Yalancılar söyledikleri yalanların yakalanması durumunda kendilerine yeni yalanlar üretebilirler. “Ben yalan söyleyeni hemen anlarım!” diyen insanlar bile bazen kendilerine veya başkalarına söylenen kılıfları hazırlanmış yalanları anlayamazlar. Bu durumda yalan söyleyen insanların bazı fiziksel ve ruhsal hallerinden onların yalan söylediklerini yakalayabiliriz. Yakaladıktan sonra neler yapacağınız size kalmış!
1. Tutarsızlıklara odaklanın
Karşınızdaki kişinin size anlattığı olayları dinleyin. Eğer bu olaylar birbiriyle çelişiyorsa ve tutarlı değilse anlatılan şey gerçek değildir. Çoğu durumda travma geçirmiş insanlar bile doğruyu söylemekte güçlük çekmezler. Bu yüzden anlatılan hikayelerin birbirine uyumsuz olması durumunda anlatılan şey yalan olabilir.
2. Samimiyetsiz duygulara bakın
O’Sullivan bu konu hakkında çoğu insanın sahte gülüş sahte yapamayacağını söylüyor. Bir insan size karşı söylediklerinde ya da hareketlerinde samimi değilse bu yalan söylediği anlamına gelebilir. Samimiyetsiz duyguları zamanla anlayabiliriz. Bazen insanlar kızgın bir suratla dahi bize gülebilir ama bunu da dudaklarının hareketiyle ve yüzündeki ifadeyle anlayabiliriz.
3. İç sesinizi dinleyin
Biriyle ilk tanıştığınızda ya herhangi bir konuda konuşurken iç sesinizi dinlemelisiniz ki zaten o sizi doğru yola götürecektir. Bazen hiçbir şey yokken iç sesiniz size o kişinin doğru olmadığını ya da yalan söylediğini, iyi biri olmadığını söyler ve muhtemelen bu hisler doğru çıkar. Bu şekilde ilerlersek insanları daha iyi anlayabiliriz.
4. Göz teması kurmaya özen gösterin
Yalan söyleyen insanlar göz teması kurmaktan kaçınırlar çünkü göz teması kurduklarında kendilerini rahat ve doğal hissetmezler, gözlerini kaçırırlar. Bu yüzden bir kişinin yalan söyleyip söylemediğini anlamak istiyorsanız onun gözlerinin içine bakın. Etkili bir yöntem!
5. Çok fazla şey söyleyip söylemediklerine dikkat edin
Genelde yalan söyleyen insanlara sadece nerede olduklarını sorduğunuzda size nerede olduklarını söylemenin dışında ne yaptıklarını, kimle olduklarını, nereye gittiklerini, ne içip yediklerini söylerler. Bunun sebebi ise yalan söylediklerinin anlaşılmaması için kurdukları yalanları arka arkaya söylemek istemeleridir. Eğer bir kişi sizin sormadığınız sorulara bile cevap veriyorsa size yalan söylüyor olabilir. Dikkat edin!
6. Yalan söyleyen insanlar kendilerini çok fazla savunurlar
Bir olayla ilgili yalan söylüyorsak o ortamda dikkatleri kendimizden uzaklaştırmak için ya da anlattıklarımızı doğrulamak amacıyla kendimizi savunma eğilimi gösteririz. Yalan söylemeyen insan gayet sakin bir şekilde konuşurken yalan söyleyen insan sinirlenebilir, yumruklarını veya dişlerini sıkabilir yani fiziksel olarak da belirtiler gösterir.
7. Konu değiştirme eğilimi varsa üzerine gidin
Konu yalan söyledikleri şey üzerine geldiğinde anlaşılmamak için -yine kendini savunma eğilimiyle- konuyu değiştirme ihtiyacı hissedilir. Siz o konu üstüne gittikçe bir şekilde farklı şeyler söylenerek o olayın üzeri kapatılmaya çalışılır ve daha fazla zorladığınızda ya yalanı itiraf ederler ya da size sinirlenirler.
8. Yalan söyleyen kişiler sizden uzaklaşmak isteyebilir
Yalan söyledikleri fark edilmeye başlayınca kendilerine daha geniş bir alan yaratmak istedikleri için sizden uzaklaşabilirler ve bu uzaklaşma bir nevi sizden kaçmak anlamına da gelir. Bu hareket bir yalancının kendini savunma şekillerinden biridir.
9. Nefes alışverişlerini kontrol edin
Yalan söylemek stresli bir şey olduğundan çoğu yalan söyleyen insanlar çok sık nefes alır ya da derin bir nefes alır ve hemen bırakırlar. Bunu yapma sebepleri ise daha fazla oksijen sağlayarak stresi azaltmak istemeleri olabilir.
10. Ten rengine dikkat edin
Yalan söyleyen insanların yüzü kızarır ve yüzlerinin kızardığını fark edemezler. Terleme ve titremeyle birlikte gelen yüz kızarması onları daha çok stres yapmaya iter. Böylelikle yalanları daha çabuk fark edilebilir. Cilt kızarması durumu daha çok beyaz tenli insanlar için geçerlidir ama stres anında yüze kan hücum etmesi olası bir durumdur.