Başınıza gelen iyi şeyleri dahi hak etmediğinizi düşündüğünüz oldu mu hiç? Aynaya baktığınızda kocaman bir hayal kırıklığı gördünüz mü? Fiziksel özelliklerinizden şikayet ettiğiniz oldu mu? Herkesin kış aylarıyla birlikte daha sık kapılmaya başladığı bu negatif düşünceler, uzun bir zamana yayılırsa ruh sağlığınızı bozarak yalnızlık hissine kapılmanıza sebep oluyor ve depresyon yolunu açıyor.
Sheffield Hallam Üniversitesi’nden Antonia Ypsilanti’ye göre, ‘’Yalnızlık, yalnızca yalnız olma durumunu değil, istediğinizden daha az arkadaşa sahip olma hissiyatını da kapsıyor.’’ Depresyon riski yüksek insanların yalnızlığa ve izole olmaya karşı kronik bir eğilimi var. İngiliz yazarlara göre, içinize kapanmak, bir süre sonra düşüncelerinizi etkileyerek insanların sizi kusurlarınız yüzünden aralarına almadıklarına inandırıyor. Bu süreç, aynı zamanda kendinizi suçlamanın ve değersiz hissetmenin önünü açarak daha kötü bir döngünün başlangıcı oluyor.
1. Sosyal çevrenizi ve sosyal iletişiminizi artırmaya çalışın
Araştırmaya göre, içine kapanıklık, kendini değersiz hissetme, yalnızlık ya da sevilmediğini düşünme gibi karamsar hissiyatların nedeni anti-sosyal olmak değil. En azından yapılan araştırmalar böyle bir korelasyonu doğrulamıyor. Yine de sosyal olmanın ve sosyal iletişiminizi geliştirmenin duygusal bozukluklara karşı iyi geldiği söyleniyor. Yalnızlığın depresyona dönüşmemesi için sosyal becerilerinizi geliştirmeye önem verebilirsiniz.
2. Eksikliklerinize ve kusurlarınıza kafanızı takmamaya özen gösterin
Farkındalık her zaman faydalı olmayabiliyor. Eksikliklerinize gereğinden fazla odaklanmak, depresyon gibi kötü sonuçlara sebebiyet verebilir. Farkındalık eğitiminde öğretilen şey, depresif düşünceleri kendinizden uzaklaştırmak değil, eksikliklerinizi kabullenmek ve bunlara takılıp kalmamak. Arkadaş konusunda başarısız ya da şansız olduğunuzu düşünmek de bu yanlış odaklanmanın bir sonucu olabiliyor.
3. Kendinize şefkat gösterin
Dış görünüşünüzü ya da davranışlarınızı beğenmeyebilirsiniz. Bu özellikleriniz yüzünden kendinize küser ve değersiz olduğunuzu düşünürseniz depresyona girme yolunu açmış olursunuz. Hiç kimse mükemmel değildir. Herkes gibi sizin de hata yapmanız çok doğal. Kendinizi bağışlayın, kabullenin ve sevin.
4. Kendinize öz-olumlama mesajları verin
Kendinizi inceleyip kabul ettiğiniz gerçek ya da hayali kusurlarınızdan sonra ise iyi özelliklerinizi ortaya koyun. Başarılı olduğunuz onlarca şeyi düşünerek başınızı okşayın ve kendinizi tebrik edin. Her zaman kendinizi eleştirip suçlamak, gerçeküstü beklentilerle kendinizi yormak, sizi daha iyi bir insan yapmaz. Yalnızlık düşüncesi hayali bir şey olabilir. İstediğiniz sayıda arkadaşınızın olmadığını düşünmek de yalnızlık hissi uyandıran ve depresyon yolunu açan yanılgılardan biri.
5. Duygularınızı baskılama ve yeniden değerlendirme egzersizleri yapın
Sonucu değiştirmeyen ancak bu sonuç karşısında nasıl hissettiğinizi değiştiren duygu odaklı başa çıkma teknikleri, değiştiremediğiniz özelliklerinize dair hislerinizi kontrol etmeniz açısından öğretici olabilir. Vücut tipinizden burnunuza, sakarlığınızdan unutkanlığınıza tüm hayali eksikliklerinizi düşünerek canınızı sıkmayı bırakın. Bu tarz negatif düşünceler sizi depresyona sürükleyebilir. Sizin kusur olarak gördüğünüz özelliklerinizi, belki de başkaları oldukça sevilesi bulacak.
Özetle, sahip olduğunuz özelliklerle mutlu olmak varken kötü olduğunu düşündüğünüz özelliklerinizi takıntı haline getirmek, sizi yalnızca depresyona sürükler. İnsanlarla hayal ettiğiniz kadar iyi arkadaşlığınız olmadığını düşünmek yerine kendinizi rahatlatın. Bu sayede her geçen gün kendinizi daha iyi hissedeceğinize ve zenginleşeceğinize emin olabilirsiniz.
Kaynak: 1