tıpkı bir insan gibi faaliyet gösterebilir mi?
Son dönemdeki gelişmeler, bu soruya yanıtı “evet” olanları haklı çıkarmış görünüyor. Bu durumda kadim tartışmanın boyutu da değişmiş durumda. Yapay zekâya dair tartışmaların yeni eksenini, “yapay zekâ en çok hangi meslekleri etkileyecek” sorusu oluşturuyor.
ChatGPT’nin geliştiricisi Open AI, OpenResearch ve Pensilvanya Üniversitesinden araştırmacılarla birlikte yapay zekânın en çok hangi meslekleri etkileyebileceğine dair dikkat çeken bir rapor hazırladı
Raporda, yapay zekâdan en çok hangi mesleklerin etkilenebileceğinin yanı sıra yapay zekâya karşı “korunaklı” mesleklerin hangileri olabileceğine de yer veriliyor.
Yüksek kazançlı mesleklerin, düşük kazançlı mesleklere kıyasla yapay zekâdan etkilenme ihtimalleri daha fazla
Bununla birlikte “diploma sahibi olmanın zorunlu olmadığı” meslekler çağımızın karşı konulamaz teknolojisi karşısında varlığını sürdürebilme konusunda daha avantajlı. Öte yandan bilimsel ve eleştirel düşünce yetilerine sahip olmayı gerektiren meslekler de bu teknolojinin gazabından kurtulabilir. Ancak özellikle bilgisayar ve teknoloji alanlarındaki meslekler gelecekte varlığını sürdürebilmek için çetin bir mücadele vermek zorunda kalacak gibi görünüyor.
Hâlihazırdaki mesleklerin pek çoğu, yapay zekâ teknolojisinden farklı oranlarda etkilenecek
Örneğin yapay zekâ bazı mesleklerde insanlar için yardımcı ve tamamlayıcı bir unsur olarak kullanılacak ancak bu teknoloji bazı meslekleri önemli biçimde değiştirecek, dönüştürecek veya bu mesleklerdeki insan varlığına son verecek.
Bu doğrultuda Open AI araştırmasında, bir mesleğin yapay zekâdan “etkilenmesi” o meslek ile uğraşan insanların “görev süresinde en az yüzde 50 oranında bir azalma” şeklinde tanımlanıyor. Bu tanıma göre bazı meslekler, yapay zekâdan tamamen etkilenecek kategorisinde yer alıyor. Bazı mesleklerin etkilenme oranı ise daha düşük.
Open AI araştırmasına göre matematikçiler, vergi müşavirleri, finansal analizciler, yazarlar ve internet arayüz tasarımcıları yapay zekâdan bütünüyle etkilenecek
Ancak teknolojiden “büyük oranda” etkilenecek başka meslekler de var. Buna göre yapay zekâdan yüzde 84,4 oranında etkilenecek anket araştırmacıları, yüzde 82,4 oranında etkilenecek tercümanlar ve yüzde 80,6 oranında etkilenecek halkla ilişkiler uzmanları da teknolojiye karşı dikkatli olmalı!
Yapay zekâ bazı mesleklerin yok olmasına neden olabilir ancak zarar veremeyeceği meslekler de var
Dikkat çeken araştırmaya göre çiftçilik, garsonluk, marangozluk, inşaat işçiliği, tesisatçılık ve elektrikçilik gibi emek yoğun sektörlerde çalışanların, yapay zekâdan çekinmesine gerek yok.
Kaynak: 1