Bazı insanlar yalnızken mutlu olabilmektedirler. Ancak diğerleri için yalnız olmak çok zordur. Eğer ikinci gruba giriyorsanız, sakın telaş yapmayın. Çünkü yalnız kalma konusunda daha rahat olmanın yolları var. Yalnız olmakla ilgili ne hissederseniz hissedin, kendinizle iyi bir ilişki kurmak değerli bir yatırımdır. Ne de olsa kendinizle çok fazla zaman geçiriyorsunuz, bu nedenle bundan zevk almayı öğrenmelisiniz. İşte yalnız mutlu olma kılavuzu.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Nasıl Mutlu Olunur? İşte 16 Basit Maddeyle Mutlu Olma Sanatı”
1. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın
Elbette bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır, ancak sosyal hayatınızı başkalarınınkiyle kıyaslamaktan kaçının. Önemli olan şey sahip olduğunuz arkadaş sayısı veya çok sık sosyalleşmeniz değildir. Unutmayın, bir sürü arkadaşı ve aktif bir sosyal yaşamı olan birisi bile bunlara rağmen mutsuz olabilir.
2. Sosyal medyadan biraz uzaklaşın
Sosyal medyada gezinirken dışlanmış veya stresli hissediyorsanız, bir süreliğine sosyal medyadan uzaklaşın. Sosyal medyadaki insanlar gerçekten mutlular mı yoksa öyle gibi mi davranıyorlar bilmek mümkün değil. Bu nedenle derin bir nefes alın ve daha geniş bir pencereden bakın. Kendinizi denemek adına 48 saat boyunca sosyal medyadan uzak durun. Eğer bu size iyi geliyorsa, kendinize bir sınır koyun ve günde sadece 10-15 dakika sosyal medyaya girin.
3. Bir süreliğine telefondan uzak kalın
Cep telefonları ve sosyal medya, hiç şüphesiz yalnız olma kavramını değiştirdi. Bir daha yalnız kaldığınızda, telefonunuzu kapatın ve bir saatliğine saklayın. Bu zamanı kendinizle yeniden bağlantı kurmak ve gerçekten yalnız olmanın nasıl bir his olduğunu keşfetmek için kullanın. Telefondan uzak olduğunuz zamanı nasıl geçireceğinizden emin değil misiniz? Bir kalem ve not defteri alın ve bir dahaki sefere yalnız olduğunuzda yapmaktan keyif alacağınız şeyleri not edin.
4. Düşünmek için kendinize zaman ayırın
Kesinlikle hiçbir şey yapmama düşüncesi sizi rahatsız mı ediyor? Muhtemelen bunun nedeni, kendin olmana izin vermeyeli uzun zaman olmasıdır. 5 dakika zaman tutun ve aşağıdaki şeylerden uzak durun.
- Televizyon
- İnternet
- Müzik
- Podcast
- Kitap
Rahat bir yere oturun veya uzanın. Daha sonra gözlerinizi kapatın veya pencereden dışarı bakın. Eğer bu kadar hareketsiz kalmak sizi rahatsız ediyorsa, örgü örmek, basketbol oynamak veya bulaşık yıkamak gibi tekrarlayan şeyler yapın. Zihninizin özgürce dolaşmasına izin verin ve sizi nereye götürdüğünü görün. İlk başta sizi çok uzağa götürmezse cesaretiniz kırılmasın. Zihniniz zamanla bu yeni özgürlüğe alışacaktır.
5. Kendinizi bir randevuya çıkarın
Klişe olsa da, kendi kendinize çıktığınız randevular, tek başına nasıl mutlu olacağınızı öğrenmeniz için iyi bir yöntem olabilir. Ne yapacağınızdan emin değil misiniz? Sevdiğiniz insanları etkilemeye çalıştığınızı ve onlarla iyi vakit geçirdiğinizi hayal edin. Onları nereye götürürsünüz? Ne görmelerini ya da ne deneyimlemelerini isterdiniz? Bunları bulduktan sonra kendinizi o randevuya çıkarın. Bu ilk başta garip gelse de, sizin gibi yalnız yemek yiyen veya tek kişilik sinema bileti alan insanları gördükten sonra normal olduğunu anlayacaksınız.
Eğer para sıkıntısı çekiyorsanız, pahalı şeyler yapmaktan kaçının. Ancak unutmayın ki, tek kişilik bir randevu, iki kişilik bir randevudan çok daha ucuzdur. 🙂
Hala çok mu korkutucu geliyor? Bir kafede sadece 10 dakika oturarak başlayın. Dikkatli bir şekilde çevrenizi izleyin. Bu konuda rahat olduğunuzda, tek başınıza dışarı çıkmak artık o kadar da sıra dışı görünmeyecek.
6. Spor yapın
Yaptığınız egzersizler, endorfin salgılamanıza neden olur ve daha mutlu hissetmenizi sağlar. Eğer spor konusunda yeniyseniz, günde birkaç dakika egzersiz yaparak başlayabilirsiniz. Daha sonra, her geçen gün egzersiz sürenizi birkaç dakika arttırın. Kendinize olan güveniniz arttığında ise ağırlık kaldırma ve aerobik gibi farklı sporlar yapmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca kendi başınıza dışarı çıkmak konusunda hala huzursuzsanız, spor salonuna tek başınıza gitmek harika bir başlangıç noktası olabilir.
7. Doğayla iç içe olmaya çalışın
Evet, bu da bir klişe, ancak kesinlikle işe yarıyor. Bahçenizde vakit geçirin, parkta yürüyüşe çıkın ya da ırmak, göl ve deniz gibi sulak yerlere gidin. Doğanın manzaralarını, seslerini ve kokularını içinize çekin. Rüzgarı yüzünüzde hissedin. Araştırmalar, doğada haftada 30 dakika veya daha fazla zaman geçirmenin depresyon semptomlarını iyileştirebileceğini ve kan basıncını düşürebileceğini gösteriyor.
8. Yalnız olmanın avantajlarından yararlanın
Bazı insanlar yalnız yaşarken mutlu olmayı çok zor bulur. Tabii, biraz sessizlik olabilir ve işten sonra eve geldiğinizde o gün yaşadıklarınızı dinleyecek veya elektrikli ısıtıcıyı kapatmanızı hatırlatacak kimse olmaz. Ancak yalnız yaşamanın da avantajları vardır. Yalnız yaşamanın getirdiği fiziksel ve zihinsel alandan yararlanmaya çalışın.
- Tüm alanı kullanın: Gelecek hafta lezzetli bir yemek pişirip yemek için tüm mutfağı toplayarak gününüzü geçirin.
- Eşyalarınızı istediğiniz gibi koyun ve istediğiniz yerde bırakın: Eski bir hobinize tekrar başlamak mı istiyorsunuz? Tüm malzemelerinizi alın ve yere koyun, daha sonra projeniz için ne kullanmak istediğinize karar verin. Tek bir günde karar veremediniz mi? Hiç sorun değil. Şu andan itibaren bir hafta olsa bile fark etmez. Çünkü eşyaları yerden almanızı söyleyecek biri yok. Bu yüzden rahatınıza bakın.
- Bir dans partisi yapın: Komşulardan izin alın ve en sevdiğiniz müziği son ses açın. Hiç kimse izlemiyormuş gibi dans edin, çünkü gerçekten kimse izlemiyor. Bu nedenle dilediğinizi yapın. 🙂
9. Başkalarına yardım edin
Başkalarına yardım etmenin birçok yolu vardır. Bunun için bazı projelerde gönüllü olarak insanlara yardımcı olabilir veya evden internet aracılığıyla yardım edebilirsiniz. Ayrıca bu, tek başına kaliteli zaman geçirmeye devam ettiğiniz sırada başkalarıyla bağlantıda olduğunuzu hissetmenizi sağlar. Yakın çevrenizdeki insanlara nasıl yardım edebileceğinizi araştırın. Size en doğru gelen şeyi yapmaya çalışın.
10. Minnettar olduğunuz şeyleri düşünün
Araştırmalar, minnettarlığın mutluluk ve umut duygularını artırabileceğini gösteriyor. Minnettar olduğunuz şeyleri düşünmek için biraz zaman ayırın. Bunlar sabahları kalktığınızda içtiğiniz kahve veya dinlediğiniz bir müzik olabilir. Hayatınızda minnettar olduğunuz şeylerin zihinsel veya fiziksel bir listesini yapın. Bir daha yalnız kaldığınızda ve moraliniz bozulduğunda, kendinize yapacağınız her şeyi hatırlatmak için bu listeye bakın.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Mutluluğu Yakalayın: Daha Minnettar Hissetmenin 5 Yolu”
11. Kendinizi gereksiz yere eleştirmeyi bırakın
Kendinizi eleştirmek iyi bir şeydir. Ancak bunu sürekli yapmak çok zararlıdır. Kendinize olan güveninizi ve mutluluğunuzu tüketir. Bir daha kendinizi eleştirdiğinizde olumlu yönlerinizi düşünmeye çalışın. Kendinizi başkasını yargıladığınızdan daha sert yargılamayın. Herkes hata yapar, bu yüzden kendinizi onlar için hırpalamayın. Sahip olduğunuz birçok iyi özelliği hatırlayın.
12. Güzel bir yemek yiyin
Birlikte bir akşam yemeği yiyebileceğiniz bir arkadaşınız yok mu? Hiç sorun değil. O zaman tek başınıza güzel bir yemek yiyin. Tek başına yemek yemek, TV karşısında hazır yiyecekler yemek anlamına gelmez. Kendiniz için harika bir yemek hazırlayın. Masayı kurun, bez bir peçete kullanın, bir mum yakın ve bir akşam yemeğinde ne yapılıyorsa aynısı yapın. Çünkü sen, tek başına her şeye değersin.
13. Yeni şeyler yapmayı deneyin
Her zaman yapmayı hayal ettiğiniz ama ertelediğiniz şey nedir? Eğer yapmayı hayal ettiğiniz şey de iyi değilseniz endişelenmeyin. Önemli olan yeni ve farklı bir şey denemek ve konfor alanınızın dışına çıkmaktadır. Bir ev geliştirme projesi üstlenin, bir enstrüman çalmayı, bir manzara çizmeyi veya kısa bir hikaye yazmayı öğrenin. Ancak bunları kendi başınıza yapın veya bunları yapabilmek için eğitim görün.
14. Tek başınıza gideceğiniz gezileri planlayın
Yapacak ilginç şeyler bulun ve bunları takviminize ekleyin. Kendinize dört gözle bekleyeceğiniz bir şey verin. Sonuçta, beklenti eğlencenin yarısıdır. Yakındaki bir kasabayı ziyaret edin ve güzel bir kahvaltı yapın. Yerel bir festivale veya çiftçi pazarına katılın. Bir konsere veya herkesin bahsettiği o muhteşem sanat sergisine bilet alın. Gerçekten ilgilendiğiniz bir şey için plan yapın ve bunu gerçekleştirin.
15. Rutininizin dışına çıkın
İyi bir rutin bile en nihayetinde sizi ilhamsız bırakabilir. Günlük rutininizi ve yakın çevrenizi düşünün. Bu rutindeki sıkıcı şeyler neler? Bunları gözden geçirdikten sonra bazı değişiklikler ve yenilikler yapın. Mobilyalarınızı yeniden düzenleyin veya bir duvar boyayın. Bahçenize çeki düzen verin ya da yeni bir kafeye gidin.
16. Hayatta olan kötü şeylerle başa çıkmayı öğrenin
Hayatta kötü şeyler olabilir. Bu gerçeği görmezden gelmek sadece size zarar verir. Bu nedenle yaşadığınız kötü şeylerle başa çıkmayı öğrenmek çok önemlidir. Şu anda yaşadığınız kötü olaylarla zihinsel olarak nasıl baş edebileceğinizi düşünün. Muhtemelen sandığınızdan çok daha güçlü ve dirençlisiniz.
17. İlişkilerinizi besleyin
Yalnızken daha rahat olmaya başladığınızda, sosyalleşmek için daha az zaman harcadığınızı göreceksiniz. Bunda yanlış bir şey yok, ancak yakın sosyal bağlantılar hala önemlidir. Ailenizden birini ya da bir arkadaşınızı ziyaret edin veya işten sonra iş arkadaşlarınızla takılmaya gidin. Ya da uzun zamandır haber almadığınız birini arayıp konuşun.
18. Affetme alıştırması yapın
Affetmenin mutlulukla ne ilgisi var diye düşünebilirsiniz? Aslında göründüğünden çok daha fazla ilgisi var. Çünkü affetme eylemi stresi, kaygıyı ve depresyonu azaltır. Birini affettiğinizde üzerinizden büyük bir yük kalkar. Ancak bunu yaparken kendinizi de affetmeyi unutmayın.
19. Sağlığınıza dikkat edin
Ruh sağlığı, fiziksel sağlığı etkileyebilir ve bunun tersi de mümkündür. Fiziksel sağlığınıza dikkat etmek, genel mutluluğunuzu artırmanıza yardımcı olur. Ayrıca, kendinizle iyi bir ilişki kurmanızı sağlar. Sağlıklı yiyecekler tüketin, düzenli egzersiz yapın ve güzel bir uyku çekin. Her yıl check-up yaptırın ve mevcut sağlık sorunlarınız için düzenli bir şekilde doktorlarla görüşün.
20. Gelecek için planlar yapın
Hem kişisel hem de profesyonel olarak 5 yıl veya 10 yıl sonra nerede olmak istersiniz? Bu hedeflere ulaşmak için ne yapmanız gerekiyor? Bunu yazmak, kararlarınıza rehberlik etmenizde yardımcı olabilir. Doğru yolda olup olmadığınızı veya hedeflerinizin gözden geçirilmesi gerekip gerekmediğini görmek için bu alıştırmayı her yıl tekrar yapın. Yarın için planlar yapmak, bugün daha umutlu ve iyimser hissetmenizi sağlayabilir.
Yardım istemekten korkmayın
Bazen bu listedeki maddeleri uygulamak yeterli olmayabilir. Bu durumda yardım istemekten çekinmeyin. Aşağıdaki durumları yaşıyorsanız, bir terapistle görüşmeniz iyi olabilir:
- Aşırı streslisiniz ve hayatla başa çıkmakta zorlanıyorsunuz.
- Anksiyete belirtileriniz var.
- Depresyon belirtileriniz var.
Terapiste gitmek için bir kriz yaşamayı beklemeniz gerekmez. Sadece iyileşmeyi istemeniz bile bunun için mükemmel bir nedendir.
Kaynak: 1