Hükümetin bir süredir uyguladığı ekonomi politikası, hem yüksek enflasyona hem de Türk lirasının değersizleşmesine neden oluyor. Milyonlarca vatandaş, ekonomik kötü gidişata bağlı olarak temel yaşam malzemelerini tedarik etmekte dahi zorlanıyor. Bununla birlikte kötü ekonominin yarattığı tahribatın izleri, pek çok farklı alanda net bir şekilde görülebiliyor. Bu alanların başında ise konut sektörü geliyor. Her geçen gün yükselen kiralar, Türkiye’de ciddi bir konut sorunu yaşanmasına neden oluyor. Ev sahibi olmak ise yurttaşlar için gerçekleşmesi neredeyse imkânsız bir hayale dönüşmüş durumda. Öte yandan pek çok insana göre ülkemizdeki bu konut krizinin sebeplerinden biri de yabancılara konut satışı sayısındaki artış.
Rakamlar, son 10 yılda yabancılara satılan konut sayısının 357 bini aştığını gösteriyor. Bu durumun ortaya çıkmasında geçtiğimiz yıllarda yabancıların taşınmaz alımı hususundaki sınırların esnetilmesi ve konut satın alan yabancılara vatandaşlık hakkı tanınması gibi faktörlerin etkili olduğu ifade ediliyor. Son dönemde ülkemizde konut satın alan yabancıların önemli bir bölümünü ise Iraklılar oluşturuyor. Detaylara birlikte bakalım.
Türkiye’de son dönemde ciddi bir konut sorunu yaşanıyor
Milyonlarca insan, fahiş kiralar nedeniyle kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Özellikle büyük şehirlerde net bir şekilde gözlenen konut sorunu Türkiye’nin son dönemde karşı karşıya kaldığı en ciddi krizlerden biri olarak değerlendiriliyor. Ev sahibi olmak ise vatandaşların büyük bölümü için uzak bir hayale dönüşmüş durumda.
Elbette ortaya çıkan bu konut sorununun başlıca sebebi ekonomideki bozulma. Ancak pek çok insan konut sorununu daha da derinleştiren bazı başka faktörlerin de olduğunu düşünüyor.
Milyonlarca insana göre Türkiye’deki konut krizinin önemli sebeplerinden biri de yabancılara çok kolay bir şekilde konut satılması
Mayıs 2012 ile mart 2023 arasında yani son 10 yılda, yabancılara satılan konut sayısının 357 bin 343’e ulaştığı ifade ediliyor.
Mayıs 2012’de yürürlüğe giren Mütekabiliyet Yasası, yabancıların konut satın almasına yönelik sınırlandırmaları ortadan kaldırmıştı
Düzenlemeyle birlikte yabancıların geçmiş yıllara kıyasla daha kolay bir şekilde konut sahibi olmasının önü açılmıştı. Buna bağlı olarak 2012-2023 arasında Türkiye’de konut satın alan yabancıların sayısında ciddi bir artış yaşandı. İlgili tarihler arasında yabancılara konut satışı sayısında birinci sırada İstanbul yer alıyor. İstanbul’da 138 bin 840 konutun yabancılara satıldığı biliniyor. Listenin ikinci sırasında ise 90 bin 266 adet konutla Antalya var.
2017 yılında yürürlüğe giren vatandaşlık düzenlemesi de yabancılara konut satışı oranını artıran gelişmeler arasında yer alıyor
Ocak 2017’de hayata geçirilen yeni vatandaşlık düzenlemesi ile en az 1 milyon dolar değerinde gayrimenkul alımı yapan yabancılara vatandaş olma hakkı tanınmıştı. Ancak bu tutar eylül 2018’de 250 bin dolara indirilmişti.
Özellikle bu değişikliğin ardından çok sayıda yabancının, Türk vatandaşı olabilmek için ülkemizde konut satın aldığı biliniyor. Fakat bu değişiklik kamuoyunda büyük bir tepkiyle karşılandı. Bu nedenle yaklaşık 4 yıl sonra mayıs 2022’de, vatandaş olabilmek için gerekli alt sınır olan 250 bin dolar, 400 bin dolara yükseltildi.
Irak vatandaşları, Türkiye’deki konutlara en çok rağbet edenler arasında bulunuyor
2015-2023 arasında Irak vatandaşlarının ülkemizden toplam 49 bin 13 adet konut satın aldığı biliniyor. Ruslar ise Türkiye’deki konutlara en çok rağbet eden ikinci topluluk. İlgili tarihler arasında toplam 38 bin 465 adet konut Rusya vatandaşlarına satıldı. Öte yandan İranlılar da Türkiye’deki ev sahiplerinin sevdiği müşterilerden. İranlıların 2015-2023 arasında Türkiye’de 38 bin 187 konut satın aldığı ifade ediliyor.
Son dönemde ülkemize giren yabancı sermayenin önemli bir kısmını yabancılara konut satarak elde ediyoruz
2013-2023 yılları arasında Türkiye’ye 128.9 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye girişi olduğu biliniyor. Bunun 47.7 milyar dolarlık yani yüzde 37’lik bölümünü ise yalnızca yabancıların satın aldığı gayrimenkullerden oluşuyor.
Milyonlarca vatandaş gibi uzmanlar da yabancılara konut satışlarının, konut ve arsa fiyatlarını yükselttiğini düşünüyor
Uzmanlar, yabancılara konut satışındaki artışın özellikle İstanbul ve Antalya gibi şehirlerde ciddi bir sorun haline geldiğini ifade ediyor.
Kaynak: 1