Benzin, ulaşım sektöründen gıda sektörüne kadar pek çok alandaki en önemli unsurlardan bir tanesi. Benzin fiyatlarındaki artışlar, neredeyse bütün ürünlerde fiyat artışı yaşanmasına neden oluyor. Öte yandan benzin, son günlerin en çok “yükselen” değerlerinden. Neredeyse her gün, yakıt fiyatlarına yeni bir zam haberi geliyor. Son zamlarla beraber ülkemizdeki benzin ve motorin fiyatları tarihi seviyelere yükselmiş durumda. İstanbul’da motorinin litre fiyatı 27,89 benzinin litre fiyatı ise 26,23 liraya yükseldi. Son dönemdeki Rusya – Ukrayna savaşı sebebiyle, yakıt fiyatları küresel olarak da yükseliyor. Örneğin İngiltere’de yakıt fiyatları geçtiğimiz günlerde rekor düzeylere ulaştı. Ortalama bir aracın deposunu doldurmanın maliyeti ilk kez 100 sterlini aştı! Bununla beraber, küresel çapta yükselen benzin fiyatlarının ilerleyen dönemde daha da yükselmesi oldukça yüksek bir ihtimal. Bu sebeple, pek çok araç sahibi, çeşitli yöntemlerle yakıt tasarrufu yapmaya çalışıyor. Peki ama yakıttan tasarruf etmek, gerçekten mümkün mü? Yakıt tasarrufu hakkında doğru bilinen yanlışlar neler? İşte, yakıt tasarrufu hakkında bilmeniz gerekenler…
Saatte 90 kilometre hızla gitmek akaryakıt tasarrufu sağlamaz
Son günlerde neredeyse her gün motorin ve benzin fiyatlarına zam geliyor. Bu nedenle konuyla ilgili BBC Türkçe’nin yaptığı bir araştırmayı sizinle paylaşmak istedik. Örneğin pek çok sürücü saatte 90 kilometre hızla gitmenin yakıt verimliliği ve benzin tasarrufu sağlayacağına inanıyor. Ancak bu tamamen bir şehir efsanesi! Yani saatte 90 kilometre hız ile gitmenin, yakıt tasarrufu sağladığı doğru değil. Elbette, bu uygulama yakıt verimliliği sağlamak konusunda da işe yaramıyor. Saatte 90 kilometre hızla gitmenin, benzin tasarrufu sağlayacağı efsanesi ise hayli eski zamanlardan kalma. Geçmiş dönemdeki araçların yakıt verimliliği testleri saatte 90 kilometrelik hız üzerinden gerçekleştiriliyordu. Ancak günümüzdeki araçların yakıt tasarrufu yapabilmesi için pek çok değişken var. Ancak yapılan çalışmalar, günümüzdeki araçların benzinden tasarruf edebilmesi için saatte 72 ila 80 kilometre arasında değişen bir hız ortalaması ile hareket etmesi gerekiyor! Sürücülerin dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise uzun yol. Uzun yolculuklarda daha düşük ortalama hız ile seyahat eden sürücüler, daha az benzin parası ödüyorlar.
Klima açılmalı mı, açılmamalı mı?
Özellikle sıcak yaz günlerinde, klimasız bir yolculuk düşünmek bir hayli zor. Ancak, klima açmak bir aracın benzin tüketimini %10 oranında artıyor! Klima, açıldığı ilk anda, aracın içerisindeki ısıyı düşürmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Böylece araç daha fazla yakıt harcıyor.
Bazen klimanın yerini tutmasa da aracın camları açık şekilde seyahat etmek iyi bir alternatif gibi görünebilir. Ancak, bu da benzin tasarrufu için sandığınız kadar iyi bir yöntem değil. Çünkü özellikle yüksek hızda yol alırken pencere açılması, aracın yavaşlamasına neden oluyor. Hız seviyesinin korunması için daha fazla gaza basmak gerekiyor. Böylece, daha fazla çalışan motor, daha fazla yakıt tüketilmesine neden oluyor. Hem benzinden tasarruf etmek, hem de yoğun sıcaklardan etkilenmemek için yapılabilecek bazı şeyler var. 80 kilometreden daha hızlı gidiyorsanız klimayı açabilirsiniz. Ancak daha düşük hızlarda seyahat ediyorsanız, pencere açmak daha fazla yakıt tasarrufu sağlayacaktır.
Boş viteste araç kullanmak iyi bir fikir değil!
Vitesi “boşa almanın” da, yakıt tüketimini azalttığı yaygın bir inanış. Ancak, tıpkı saatte 90 kilometre efsanesi gibi, bu da doğru değil! Yeni arabaların pek çoğunda elektrik ile çalışan mekanizmalar bulunuyor. Bu sayede sürücü ayağını gazdan çektiği zaman, benzin tüketimi de otomatik olarak kesiliyor. Yani, boş viteste araba kullanmak, yakıt tasarrufu sağlamıyor. Hatta, zaman zaman araçların ciddi hasar görmesine neden oluyor.
Hız sabitleyiciler, tasarruf sağlıyor ama sadece uzun yollarda?♀️
Kısa ve engebeli yollarda ise hız sabitleyici kullanmak tavsiye edilmiyor. Örneğin, hız sabitleyici açıkken yokuş aşağıya giden bir araç normalden daha fazla yavaşlıyor ve daha fazla benzin harcıyor. Bu sebeple, uzmanlar hız sabitleyicilerin uzun seyahatlerde ve düz yollarda kullanılması gerektiğini belirtiyorlar.
Kaynak: 1