Nemli ortamlarda hızla çoğalır ve neredeyse her yerde hayatta kalabilir… Hatta şu anda evinizde bile olabilir. Sanırım küften bahsettiğimizi anlamışsınızdır. Küf, havada hareket eden küçük parçacıklar aracılığıyla yayılan bir mantar türüdür. Bu mantarlar, bitkilerin tohumlarına benzerdir ancak çok daha küçüktür. Bazı zamanlar kıyafetlere veya hayvan tüylerine yapışarak fark edilmeden uzun mesafeler kat edebilir. Hatta bazı zorlu ortamlarda bile hayatta kalabilirler. En sonundaysa yeterli su, yiyecek ve oksijen bulunan bir yere düştüklerinde büyümeye başlarlar. Küfün birçok rengi vardır ve her bir renk belirli bir küf türünü temsil eder. Kırmızı veya turuncu küfü genelde açık havada bulabilirsiniz. Pembe çeşidi, şampuan ve sabun artıklarında bulunur. Siyah ve yeşil küf, evinizde en çok karşılaşabileceğiniz tiplerdir. Fotosentez yapan bitkilerin aksine, küf sindirebileceği malzemelerde büyür. Dünyada 100.000’den fazla farklı küf türü vardır ve hepsi sizin için zararlı değildir. Bu yazımızda küf yerseniz neler olacağından bahsedeceğiz.
Sandviçinizden bir ısırık aldınız ve bir baktınız ki ekmeğin küçük bir kısmında küf var
Ancak sadece küçük bir kısmı enfekte olmuş, belki onu kesip atabilirim diye düşünüyorsunuz, ama maalesef olmaz. Siz sadece yüzeydeki küçük yeşil lekeleri görüyorsunuz. Oysa göremediğimiz kısımda bundan çok daha fazlası var.
Bunun gibi sürprizler nedeniyle daha önce farkında olmadan küf yemiş olma ihtimaliniz var
Küf; ekmek, meyve ve sebze gibi yumuşak gözenekli yiyeceklerde kolayca büyür. Bu yüzden az miktarda yemek normal bir yiyecek gibi sindireceğiniz sürece sorun değil. Eğer kendinizi rahatsız hissederseniz, muhtemelen küfün tadı biraz tuhaf olduğu için. Yani, endişelenmeyin az miktarda küfün sağlığınıza bir zararı yok. Eğer ekmeğiniz küflendiyse, sağlığınızı riske atmayın ve ekmeğin hepsini çöpe atın. Küf, daha yumuşak yiyeceklerde nüfuz etmesi daha kolay olduğundan, çilek, salatalık, şeftali ve domates gibi meyve ve sebzeleri sever. Ayrıca pişmiş yemek artıkları, güveç, tahıl, makarna, beyaz peynir, krem peynir ve yoğurt gibi yiyeceklerde de bulunur.
Küçük bir parça küf yuttuğunuzu fark ederseniz endişelenmenize gerek yok. Ancak nadir de olsa bazı küf türleri tehlikeli semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir
Böyle bir durumda küfün türüne göre semptomlarınız farklılık gösterebilir. Ani nefes darlığı, mide bulantısı, yüksek ateş veya ishal gibi belirtiler ortaya çıkarsa derhal doktorunuza görünün.
Peyniriniz küflendiyse o kısmını kesip kalanı yemeyin!
Aslında bu biraz peynirin türüne göre değişir. Eğer yumuşak peynirse hepsini atmanız gerek. Ancak sertse etkilenen kısmı küfe dokunmadan dikkatlice bir bıçakla kesmelisiniz. Peynirin geri kalanı hala yenilebilir.
Peki, küfün yayılması nasıl önlenebilir?
Yemekleri buzdolabında plastik bir kabın içinde saklayın. Kolay bozulabilenleri ise hava geçirmez kaplarda muhafaza edin. Buzdolabında ne sakladığınızı takip edin, artan yemekler en fazla 3 ila 4 gün dolapta durmalı. Buzdolabınızı temiz tutun. Sadece temiz bulaşık bezi, havlu ve sünger kullanın. Küf kokusu fark ederseniz, hemen önlem almanız gerek.
Evinizin nemli bölgelerinde küf yayılırsa ne olur?
Küf büyüdükçe, sporları ve parçacıkları evinizde hava yoluyla yayılır. Ne kadar hassas olduğunuza bağlı olarak, nefes almanın zorlaştığını fark edebilirsiniz. Çünkü küf evinizdeki malzemeleri çok yavaş bir şekilde parçalara ayırır.
Küfü temizlemeye çalışırken elinize değerse ne yapmalısınız?
İlk olarak, ellerinizi antibakteriyel sabunla iyice yıkayın. Parmaklarınızın arasını ve arkasını iyice temizleyin. Ayrıca tırnakların altına da sabun getirmeyi unutmayın. Bazı parçalara ulaşamazsanız, bir kürdan kullanın. Ardından ellerinizi güçlü bir dezenfektan ile temizleyin. Son adım, ellerinizi akan su altında sıvı sabunla yıkayın. Yine, parmaklarınızın arasını ve tırnaklarınızın altını unutmayın. Eliniz tamamen temizlenene kadar sakın yüzünüze dokunmayın! Ayrıca, küfle temas eden giysileri hemen çıkarıp yıkayın.
İlginizi çekebilir:
Zehirlenebilirsiniz! Sağlığınız İçin Tekrar Isıtmamanız Gereken 8 Yiyecek
Gün İçinde Sürekli Yaptığımız Ama Aslında Zararlı Olan 9 Şey
Sağlıklı Bir Yaşam Sürmek İsteyenlerin Asla Birlikte Tüketmemesi Gereken Besin Kombinasyonları
Kaynak: 1