Fotoğraf, ardından gelen filmler, sinema, üç boyut, IMAX derken yüzyıllar geçti ve işler hiç tahmin edilemeyen noktalara ulaştı. Ama korkuya mahal yok, bugün o ağır kısma girmeyeceğiz. Bugün yakın zamanda çıkan Türk Sinemasının inci tanelerine bakacağız. Tek temennim içeriği okuduktan sonra ‘… filmini nasıl koymazsınız!!11!!’ yorumları almamak. Çünkü o bahsedilen filmin listede yer almıyor oluşunun sebebi muhtemelen artık herkes tarafından ‘biliniyor’ oluşudur. Bu tarz içeriklerde yapmaya çalıştığımız; köşede kalmış, az bilinen filmleri birazcık daha görünür kılıp sizlere farklı film önerileri sunmak. ^^
1. Vavien
Türk sinemasının Coen’leri Yağmur – Durul Taylan kardeşlerin elinden geçen Vavien’in senaryosu ise Engin Günaydın’ın ellerinden öpüyor. Tokat’ta yaşayan kendi halindeki ailenin kara mizah yüklü hikayesini izlemeden önce elleri yıkamayı unutmuyoruz.
‘Valla ne yalan söyleyeyim, ben vavien bağlamasını bilmiyom vekilim.’
2. Abluka
Türkiye, Fransa ve Katar ortak yapımı, Emin Alper’in ikinci uzun metrajı. İster günümüze, ister 10, 20, 30 yıl öncesine bile koyduğumuzda oturan filmi hangi zamana istersek koyabiliyoruz. Psikolojik şiddetin ne kadar derine inebileceği konusunda dikkat çeken Abluka, insana gerginlikten bütün kaslarının yerini bildiren cinsten.
3. Sivas
Bir ilk film ne kadar iyi olabilirse o kadar iyi olan Sivas, Kaan Müjdeci’nin daha doğrusu 11 yaşındaki Aslan’ın kafasındaki Anadolu haritasını çiziyor.
4. Çoğunluk
Seren Yüce’nin Altın Portakal Film festivalinde ‘En İyi Film’ ödülünü havaya kaldırmış filmi Çoğunluk’ta, görünürde basit, orta halli bir ailenin ortasına konmuş kameradan hallerini izlerken geçen süreyle birlikte gerçek yüzlerini görmeye başlıyoruz.
5. Sen Aydınlatırsın Geceyi
Onur Ünlü sinemasına aşinaysanız, üzerine bir de seviyorsanız; sizi doyum konusunda bulutların üstüne çıkaracaktır. Müthiş oyunculukları, absürtlüğü, senaryosu ve atmosferiyle ‘en değişik filmler’ listemizin de ilk üçünde yer alıyor.
6. Jîn
Kimileri tarafından eleştirilen kimilerince de göklere çıkarılan film, Reha Erdem’in gözlerinden Kürt sorununa odaklanıp bunu kadın üzerinden anlatmaya çalışıyor. Jin, Frankfurt Türk Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Senaryo’, ‘En İyi Müzik’ ve ‘En İyi Görüntü’ ödüllerinin sahibi olmuştu.
7. Limonata
Hayli zamandır şöyle güzel bir yol hikayesi izlemediyseniz açıp izledikten sonra asla pişmanlık duymayacağınız filmlerden Limonata. Yolda geçen filmlerde ister istemez kendimizi de ekleriz arabaya, trene ya da vapura. Bu, yapacağınız en eğlenceli yolculuklardan olacak. Hem de yanınızda Serkan Keskin, Ertan Saban ve Ali Atay olacak. Hatta Ciguli bile…
8. Filler ve Çimen
Derviş Zaim’in Tabutta Rövaşata sonrasında çektiği ikinci uzun metraj filmi, 90’ların siyasi ‘derin devlet’ dünyasından kesitler sunuyor.
9. Sarmaşık
Önümüzdeki günlerde vizyona girecek olan Kelebekler’ini sabırsızlıkla beklediğimiz Tolga Karaçelik, Sarmaşık’ta iflas eden armatör gemisinde mahsur kalan mürettebatın ruh haliyle şekillendiriyor.
10. Bir Zamanlar Anadolu’da
Nuri Bilge Ceylan’sız bir Türk filmi listesi düşünülemez elbette. İlgili bütün detayları ezber ettiğimiz Anadolu, gece boyu aranan cesedin peşindeki bir grup adamla bizleri de sürüklüyor.
11. Ara
Ümit Ünal’ın tek mekan takıntılarından olan Ara, birbirini seven ama aldatan ama asla bırakmayan iki çiftin hikayesini anlatıyor.
12. Atlıkarınca
Konusu itibariyle fazlasıyla hassas, insanın boğazına yumruk yemişçesine etkili bir İlksen Başarır filmi Atlıkarınca. Trafik kazasında ölen babayla birlikte açılan eski defterler ailedeki herkesle ilgili ağır notlar barındırıyordur.
13. Ayhan Hanım
Levent Semerci’nin bayağı ilginç tarzda çektiği Ayhan Hanım’ı müzikal, drama olarak kategorize etmek yanlış olmaz sanıyorum. Ailesiyle birlikte yaşayan Ayhan Hanım’ın 12 Eylül 1980’den 90’lara kadar uzanan süreçteki serüvenini ve etkilenişini izliyoruz. Fragmanı çıkar çıkmaz merakla beklenen filmi izleyebilenler kendilerini şanslı sayabilir.
14. Neden Tarkovski Olamıyorum…
Andrey Tarkovski’nin Stalker’ının açılış sahnesiyle başlayan film, ilk puanı oradan almayı başarıyor. Türkiye’de film çekmenin zorluğun da ötesinde olduğunu izlerken içinizdeki film çekme hevesi şaha kalkıp sonra hemen ‘burada, nasıl, ne yapıyorum’la tekrar oturuyor.
15. Yeraltı
Zeki Demirkıbuz diğer çoğu filminde olduğu gibi bu filminde de Dostoyevski’den ilham alıyor. Rus yazarın klasikleşen Yeraltından Notlar adlı hikayesinden esinlenerek yarattığı filmi, Muharrem’in kendi ve etrafındaki hatta geçmişteki hesaplaşmalarını ortaya çıkarıyor. Tabii Engin Günaydın’ın oldukça büyük katkısıyla .
16. Kağıt
Eğer siz de Sinan Çetin’in Çiçek Abbas’ı nasıl olup da çekebildiğine şaşırıp diğer filmlerinden çok haz etmiyorsanız Kağıt’ı izledikten sonra fikriniz değişecek demektir. Bütün imkansızlıklara rağmen filmini çekmeye çalışan yönetmen adayının çabalarını izlerken diğer yanda devlet timsaliyle küçük bir kadın memur beliriyor.
17. Bornova Bornova
İnan Temelkuran, yaşanılmışlığından şüphe olmayan hayatları anlattığı filminde günlük hayatın boğucu, sıkıcı o yorucu rutininde beklentiler ve hayallerden bahsediyor.
18. Daire
Babasının ölüm haberini aldıktan sonra doğduğu kasabaya dönen Feramus, buradaki bürokratik işleri hallederken, yıllardır kullanılmayan bir havaalında çalışan Arif ile kızıyla yaşam mücadelesi veren, sonrasında komşusu olacak Betül’ün hayatıyla çakışır.